sourze.se

Shoppa loss på karibiska paradiset Caymanöarna

När Christofer Columbus upptäckte öarna år 1503 gavs de namnet Las Tortugas, efter de många skölspaddor som han hittade här...

När Christofer Columbus upptäckte öarna (www.caymanislands.co.uk) 1503 gavs de namnet Las Tortugas, efter de många skölspaddor som han hittade här. Idag är ögruppen känd som Caymanöarna, ett namn som öarna drygt åttio år senare fick av engelsmannen sir Francis Drake. ”Caiman” är Neo-Taino-stammens namn för alligator. Caymanöarna består av tre öar: Grand Cayman, Cayman Brac och Little Cayman som sinsemellan har helt olika karaktärer. På huvudön, Grand Cayman, ligger huvudstaden George Town med 29 000 invånare, hälften av ögruppens befolkning. Här finns även den kända Seven Mile Beach, kantad av exklusiva hotell. Här ligger fokus på nöjen och golf medan de båda andra öarna mer är förknippade med dykning och andra vattenaktiviteter. Länge var Caymanöarna, som är ett så kallat brittiskt utomeuropeiskt territorium men med långtgående självstyre, känt som ett skatteparadis. Även om banksekretessen fortfarande är stark är emellertid Caymanöarna idag framför allt ett omtyckt, välordnat och tryggt semesterparadis som ännu ligger bortanför ”allfarvägarna”.

Grand Cayman är inte stort men väl värt att upptäcka. Bekvämt gör man detta med taxi, exempelvis Deserene’s Cab Service, deserene@hotmail.com. Här blir du inte bara körd dit du önskar, du har även en kunnig och hängiven guide som gör sitt yttersta för att du skall få ut det mesta och det bästa av besöket. Är du exempelvis intresserad av rom, be att få bli körd till romdestilleriet Seven Fathoms Rum, (www.caymanspirits.com) där man kan få provsmaka deras olika romtyper samt ibland även tillfälliga nyheter som limooncello man erbjuds också gå på rundvandring i destilleriet (15 USD) något jag kan rekommendera då man får lära sig väldigt mycket om rom och hur denna dryck framställs och destilleras. Destilleriet drivs av vännerna och romentusiasterna Walker Romanica och Nelson Dilbert som specialiserat sig på premium rom. Mest kända är de för sin signaturrom, Seven Fathoms, som är en rom som tagits fram för att efterlikna den rom som man tidigare fann på havsbotten efter skeppsvrak. En rom som har en överraskande hög kvalitet med såväl fyllighet som torr avslut. Cayman spirits lagrar denna rom i tunnor på havsbotten på ett speciellt djup där den befinner sig i en perfekt konstant temperatur samt att den följer tidvattnet.

Vattensporter som snorkling och dykning är naturligtvis stora på Caymanöarna. Vill man inte dyka själv för att ta del av livet under havsytan finns Atlantis Submarine, www.caymanislandsubmarines.com, en miniubåt med plats för 48 passagerare som under en 45 minuters färd tryggt tar dig ned 35 meter under havsytan där du bekantar dig med korallreven och livet på havsbotten. Det är lätt att förstå att detta är en av Caymanöarnas mest populära attraktioner och jag kan varmt rekommendera denna upplevelse.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2015 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: