sourze.se

Melodifestival 2015 – Nu kör vi!

"SVT har lyssnat på en enig kritikerkår från förra årets, i mångas ögon, förlorade år. Bland annat minskade antalet TV-tittare och för att locka dem tillbaka har SVT lanserat flera förändringar av melodifestivalkonceptet."

Vi är nu i februari månad och det är den tiden på året när Melodifestivalen kör igång med sina deltävlingar. Finalen går av stapeln på Friends Arena den 14 mars. I morgon lördag kör festivalen igång i Göteborg kl. 20.00 i TV1 med den första deltävlingen, och det är som vanligt en salig blandning av artister och låtar, med andra ord, precis som det ska vara.

SVT har lyssnat på en enig kritikerkår från förra årets, i mångas ögon, förlorade år. Bland annat minskade antalet TV-tittare och för att locka dem tillbaka har SVT lanserat flera förändringar av melodifestivalkonceptet. Den största förändringen är att antalet artister och låtar har reducerats till sju istället för åtta, vilket jag personligen tycker varken gör till eller från. Antalet finallåtar ökar dock från 10 till 12, det största antalet låtar någonsin i festivalens historia, tycker jag dock skall bli intressant och spännande. Hur detta blir möjligt är att hela fyra bidrag, mot tidigare två, kommer att gå vidare i andra chansen. När jurygrupperna presenterar sina röster i finalen kommer dessutom nu de fyra lägsta poängen enbart att presenteras grafiskt, på samma sätt som i Eurovision Song Contest. Programledarna har bytts ut. Debuterar som programledare gör den tidigare Melodifestivalvinnaren Sanna Nielson, som ställt upp i festivalen som artist hela sju gånger. Som sällskap har hon komikern och programledaren Robin Paulsson. Programledarparet måste säkerligen känna av SVT:s och kritikernas höga förväntningar men jag tror att de kommer att passa bra ihop och göra succé. De har erfarenhet och är roliga och med Sannas brinnande intresse för sångtävlingen lär de inte göra bort sig. Andra nyheter är att SVT lanserar en ny ”Melodifestivalen” app där man kan rösta gratis med hjärtat. Genom att få hjärtat i appen att bli större, så visar man som TV tittare hur mycket man och alla andra gillar bidraget på scen. Genom att få hjärtat i appen att växa kan man visa hur mycket man gillar bidraget som är på scen och i direktsändningen syns det hur intensivt alla som har appen använder hjärtat. Finns att ladda ner i appbutikerna; Windows phone store, Google play och App store.

På lördag kommer TV-tittarna att bjudas på allt från rap och halv-opera till 90-talsretro och klassiska ballader. Bland alla dessa genrer kommer storfavoriten och tjejtjusaren Eric Saade säkerligen att sopa hem segern och en säker biljett till finalen på Friends Arena, det kommer hans kvinnliga fans att se till. Men håller hans låt måttet? Tyvärr är låten ingen klämkäck ”Manboy” eller ”Popular” trots att den är signerad Fredrik Kempe, den legendariska låtskrivaren. Saade är veteran i dessa sammanhang och en annan veteran i gänget på lördag är min egen stora favorit Jessica Andersson som gör comeback med nya balladen ”Can’t hurt me now”. Denna når i mina öron tyvärr inte samma höjder som ”I did it for love”, en låt som hon i 2010 års final kom på 8:e plats med. Trots den låga placeringen i tävlingen blev låten dock en stor hit och stannade nästan 100 veckor på Svensktoppen. Min gissning är att Jessica, baserat på tidigare meriter snarare än låtens kvalitet, går vidare till finalen. En farlig utmanare kan bli ”Pappa” av Daniel Gildenlöw, som framför en sorglig låt om ett barns upplevelse av föräldrarnas skilsmässa. Låten är ingen ny á la ”Bröder” med Linus Svenning från förra årets festival, men kan beröra många tittare och kan bli en konkurrent till Jessica Anderssons låt om finalplatsen. Allt kan fortfarande hända. Om det är något som Mellon är bra på så är det att överraska och chocka, det visar inte minst tidigare festivaler. På lördag får vi se hur det går och om mina gissningar går in.

Tävlingsschemat är som följer:
Deltävling 1:7/2, Göteborg
Deltävling 2: 14/2, Malmö
Deltävling 3: 21/2, Östersund
Deltävling 4: 28/2, Örebro
Andra chansen: 7/3, Helsingborg
Final: 14/3, Stockholm
För de som vill hänga med och göra sin röst hörd finns även dessa medier:
Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: #melfest, @SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2015 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: