sourze.se

Att leva eller att existera, det är frågan nu

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all. “ sa Oscar Wilde en gång.

Det pratas om att vi är på väg ur industriåldern och på väg in i informationsåldern. Ett nytt sätt att organisera oss blir det förmodligen inte på kort sikt men något nytt håller på att hända. Det är på tiden verkligen, för det här känns inte alls hållbart. Människor som jobbar går in mot väggen som flugor. Hårdhet, bitterhet, sura minen runt om. Öppna landskap på jobbet där vi sitter som små råttor i sina burrar och stressar. Få retar varandra på skoj och få skrattar. Människor runt om verkar inte vara lyckliga.

Det finns även de riktig glada, så klart. Men hur många känner du? Är de flera än de som ringer för att berätta att de mår dåligt igen, att de är stressade, att de inte orkar?

Det sägs även att allt handlar om hur du själv ser på saker och ting. Du väljer om du tar fram det positiva eller det negativa i livet och runt dig. Javisst. Men handen på hjärtat. Jobba 8-17 med något man inte brinner för är vad de flesta av oss gör. Vi tittar på de häftiga journalister, fotografer, atleter, klättrare, surfare och tänker – det är det där jag trodde jag skulle syssla med. Inte sitta i en bur i ett öppet landskap.

Är det här verkligen det bästa sättet att organisera våra samhällen på? Vad är alternativet? Blir vi inte fångar av alla våra fina lägenheter, bilar, soffor, nyrenoverade kök? Alla krediter på banken för lägenhet, för bil, för soffa, för det nyrenoverade köket?

Vi får börja fråga oss vad är det vi verkligen vill uppnå här i livet. Vad är det som gör oss lyckliga?

Det kanske inte är stora saker. Det kanske är bara att promenera oftare i skogen. Kanske att läsa mer. Kanske att gå oftare på loppisar. Vi kanske vill bli den digitala nomaden som många pratar om på sistone. En människa som är fri och kan jobba var som helst med hjälp av den moderna tekniken. Vad det än är så får vi väga det mot alla saker som vi äger och vill äga och börja där. Några av oss har faktiskt möjlighet att jobba mindre och därmed tjäna lite mindre pengar. Fråga dig vad gör dig mer lycklig. En ny soffa eller mer tid för promenad?

Lever du eller existerar du bara?


Om författaren

Författare:
AliZuk

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2015 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: