sourze.se

Utbilda idrottsföräldrarna!

Föräldrar som låter tävlingsdjävulen ta över är ett växande problem inom svensk barn- och ungdomsidrott.

Idrottsrörelsens uppdrag

All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv. Det betyder att verksamheten ska utgå ifrån barnets eget uttalade intresse och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första rummet. En verksamhet som bör innehålla allsidig träning och som uppmuntrar deltagande i flera idrotter. en verksamhet med glädje och gemenskap där alla får vara med och som förhoppningsvis leder till ett livslångt idrottande. En bidragande orsak till att barn slutar alldeles för tidigt med idrott är idrottsföräldrarna.

Barnen skäms för sina föräldrar
”Hockeyföräldrar slogs på läktaren”, ”Domare mordhotades av förälder”, ”Föräldrar slogs inför barnen”. Detta är tidningsrubriker från tre olika tillfällen där föräldrar till idrottande barn skämt ut sig.

Undersökningar visar att vart femte barn mellan 8 och 14 år barn någon gång känt obehagskänslor i samband med föräldrarnas engagemang för deras idrott. Det visar en undersökning av Christian Augustsson, som forskar på barn- och ungdomsidrott på på Karlstads Universitet.

- Det är ett känt fenomen som har funnits länge och det handlar om föräldrar som tappar barnperspektivet och utsätter sina idrottande barn för negativ press istället för att visa sitt stöd.

Barnen mår dåligt och kan få både ont i magen och svårt att sova. Det är vanligt att de fejkar skador för att slippa vara med på matcher och i de flesta fall leder det till att de slutar med idrotten.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är inne på samma linje.
- I värsta fall leder det till att barnen inte längre tycker det är kul med idrott, att pressen blir för stor och hård.

Klas Östberg, tidigare ansvarig läkare i Sveriges Olympiska kommitté, menar att barn inte är små vuxna men att de ofta behandlas som om de vore det. Och att föräldrarna bekräftas genom barnen.

- Jag tror många föräldrar driver på det här. Deras barn ska lära sig att prestera tidigt för komma långt i samhället. Det är status ha ett duktigt barn. Men till min klinik kommer det otroligt många skadade barn. Många vill sluta, men känner lojalitet mot föräldrarna.

Samspelet ledare och föräldrar
En undersökning gjord av SISU Idrottsutbildarna visar att många tränare upplever att föräldrarna utgör ett hinder för deras verksamhet, samtidigt som de är beroende av föräldrarnas engagemang. Kombinationen skapar lätt konflikter och negativ energi.

Även Karin Mattsson Weijber oroar sig för ledarna. Hon upplever att de föräldrar som uppträder aggressivt har blivit fler, vilket i slutändan gör att kanske inte bara barnen, utan även ledarna slutar.

Att skapa ett livslångt intresse för daglig fysisk aktivitet, motion, och friluftsliv är det absolut främsta bidraget från idrottsrörelsen för att minska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes och fetma hos befolkningen. Och idrottsrörelsen behöver hjälp av idrottsföräldrarna.

Tre avgörande faktorer

Det finns tre olika faktorer som om en förälder måste ta hänsyn till om barnet ska få en bra upplevelse av sin idrott. En faktor, är förhållandet till barnet, vilket är det viktigaste. en annan är förhållandet till tränaren. En tredje faktor är, vilket inte är så uppenbart men kanske den mest komplicerade, är förhållandet till sig själv.

Som förälder måste du fylla på ditt barns må-bra-konto och genom honom eller henne allt stöd du kan, då det kan vara en svår uppgift att lyckas inom sin idrott. Du måste också samarbeta med och stödja tränaren, och även veta när och hur du ska ingripa om det uppstår verkliga problem. Slutligen måste du kunna behärska dig själv så att du kan hjälpa istället för att stjälpa ditt barn när det gäller att få ut mesta möjliga av idrottandet.


Om författaren

Författare:
jesslars

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2015 17:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: