sourze.se

Cigarettfritt på allmänna platser!

Skenet bedrar. Icke-rökare kan tro sig vara säkrare om de befinner sig ute i friska luften, men tobaksrök kan vara lika farligt utomhus som inomhus.

Enligt Astma- och allergiförbundet kan du utsättas för lika mycket rök om du sitter intill en rökare på ett trottoarcafé, rökandes på två cigaretter i timmen, som om du skulle sitta bland rökare inne i en servering. Så länge rökningen pågår regelbundet, behöver det inte ha någon betydelse att du sitter utomhus.

Det hålls diskussioner kring hur rökning kanske ska förbjudas på allmänna platser såsom uteserveringar, lekplatser och arenor. Något som bör gå från enbart ett samtalsämne till en riktig handling så snart som möjligt. En aktuell undersökning från 2012 visar att 78 % av drygt 1500 slumpvist valda personer i Sverige är positiva till att införa rökfritt på uteserveringar. Så vad väntar vi på?

Enligt Cancerfonden dör ungefär lika många i Sverige varje år av passiv rökning som av trafikolyckor. Det är runt 200 svenskar om året som får sätta livet till för att folk runt omkring väljer att tända sina cigaretter. Genom att förbjuda rökning på allmänna platser kan den siffran minska och framför allt serveringspersonalen, som liksom alla andra har rätt till rökfria arbetsmiljöer, skulle få en förbättrad hälsa då de skulle slippa att regelbundet vistas i tobaksrök.

Även rökare själva kan gynnas av en sådan lag. Studier visar att rökfria miljöer bidrar till minskad konsumtion hos rökarna med 2-4 cigaretter om dagen, samt att fler slutar röka. Efter att ha infört en omfattande lag i Irland 2004 uppgav 46 % av rökarna att de fått motivation till att sluta.

Det handlar inte om att förbjuda rökare att röka. Rökning är inte olagligt. Visst att dessa personer tycker att vi tar ifrån deras frihet genom att förbjuda rökning på vissa platser, men vi icke-rökare har väl också rätt till frihet? Det finns till exempel de som är extra känsliga, på grund av astma eller andra besvär, som inte klarar av tobaksröken. De ska väl inte behöva undvika restauranger eller andra allmänna platser för att folk sitter och röker? Istället kan man kompromissa så att rökarna får tända sina cigaretter, men på ställen där röken inte påverkar oss icke-rökare emot vår vilja. Som till exempel utanför det folkfyllda området man befinner sig i eller i särskilda rökrum. Att ta sig utanför grindarna till en uteservering för att stå och röka några minuter kräver inte så stor ansträngning.
 


Om författaren

Författare:
Frida Lubera

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2015 18:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: