sourze.se

Skadar du ett barn så skadar du fler

I fredags fick ett barn bemöta en vuxen mans händer runt om sin hals och få huvudet dunkat i golvet på en offentlig plats. Kan inte förstå vad det rättfärdigar en vuxen människa att använda en sådan behandling mot ett barn som inte kan försvara sig?

Klarar inte av det här längre att barn dagligen ska få möta vuxenvärldens våld, makt och missbruk av barns position. Igår fick ett barn bemöta en vuxen mans händer runt om sin hals och få huvudet dunkat i golvet på en offentlig plats. Kan inte förstå vad det rättfärdigar en vuxen människa att använda en sådan behandling mot ett barn som inte kan försvara sig? Ja, det är fel att planka, men det förlorar nog inte Skånetrafiken på att ett barn inte betalar en liten summa för att åka kollektivtrafik. Däremot förlorar vi ett barn som trodde att han skulle få leva frihet från allt han hade fått uppleva i kriget som han flydde ifrån. Att tappa någons förtroende är större än rätten att få använda våld. 

Barnet är 9 år och har fått uppleva saker som vi bara har sett på nyheterna och i filmer. Detta barn var redan skadat innan han kom till Sverige. Att sedan få hamna på ett HVB-hem när han hade kunnat gå i skolan, få utvecklas och leva som alla andra barn. Varför han flydde vet ingen vid detta laget. Väldigt få har spekulerat i varför ett barn kände sig tvungen att fly och planka i kollektivtrafiken. Ingen har ifrågasatt varför migrationsverket satte ett barn i HVB-hem. Väldigt få har empati för barnets bakgrundhistoria och varför han agerade som han gjorde. Tänk om han fick uppleva våld i hemlandet, fick se andra barn bli slagna och lida för vuxnas begär att använda knytnävar samt vapen. 

Att ett barn är så rädd att han sa en muslimsk trosbekännelse för att han trodde att det var slutet på hans liv. Det säger bara någon om hen tror att hen ska dö. Sedan att människor säger att detta barn förtjänade att bli nedslagen visar hur vårt rättssamhälle är uppbyggt och hur mycket vi förlitar på att polis och dess undergrupperande yrkesgrupper gör som de ska. Hur ska barn våga berätta för andra vuxna om förhållanden hemifrån om personer i polisens positioner försvarar barnmisshandel? De tar inte hänsyn till att det var ett barn som kunde ha dött. 

Det mest häpnandsväckande är att polisen i Malmö sopar undan detta och anser att ordningsvakten agerande som en ordningavakt ska göra. Då undrar jag vad det är för utbildning som polis och diverse undergrupperade yrkesgrupper får i utbildning hur de ska agera mot civilpersoner. Får de lära sig att avtrubba sina känslor och sina privata värderingar och istället lära sig att de har all makt i världen att använda hur mycket våld de vill? Att det spelar ingen roll om det är 5 åriga barn eller 72 åriga pensionärer som har snattat eller plankat. I deras ögon är alla kriminella oavsett ålder trots att de inte har gjort något större fel. 

Någonstans måste det brista när en yrkeskår inte värnar om barnkonventionen och barns integritet. 


Om författaren

Författare:
Sandra Ackefjord

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2015 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: