sourze.se
Ellen Benediktsson, Foto: Janne Danielsson/SVT

Ellen Benediktsson, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Fler bilder
Andreas Johnson, Foto: Janne Danielsson/SVT

Andreas Johnson, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Kristin Amparo, Foto: Janne Danielsson/SVT

Kristin Amparo, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Kalle Johansson, Foto: Janne Danielsson/SVT

Kalle Johansson, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Svårtippat i Östersund

Mellotåget har nu kommit mer än halvvägs på sin resa genom Sverige och tuffat på från sydligaste Malmö och nått nordligaste anhalten på turnén – Östersund. Startfältet där kommer att bli jämnare än jämnt nu på lördag.

Min fina svit med initierade gissningar bröts förra veckan i Malmö där jag visserligen tippade rätt att Mariette skulle gå vidare direkt, men hade fel gällande duon Samir och Viktors låt ”Groupie”, som i stort sett hela kritiker- och journalistkåren, som följer schlagertåget, hade gissat skulle gå vidare direkt, ”bara” gick till andra chansen. Toppen tycker jag då jag aldrig gick igång på den infantila låten. Det var rätt att Magnus låt gick vidare, den vinner i längden och jag tror att den utstrålning och revanschlystnad han uppvisade i lördags gick hem i stugorna.

Tillbaka till Östersund vars startfält innehåller hela fem mellodebutanter och två veteraner. Andreas Johnson ställer upp för sjätte gången med den fina ”Living To Die”, signerad Johnson och schlagerräven Bobby Ljunggren. Låten är snyggt skriven och har ett härligt lugnt driv som tillsammans med Andreas utmärkta röst och flotta lasershow kommer att ge honom en efterlängtad direktplats till finalen i Stockholm. Andreas har som bäst kommit på andra plats i finalsammanhang. Vilka som kommer att plocka hem den andra direktbiljetten samt vilka som går till andra chansen är emellertid betydligt svårare att sia om. Jag gillar de flesta av låtarna, förutom ”Jag är fri” framförd av den jojkande samen Jon Henrik Fjällgren och som knappt är någon sång, utan mest jojk, även om många initierade håller denna som favorit att vinna i Östersund och även hela finalen, något som jag personligen skulle tycka vore en katastrof och det ultimata beviset på dålig smak.

Jag hoppas dock att paranta Kristin Amparo med den pampiga balladen ”I see you”, skriven av bland andra Fredrik Kempe, går vidare direkt. Hon är en stabil sångerska som ger låten tyngd och känsla som får den att lyfta. Vilka låtar som ska gå vidare till andra chansen är minst lika svårt att gissa. Jag tippar dock att den förre idoldeltagaren Andreas Weise tar en av platserna. Hans låt är både klatschig Robbie Williams-arenapop och 60-talsstuk i ett och som grädde på moset överraskar han med en riktigt bra sångröst. Sista låten till andra chansen hoppas jag blir Kalle Johanssons ”För din skull”. Kalle vann ”Svensktoppen nästa” där första pris var ett deltagande i Melodifestivalen. Låten är skriven av bland andra veteranen Thomas G:son. Jag gillar låten tack vare Hellström/Linnros flörtandet som faktiskt ger låten feeling och hitkänsla. En farlig utmanare lär Ellen Benediktssons låt ”Insomnia” bli. Det här är en låt som man skulle kunna tänka sig Loreen framföra men Elin gör den också bra.

Morgondagens startfält blir det hitintills starkaste och någon av låtarna kan även ha en chans till en riktigt bra placering i finalen, om inte vinst.

Melodifestivalen, deltävling 3, Östersund
Kanal 1, SVT lördag kl. 20:00 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 20 feb 2015 12:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: