sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Kryssa med stil i Karibien

Att åka på kryssning fortsätter att växa i popularitet och från att tidigare främst kanske ha lockat en äldre kategori har nu även yngre och barnfamiljer på allvar upptäckt detta trevliga sätt att resa....

(Foto: Per Sjödahl)

Ett av skälen är naturligtvis att kryssningsutbudet fullkomligt exploderat och att valmöjligheterna därmed är oändliga, såväl vad gäller destinationer som kryssningsfartyg. Priset är naturligtvis avhängigt kryssningens längd, karaktär och hyttkategori men generellt kan man säga att kryssningar prismässigt blivit tämligen överkomliga. Numera har man också möjlighet att kryssa året runt. När sommarsäsongen tar vid i Europa så har många fartyg som annars går på Karibien kommit hit och erbjuder spännande kombinationer.

Framför allt är dock en kryssning ett mycket bekvämt sätt att resa och se sig om i världen på. Vardagen är lämnad i land och väl ombord omsluts du av en trygg, välkomnande och högeffektiv värld där du får goda möjligheter att ägna dig åt dig själv, din partner eller din familj.

Jag valde i oktober 2014 att tillbringa en vecka ombord på ett av Royal Caribbeans Cruise Lines (www.rccl.se) kryssningsfartyg – Freedom of the Seas – på en kryssning som tog mig från Port Canaveral till Labadee, Haiti, Falmouth, Jamaica, Georgetown, Cayman-öarna samt Cozumel, Mexico, sinsemellan platser av olika karaktär. Vill du inte upptäcka dem på egen hand erbjuder rederiet ett stort utbud av utflykter av olika längd – halv-, heldag eller någon timme – och med olika teman. Här ryms allt från lugna stadsrundturer till fots eller med buss till mer äventyrliga zipline-turer. Alla får sina lystmäten tillgodosedda. En annan, stor fördel med att åka på utflykter i fartygets regi är att man är garanterad att komma med båten, även om man skulle drabbas av en försening. Åker du på egen hand och blir sen så väntar inte fartyget på dig.

Resmålen i sig är naturligtvis intressanta och en stor del av anledningen till varför man reser men för många är fartyget tillräckligt och de går aldrig i land. Det finns vissa amerikanska gäster som ser det som en livsstil att resa runt med fartyget, året runt. Det är lätt att förstå för ombord finns allt du kan önska dig. Med hjälp av det dagliga programmet, som du får till hytten varje kväll, kan du lugnt planera den kommande dagen. Snart inser du säkert att det är svårt att hinna med allt som lockar bland filmvisningar, matlagningskurser, vinprovningar, konstauktioner, is-shower, musikunderhållning, frågesport och föredrag. Kanske vill du även hinna med litet sol och bad på däck? Stämningen är hjärtlig och otvungen och chansen är stor att du knyter nya vänskapsband.

Under en kryssning kretsar mycket även kring mat, alltifrån frukosten till lunch, Afternoon Tea och middag och mycket tid tillbringas i olika matsalar och restauranger. Skulle du bli hungrig mellan de stora måltiderna finns det alltid något ställe där du kan få något i magen. Ett annat insider-tips, är att man bokar något som kallas för ”My dining”. Detta innebär att man i förtid inte behöver bestämma när man ska äta. Det vanliga har varit att man redan när man beställer resan bokat endera ”tidig” eller ”sen” sittning och sedan håller sig till detta under hela resan. Man delar då oftast bord med andra. Med ”My dining” bestämmer du själv när vill äta. Det var första gången jag testade denna möjlighet och kommer från och med nu, aldrig välja något annat. Utöver de restauranger och den mat som ingår i resan finns ”speciality restaurants” som kostar lite extra. De utgör ett fint komplement till de övriga restaurangerna. Ombord på Freedom of the Seas intog undertecknad exempelvis middag och lunch, den sistnämnda föregången av en lektion i pastatillverkning, i den italienska specialrestaurangen Portofino. Kursen var mycket givande och exklusiv, allt till en mindre penning. Är du intresserad av viner har du goda möjligheter att få ditt lystmäte tillgodosett. Ombord finns något för alla smaker, alltifrån det mest sofistikerade till det enklare. Rederiet erbjuder flera olika dryckespaket. Beroende på vilket paket du väljer ingår olika sorters läsk, öl, vin och spritdrycker. Man tjänar snabbt in kostnaden.

Freedom of the Seas är ett relativt stort fartyg med cirka 3 600 passagerare. På min resa var fartyget fullt, men tack vare storleken så märks inte detta. Det finns alltid ett lugnt, tyst hörn, förutom hytten, att dra sig tillbaka till. Något jag också varmt kan rekommendera är att utnyttja fartygets utmärkta SPA-avdelning, som erbjuder allt från massager och ansiktsbehandlingar till botox och tandblekningar. Jag valde att testa salongens combo, ansiktsbehandling och helkroppsmassage, allt utfört av samma terapeut. Det var mycket skönt att koppla bort ”vardagen” en smula och lyxa till det ett tag och jag kan varmt rekommendera denna möjlighet. Även här är servicen ypperlig och man tas om hand som en kung – eller drottning.

Fartyget erbjuder även en hel del aktiviteter ombord, exempelvis den häftiga surfmaskinen, men också möjlighet att ställa upp i olika tävlingar. Ombord på fartyget samsas en mängd olika nationaliteter även om det är amerikaner som utgör den största passagerargruppen på kryssningar i Karibien. En sak är dock säker, med amerikaner ombord, får man aldrig långtråkigt. De är mycket sociala och jag hann på den vecka som var bli bekant med flera. Min resa inföll i samband med Halloween och det var en stor upplevelse för mig att för första gången få vara med om denna begivenhet. Den stora paraden på fartygets shoppingstråk var storartad. Alla, jag menar alla amerikaner hade verkligen gått in för att klä ut sig och planerat utstyrseln månader i förväg. Fantasin och uppfinningsrikedomen visste inga gränser. För många verkade detta vara kryssningens höjdpunkt, att få klä ut sig och njuta av paraden på fartyget, där alla fick delta och visa upp sina häftiga kostymer och teatersminkningar. Rederiet delade sedan ut priser i olika kategorier, bland annat för bästa kostym och smink.

Butikerna ombord är lyxigare än de ”finlandsfärjor” vi är vana vid här hemma. Vill man hyra en smoking eller varför inte köpa en egen, till fartygets ”formal evenings”, så går även det. Under dessa kvällar klär man upp sig, något som de flesta uppmärksammar och följer. Dock måste man inte bära smoking. Trots den formella klädseln blir det inte på bekostnad av trivseln, den är lika stor som alltid. Livet är helt enkelt för kort för att ha det tråkigt, speciellt när man kryssar. Jag vill också lyfta fram den fina hyttservicen ombord Freedom of the Sea, den blir aldrig artificiell eller konstgjord, utan varm och omtänksam. Hyttuppassarna gör ett fantastiskt arbete för att du som gäst skall få känslan av att du är ”home away from home”.

När resan går mot sitt slut och man vet att det snart är dags att kasta ankar, känner man saknad. Fartygets personal bjuder verkligen på sig själv, vilket inte minst kommet till uttryck när de den sista kvällen sjungandes tar adjö på den stora scenen i fartygets teater.

Det är mig ett mirakel hur fartyget klarar av all logistik. Ett exempel är incheckningen och avstigningen. Det handlar ju trots allt om tusentals passagerare. Freedom of the Seas är kanhända inte det allra lyxigaste fartyget på världshaven, men väl ett av de trevligaste.

Transfer, från och till flygplats och fartyg kan ordnas av rederiet och går mycket smidigt. Om man skall resa längre än till närmsta flygplats, exempelvis välja en flygplats som ligger längre bort, som jag gjorde, kan jag rekommendera My Florida Shuttle Bus (www.myfloridashuttlebus.com). Man kan via deras hemsida boka delad eller privat taxi över hela Florida. Det var bekvämt och tryggt att veta att de väntade utanför Royal Caribbean-terminalen för att ta mig till flygplatsen i den bekväma minibussen. Chauffören var både trevlig och tillmötesgående.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2015 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: