sourze.se
Marie Bergman & Sanne Salomonsen, Foto: Janne Danielsson/ SVT

Marie Bergman & Sanne Salomonsen, Foto: Janne Danielsson/ SVT 

Fler bilder
Samir & Viktor, Foto: Janne Danielsson/SVT

Samir & Viktor, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Mariette, Foto: Janne Danielsson/SVT

Mariette, Foto: Janne Danielsson/SVT 

Magnus Carlsson, Foto: Janne Danelsson/SVT

Magnus Carlsson, Foto: Janne Danelsson/SVT 

Hård kamp i Malmö om andraplatsen

Mello-racet fortsätter med oförminskad styrka. Även om startfältet i Malmö, precis som i Göteborg förra veckan, inte är det allra bästa, så finns det vissa guldkorn.

(Foto: Janne Danielsson/SVT)

I lördags fick SVT en efterlängtad revansch, tittarsiffrorna steg och de nya och oprövade programledarna gjorde succé med sin avspända men initierade stil. Däremot tyckte jag att Filippa Barks intervjuer och framtoning inte slog an, inte hos mig i alla fall.

Ingen Melodifestival skulle vara komplett utan kritik om än det ena än det andra. I förra veckan stormade det litet kring SVT:s nya applikation, Mello App, som efter gratis nedladdning innebär en möjlighet att rösta gratis upp till fem gånger på sin favoritartist under artistens framträdande. När artisten väl avslutar sitt nummer upphör även möjligheten att rösta med appen. Dessa app-röster är lika mycket värda som de vanliga telefon- och SMS-rösterna. Kontroversen har gällt om TV-tittarna laddat appen för sent, vilket kan ha resulterat i att Molly Pettersson-Hammars chanser att ta sig vidare kan ha gått om intet då hon också var tävlingens öppningsakt. Både artister och tittare spekulerar i detta då de fyra sista akterna gick vidare. SVT svär sig dock fria från ansvar och kan inte garantera appens funktion eller att den ska fungera under röstningsförfarandet. Jag köper dock deras förklaring och är övertygad om att appen är här för att stanna. Som med all utveckling, måste även SVT förnya sig och ta steget in i framtiden och attrahera den yngre generationen med nya grepp. Att flera av artisterna också älskas av de yngre borgar för festivalens överlevnad.

Min kvalificerade gissning i förra veckan gick hem då både Jessica Andersson och Eric Saade gick direkt vidare till finalen i Stockholm. Hur går det då i Malmö i morgon? Ett givet nummer som, tack vare sin stora fan-bas, kommer att gå vidare direkt är den lättsmälta "Groupie" med Samir och Viktor. Om den sedan har en chans i finalen återstår att se. Att sia vem som tar den andra eftertraktade platsen är dock svårare. Jag tror dock att fjolårets skräll, Linus Svenning och hans låt "Forever starts today" inte går vidare, sin truliga charm till trots. Den tidigare trefaldiga mello-vinnaren Marie Bergmans och danska Sanne Salomonsens duett "Nontheless" är en ok låt, men kommer inte att gå hem bland de yngre och jag tippar därför att de går vidare till andra chansen. Slaget om den andra finalplatsen tror jag istället kommer att stå mellan Magnus Carlsson och hans snygga "Barbados" låt "Möt mig i Stockholm" och debutanten Mariette med "Don't stop believing". Vem av dem som direktkvalificerar sig tror jag beror på vilket mottagande deras scenshow får hos tittarna. Om det är Magnus rumpvickande eller Mariettes psykedeliska moves återstår att se. Mitt stalltips är dock att Mariette går vidare på grund av att den är modernare än Magnus något daterade låt. Magnus går dock vidare till andra chansen och därifrån kvalar han sig lätt vidare till finalen.

Melodifestivalen SVT 1 kl. 20:00 från Malmö. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2015 17:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: