sourze.se

Antisemitism - ingen rök utan eld?

"Få uppfattningar är så illa ansedda i vår tid som antisemitism. Det ses som en värre form av rasism och förknippas med nazism och utrotningsläger. Ingen vill bli beskylld för att vara antisemit. Kofi Annan har talat om dubbla måttstockar, en för Israel och en för övriga världen."

Antisemitiska dåd har skett I Köpenhamn, i Toulouse, Paris, Bryssel, i Malmö. Det har förts upprörda debatter och attentaten och antisemitismen har vältaligt och kraftfullt fördömts i media. Det anses antisemitiskt att hävda att judar har oproportionerlig stor makt över media, men tänk om det ändå vid en undersökning skulle visa sig att det förhåller sig så? Med Bonnier och Hjörnekoncernerna i Sverige, med ägandet inom amerikansk filmindustri, TVbolag och press. Är det då fortfarande ett antisemitiskt påstående? Finns det sanningar som inte får uttryckas?

Det anses likaledes antisemitiskt att skylla judar för dubbla lojaliteter, en mot landet de bor i och en annan mot Israel och judendomen. Men finns det inte mycket som tyder på att det förhåller sig så, med synagogornas insamlingar, med malmöjudarnas ovilja att ta avstånd från israeliskt övervåld? Det ansågs länge antisemitiskt att hävda att förintelsen utnyttjades i syfte att ursäkta israeliska trakasserier av palestinier och berika judiska organisationer, men en professor vid ett New Yorkuniversitet, Norman Finkelstein, har i "Förintelisindustrin" visat att så är fallet.

När nyheten om organstölder från dödade palestinier chockerade vaerlden, menade judiska debattörer att uppgifterna var antisemitisk hatpropaganda. Men när nyheten lagt sig och debatten tystnat, visade sig uppgifterna vara riktiga.

Få uppfattningar är så illa ansedda i vår tid som antisemitism. Det ses som en värre form av rasism och förknippas med nazism och utrotningsläger. Ingen vill bli beskylld för att vara antisemit. Kofi Annan har talat om dubbla måttstockar, en för Israel och en för övriga världen.

I Israel konfiskeras palistinsk mark och judiska bosättare flyttar dit. Samtidigt kräver judiska intressen tillbaka av nazister konfiskerad egendom utan att det inkonsekventa handlandet blir påtalat. Simon Wiesenthalcentret jagar fortfarande, 70 år efter andra världskriget, nazister för krigsförbrytelser men, Sharon kunde leva i trygghet i Israel trots att han var ansvarig för förintelsen av mer än 2000 palestinska flyktingar i lägren Sabra och Shatila. Israelerna jagar och mördar terrorister i Hamas men de i den terroriststämplade Sternligan som, bland andra dåd, mördade Folke Bernadotte, förblev ostraffade. En av dem blev premiärminister.
Judar anser sig vara utvalda av Gud framför andra folk och att de skall vara ett folk av präster för andra folk. Och att Gud har lovat dem landet Israel.

Tycker alla andra folk det också? Tycker de att judar skall ha en gräddfil inför Gud och att de har mission för dem? Och att landet Israel tillhör det judiska folket med gudomlig rätt? Är det bara antisemiter som vägrar tro på dessa prosemitiska myter? Antisemitism har funnits sedan faraonernas tid och nästan överallt där judar har slagit sig ner. Orsakerna till denna motvilja behöver inte enbart ha sitt ursprung i förvridna och hätska sinnen. Antisemitismen kan också härröra ur en vägran att acceptera den särställning och den roll som judar anser sig ha rätt till. 


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2015 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: