sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Bahamas – En destination inte bara för jetsettare

När man talar med vänner om Bahamas tror de flesta att det är ett ställe för de rika jetsettarna, även om det absolut finns en sanningshalt i detta så finns det även på denna destination, något för dem med tunnare plånböcker.

Det är lätt att resa till Bahamas från Sverige. Jag flög med Air Canada (www.aircanada.com), för första gången, via Montreal till Fort Lauderdale. Efter ett kortare stopp här så flög jag till önationens huvudstad. Nassau med det lokala flygbolaget Bahamas air (www.bahamasair.com). Jag tycker att det är bekvämt att istället för att nyttja en USA flygplats som hub för vidare transport, nyttja Montreal eller Toronto som hubs istället. Dels känner jag att det är en trevligare och mer familjär ton när man kommer till immigrationen i Canada men också för att restiden är uppdelad i lagom portioner med kortare väntetider. Jag hade turen att få flyga i business på väg hem med Air Canada och tyckte servicen var oklanderlig, fin mat och goda kanadensiska viner samt bekväma sovstolar gjorde överfarten från Toronto hem till Sverige bekväm. Deras lounge i Toronto är vidare mycket trevlig, med varm mat och drycker av alla de slag. Bahamas air som är Bahamas lokala flygbolag har stora och trevliga plan som avgår i tid och som har ett mindre men intressanta antal destinationer de flyger till och från Bahamas till USA.

Jag valde att bo dels en natt på One & Only Ocean club (www.oneandonlyresorts.com), som precis som namnet förtäljer, ligger precis vid havet, men även på trevliga all inclusive Sandals, där nästan allt ingår i priset. Genast man rullar genom grindarna till One & Only Ocean Club på Paradise Island, Bahamas, omsluts man av den sofistikerade, diskreta elegans som i över femtio år genomsyrat den anläggningen. Genomsyrat den har även den avslappnade, familjära stämningen och omsorgen som gör att man, även vid det första besöket, direkt får en känsla av tillhörighet. För svenska besökare finns det en annan anledning att känna sig som ”hemma” då egendomen från början ägdes av den svenske företagsledaren, finansmannen och grundaren av Electrolux Axel Wenner-Gren. När han och hustrun Marguerite 1939 ankrade sin yacht Southern Cross vid det som lokalbefolkningen då kallade Hog Island, förtrollades de genast av öns skönhet. Här kom de att slå sig ned och under nästan två decennier skapade de sitt privata paradis. Egendomen fick det passande namnet Shangri-La och ön kom så småningom att döpas om till Paradise Island. Det är lätt att förstå att paret Wenner-Gren blev förtjusta i den här platsen.

Egendomen förvandlades efter Axel Wenner-Grens död till ett elegant hotell, som alltsedan dess har lockat livsnjutare från hela världen. Är man på jakt efter stillhet, frid och eftertanke utan att för den skull ett ögonblick göra avkall på bekvämlighet är Ocean Club det ultimata stället att resa till. Här härskar lågmäldhet och diskretion. Servicenivån är mycket hög, bland annat har du under din vistelse här tillgång till en egen butler. Bor gör man i vackra, spatiösa rum i bungalowliknande hus, inbäddade i frodig grönska med utsikt över den vita sandstranden och den turkosblå oceanen. Det enda som du hör är bränningarna som slår in mot stranden och det svaga suset från palmernas stilla vajande kronor. Slingrande stigar och vägar tar dig genom anläggningen, där den stora attraktionen är den terrasserade trädgården, fylld av fontäner och antika brons- och marmorstatyer. Här hittar man även poolområdet där man kan få en god lunch serverad. Annars finns på Ocean Club även restaurangerna Dune, belägen nere vid stranden, och Courtyard Terrace, känd som en av Bahamas bästa. I The Library serveras Afternoon Tea och detta är även en perfekt plats för en aperitif före middagen. Kunskapen och lyhördheten hos bartendrarna är stor och kvaliteten på drinkarna hög.

Om man inte enbart vill njuta av stillheten och äta goda måltider utan även vill aktivera sig finns tillgång till spa-anläggning och fina golf- och tennisbanor samt, naturligtvis, ett stort utbud av vattensporter.

När man lämnar Ocean Club och åter träder in i den verkliga världen känner man en obetvinglig lust att vända tillbaka men om detta inte är möjligt och man måste återvända till vardagen har man på Ocean Club garanterat hämtat krafter att tackla den.

Är det stillhet, sofistikerad elegans och diskretion man i första hand söker är One & Only Ocean Club det självklara valet. Om du däremot vill ha litet mer liv och rörelse omkring dig, ett stort utbud av restauranger och nöjen en semester som i ännu högre grad kretsar kring sol och bad men som ändå inramas av elegans och komfort, är all inclusive-anläggningen Sandals Royal Bahamian Spa Resort (www.sandals.com/main/bahamian/ba-home), belägen väster om Nassau ett bra alternativ. Den vidsträckta anläggningen rymmer en stor variation vad gäller högklassiga boendealternativ, från mer traditionella hotellrum till luxuösa sviter med egen butler i endera någon av de båda hotellbyggnaderna, Balmoral och Windsor Tower, eller i en bungalow i Royal Village.

Även Sandals omges av en historisk aura, därtill med kunglig glans. Anläggningen har nämligen sitt ursprung i The Balmoral Club, som när den öppnade på 1940-talet genast blev ett älskat vattenhål för den tidens celebriteter. Ofta sedda gäster var exempelvis hertigparet av Windsor, Edward och Wallis under deras tid som guvernörspar under andra världskriget. Många av filmens och musikens stjärnor har under decennierna haft sitt gömställe här. På 1960-talet fann exempelvis Beatles en fristad här under filmandet av Help!

En hel del av kolonialtidens Balmoral Club är bevarat och historiens vingslag är påtagliga när man intar sitt Afternoon Tea eller en drink i The Duke and Duchess Piano Bar. Annars finns idag en mängd ”vattenhål” och restauranger på området. Under en vistelse här riskerar man sannerligen inte att maten blir ensidig. Exempelvis kan man äta franskt på Baccarat, orientaliskt på Kimonos, karibiskt på Spices och längtar man efter Shepherd’s Pie, Fish and Chips eller Bangers and Mash finns här den populära The Cricketers Club vars inredning hämtats från en pub i London. Kronan bland restaurangerna är emellertid Gordon’s, som utan överdrift måste anses som Bahamas främsta fiskrestaurang. Belägen på en träpir som sträcker sin arm ut i det turkosblå havet borgar den även för en skönhetsupplevelse och det behöver knappast påpekas att restaurangen är en perfekt plats för en romantisk middag – om man nu inte väljer att förlägga den direkt på stranden i skenet av levande ljus. Romantiken flödar på Sandals. Smekmånadsparen är många och flera har tagit hjälp av Sandals egen bröllopsservice, som hjälper till att ordna allt från vigsel till fotografering och efterföljande bröllopsfest.

På Sandals kretsar mycket kring sol och bad, vilket i och för sig inte är så märkligt på Bahamas, men på Sandals har man gått in för detta litet extra. 1000 kvadratmeter pooler, små såväl som stora, utgör en stor del av anläggningens yta och sandstranden är väl tilltagen. Som om detta inte var nog håller sig Sandals med en egen ö, belägen en knapp kilometer ut från moderanläggningen och dit gästerna körs med båtar från ”fastlandet”. På ön väntar ytterligare sandstränder, pool, bar, spa, och restaurant. Vattenaktiviteterna är naturligtvis många och vill man exempelvis ta dykarcertifikat så går det att ordna.

På Sandals skall gästen ha roligt. Sol, bad, barer, restauranger, frågesporter, dans, konserter och umgänge fyller dagarna och en vistelse här tenderar att gå rasande fort och plötsligt är det dags att lämna. Det är dock lätt för vännen av en aktiv semester att längta tillbaka, inte minst för den trevliga personalens skull. Här råder en familjär och kärleksfull stämning som är ovanlig på anläggningar av Sandals storlek.

Bahamas är avslutningsvis en destination som man kan gå och längta till om det är avkoppling, sol och bad man letar efter. Jag känner att det inte dröjer länge förrän jag bokar in min nästa resa hit.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2015 20:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: