sourze.se

Möt våren i Göteborg

Göteborg, Sveriges framsida, behöver ingen närmare presentation, utan är en stark turistmagnet, inte bara för redan invigda svenskar utan även för många utländska besökare.

Men vad är det som gör Göteborg så speciellt? Det kan låta som en klyscha, men faktum är att Göteborgare rent generellt upplevs väldigt trevliga och lätta att ha att göra med. Prisnivåer som är uppemot 20–25 procent lägre än i Stockholm är en annan faktor värd att ta upp, speciellt om man har familj.

Stockholms krogvärld får oftast det mesta utrymmet när det gäller prisade restauranger, men faktum är att Göteborg ligger i framkant när det gäller restauranger och kockar. Den självklara råvaran här är självklart fisk och skaldjur, som göteborgarna med rätta är mycket stolta över. Råvaran kommer direkt från havet – fisk och räkor ser knappt skymten av is här – via få mellanhänder och upplevs smaka bättre än i Stockholm. En annan faktor som gör Göteborg till en kulinarisk höjdare är att staden vimlar av prisbelönta kockar. Nu senast tog det unga stjärnskottet Thomas Sjögren, kock på Swedish Taste, den finaste utmärkelse en kock kan få i Sverige, nämligen Årets kock 2015. Tyvärr, för min del, var restaurangen så till den grad fullbokad att jag under min två dygn långa vistelse tyvärr inte lyckades få bord. Det får bli nästa gång, för Göteborg är en stad man gärna återvänder till.

Göteborg har många landmärken, trevlig arkitektur, såväl av äldre datum som nyare. En av de mer moderna och intressanta är den iögonfallande byggnaden med poolen på taket direkt vid Kungsportsplatsen. Jag talar om design- och boutiquehotellet Avalon (www.avalonhotel.se). Jag hade tidigare endast druckit drinkar i hotellets trevliga bar, men denna gång skulle jag även bo i denna, som det snart visade sig, verkliga hotellpärla. Hotellet är medlem av hotellassociationen design hotels och design genomsyrar verkligen hotellet. Redan i entrén hänger intressant konst och man slås tidigt av hotellets omsorg för detaljer och materialval. Normal incheckningstid brukar vara kl. 14:00 men då jag kom in redan på morgonen med tåget från Stockholm tänkte jag först bara be att få förvara mitt bagage på hotellet. Till min stor överraskning och glädje visade det sig dock att mitt rum redan var klart och jag kunde checka in med en gång. Vilken service och flexibilitet.

Rummet hade en utmärkt utsikt över torget och delar av stadens hjärta, Avenyn. På rummets stora terrass tronade ett konstverk i form av en normalstor häst. Rummets design är likartad den som genomsyrar hotellets allmänna utrymmen, exempelvis finns det på varje plan en designfåtölj från olika länder och epoker, åskbollen är ett sådant exempel. Rummet hade bekväma sängar, Bang & Olufsen ljudsystem, marmorgolv i badrummet samt Bulgari toalettartiklar. Den generösa rumsytan hade också flera intressanta, fiffiga lösningar där exempelvis skrivbordet fanns ”gömt” och med ett lätt tryck kunde trollas fram på sekunder.

Hotellpoolen på takterassen lyser som en fyr på kvällarna och är öppen maj till september, och då enbart för hotellgäster. Poolen kan dock hyras privat av sällskap på upp till 50 – 60 personer. Hotellets största svit har för övrigt fri tilltång till såväl terrass som pool. I dessa miljösmarta tider kan även nämnas att poolen är uppvärmd av överskottsenergi från hotellets kök. På tal om detta kök intog jag en alldeles utmärkt lunch i hotellrestaurangen, som fått utmärkta omdömen, bland annat i Guide Michelin och White Guide. Jag gillar restaurangens sinne för detaljer och att de använder sig av finaste glas och porslin även till lunchen är en kvalitetsmarkör. Jag åt utmärkta mjälla och fina lax- och torskqueneller med en härlig asiatisk touch. De wokade grönsakerna hade det rätta tuggmotståndet och såsen, som ofta är pricken över i:et, var läcker. Ett glas av det nya zeeländska vita vinet till var vidare en perfekt kombo. Middagsmenyn, som jag tog en titt på är inte så bred, vilket jag bara tycker är en fördel, för då är det fråga om rätter som kockarna kan tillaga i sömnen och där ingredienserna förädlas till perfektion. Hotellets läge kan inte bli bättre med promenadavstånd till de flesta centrala aktiviteter och butiker och definitivt ett ställe där jag vill bo igen och väl värt en resa i sig.
Göteborg erbjuder sina besökare mängder med shoppingmöjligheter och det finns flera butiker som man bara hittar här förutom butikskedjorna som man hittar över hela landet. Göteborg för mig är emellertid också Haga med sina mysiga butiker och caféer och Masthugget med legendariska skivbutiker som Andra Långgatans skivhandel och Bengans. Här kan man förlora sig långa stunder. Ett annat måste under mina Göteborgsbesök är Trädgårdsföreningen, belägen strax sydost om vallgraven. Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker och en skön oas, ett stenkast från Kungsportsplatsen och Avenyn. Här kan man slinka in för såväl en kortare som en längre stund. I Palmhuset, en graciös byggnad i glas och vitmålad gjutjärn från 1878 kan man beskåda palmer och andra exotiska växter och sommartid, i parkens rosenträdgård som är en av norra Europas främsta, njuta av färg och doft från tusentals rosor. Sommartid slår man sig med fördel ned på restaurang Trägår’ns uteservering med en svalkande drink eller avnjuter goda bakverk i populära café Grindstugan.

Ett besök i Göteborg är inte komplett utan att ha vandrat längs Avenyn, paradgatan som när den anlades i slutet av 1800-talet var en tämligen stillsam gata, kantad av vitrappade patricierhus med stora våningar men som nu är en i högsta grad livlig affärs- och nöjesgata på vars krön dock en riktig kulturens högborg reser sig – Konstmuseet, som under sommaren har öppet veckans alla dagar. Kring Götaplatsen hittar man även två andra kulturinstitutioner, Konserthuset och Stadsteatern och eftersom jag gärna slår ett slag även för musik- och teaterkonst kan jag inte göra annat än rekommendera ett besök. Sedan 1994 lockar även den nya operan vid Lilla Bommen en månghövdad publik. Även om du inte har möjlighet att bevista en föreställning rekommenderas ändå en promenad längs kajen. Här, om inte tidigare, får man enkelt och på nära håll litet sjöfartskänsla känsla, inte minst i Maritiman. Evert Taube står staty vid operan och bakom honom reser sig ett av stadens landmärken – i enlighet med den gamla göteborgstraditionen att ge byggnader smeknamn kallat ”läppstiftet eller det mer skabrösa ”vattenståndet”.
Göteborg är en stad man aldrig tröttnar på och som alltid finns där, som en kär gammal vän.

Fotnot: Göteborg har flera hotellalternativ, jag bodde även en natt på Clarion Hotel Post (www.nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-post), mittemot Centralstationen. Ett nytt hotell med den utmärkta restaurangen Vrå, och rymlig bar med bra serviceinriktad personal. Tycker dock att hotellet är för stort och rummen opersonliga, man får nästan en amerikaniserad känsla. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2015 16:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: