sourze.se
Måns Zelmerlöw Foto: Janne Danielsson/SVT

Måns Zelmerlöw Foto: Janne Danielsson/SVT 

Måns Zelmerlöw vann Mellon 2015

Måns Zelmerlöw vann som väntat den svenska Melodifestivalen 2015 i överlägsen stil. Säga vad man vill om Måns, men jag tror att han kommer att ha en god chans att nå topp 5 i Wien i maj.

Sammanfattar man årets delfinaler så tycker jag att SVT lyckats mycket bra med sin programledarduo, Robin och Sanna. Speciellt Sanna har vart mycket säker och rolig i sin roll och jag ser gärna att bägge återvänder nästa år. Med undantag av andra chansen som var otroligt seeeegt så har vidare innehållet i programmet gällande mellanakter och liknande vart av hög kvalitet och den omtalade röstappen visade sig vara ett genidrag och är för att stanna.

Ser man till årets urval av låtar så tycker jag, som jag skrivit tidigare, att låtarna håller lägre klass än på länge. Det är otroligt att så många av låtarna gått ända fram till finalen, jag begriper inte hur de svenska tv tittarna har tänkt. Att det är den unga publiken som tittar och röstar är lätt att förstå när man ser antalet unga killar bland de tävlande. Jag gillar dock att antalet finallåtar ökat med två stycken till totalt 12 då detta höjer spänningen i tävlingen. Detta har dock den följden att de internationella jurygrupperna, som tidigare haft 50 procents makt över vem som vinner – precis som tevetittarna, med denna nyordning de fakto får mer makt. Jurygrupperna, som kommer från elva länder, kommer nämligen att ”nolla” fem bidrag då dessa endast får lämna följande röster: 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng, vilket kan omkullkasta alla tidigare prognoser. Måns seger var dock ohotad ikväll och fick med undantag av Israels jurygrupper, maximala 12 poäng av alla jurygrupper, vilket indikerar på att Måns med sin låt ”Heroes” som påminner om något Dj’n David Guetta/Avicci hade kunnat spela in, kommer gå hem även utomlands.

Jon Henrik Fjällgren med sin ”Jag är fri” tog en fin 2:a plats med sin etnoinspirerade låt som jag personligen tyckte saknade för mycket dialog, jojk i all ära, men det är trots allt, en låts text styrka, Min gissning gick hem, Måns tog hem segern, och jag önskar honom all lycka till i Wien i maj.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2015 00:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: