Tel Aviv (www.goisrael.se) har, sedan Norwegian började med sina direktflyg, blivit allt mer tillgängligt för svenska resenärer och antalet svenska turister till Tel Aviv samt övriga delar av Israel ökar årligen. Det går att få tur- och returbiljetter Arlanda – Tel Aviv för cirka tusenlappen vilket är ytterligare en anledning till att välja Israel som resmål. Det som gör Israel som land till ett intressant resmål är dess gynnsamma geografiska storlek, det tar exempelvis inte mer än en timme från Tel Aviv till Jerusalem och två, tre timmars till de intressanta och bördiga norra delarna och Negevöknen samt Döda havet i söder, där man flyter som en kork i det mycket salthaltiga vattnet.
Jag besökte nyligen Tel Aviv och lämnade då ett grått, kallt och mörkt Stockholm. Cirka fem timmar senare anlände jag till ett soligt, behagligt och varmt (+22 grader) Tel Aviv, som visade upp sig från sin allra bästa sida. Det som slog mig allra först när jag satte min fot på trottoaren utanför mitt trevliga boutiquehotell, Art Plus Hotel (www.atlas.co.il/art-hotel-tel-aviv), var hur rent det var på gatorna. Inga cigarettfimpar eller annat skräp. Jag fann också Tel Aviv-borna vara mycket laid back och trevliga. Här finns en sann kosmopolitisk känsla som kommer av det stora antalet inflyttade från världens alla hörn. På mitt hotell fanns det personal som kom från Nederländerna och Moldavien för att bara nämna några exempel. Många ser Israel som en säker plats, och det är också något jag kan kände under mitt besök, det är tryggt i Tel Aviv och Israel. Många som läser tidningarna hemma kan få en motsatt bild men faktum är att man känner sig tryggare i Tel Aviv än vad man gör i många andra städer världen över. Staden är också mycket promenadvänlig och det är inga problem att ta en kvällspromenad efter middagen. Att gatuskyltarna är på tre språk (hebreiska, arabiska och engelska) underlättar betydligt orienteringen i staden.
Trots att Tel Aviv som stad bara är drygt 100 år gammal har den en charmig karaktär där de olika stadsdelarna skiljer sig åt. Stadens största turistmagnet är dock den flera kilometer långa sandstranden som skänker soltörstande locals lika väl som turister välbehövlig värme och svalka från Medelhavet. Förutom att bada och sola kan man här också avnjuta god mat och utsökta lokala viner på något av de många caféer och mindre restauranger som finns utmed strandpromenaden. Gillar man att utöva sporter erbjuds även detta. Bland annat är det populärt att surfa och det finns naturligtvis möjlighet att hyra brädor och liknande. Det som är intressant att känna till för turister, som aldrig vart i Tel Aviv tidigare, är att där stranden börjar och slutar, finns ytterligare intressanta attraktioner. Går man i sydlig riktning passerar man en av Tel Avivs allra bästa restauranger nämligen Herbert Samuel (www.herbertsamuel.co.il/telaviv/) som ligger på gatan med sanna namn, med stranden och havet i blickfånget. Restaurangen var nästan helt fullsatt när jag en kväll åt middag där. Restaurangen har en härlig buzz och såväl service som mat håller allra högsta kvalitet. Jag åt utsökta förrätter av kvalitet och en alldeles särskilt kryddning som gjorde det där lilla extra. Oxfilén som jag tog till varmrätt var stekt till perfektion och med ett israeliskt rött vin till var rätten fulländad. Till dessert tog jag en så kallad ”sampler” med ett urval av restaurangens desserter, vilket denna gång gick i olika texturer av glass och som blev en fin avslutning på kvällen. Missa inte att gå en trappa upp och titta på kockarna när de förbereder gästernas rätter.
Efter att man passerat Herbert Samuel når man Jaffas gamla stad som med sin arkitektur är ett måste för en dagsutflykt. Här finns också en loppmarknad med över 150 utställare och 80 butiker som är intressant att strosa runt i och kanske hittar man något fynd man vill köpa med sig hem. Här finns även mycket goda falaffelrestauranger.
Följer man stranden i motsatt riktning kommer man fram till Tel Aviv Old Port, ett område som blivit upprustat och som idag innehåller både intressanta klädbutiker och saluhall. Det är mäktigt att se och höra havets vågor slå mot stranden. Här finns även många restauranger. Jag gillar att gå på restaurang och när man reser har man tillfälle och möjlighet att göra det varje dag. Mul-Yam (www.mulyam.com), ett namn som betyder ”mittemot havet”, är en av Tel Avivs och Israels allra bästa restauranger. Restauranglokalen är avlång med många fönster, vissa mittemot havet med fantastisk utsikt. Maten och servicen är utmärkt. Jag åt lunch på restaurangen och tillsammans med mitt sällskap inledde vi med att beställa in två förrätter att dela på. Vi åt utsökt carpaccio på nötkött samt en fräsch Vichyssoise på lätt grillade räkor, potatis, vinäger på purkolök och en het yoghurt med chili som gav rätten ett härligt sting. Till våra rätter drack vi rekommenderade viner som passade alla rätterna perfekt. Efter en lovande inledning beställde vi in grillad hummer med örtsmör och serverad med grönsallad och potatispuré. Jag tyckte att hummern som kom in i sitt skal var delikat och hade gärna sett att portionen var litet större. Den hemgjorda pastan, som vi också delade på, var emellertid riklig och fylld med ricotta och tryffel på en spegel av tomatsås och färsk buffelmozzarella. Desserten brukar vara en måltids höjdpunkt och det är sällan detta bekräftats så väl som när vi beställde in Mul-Yams paraddessert som vunnit stor uppmärksamhet, nämligen deras Tsarägg, som är mycket fiffigt tillverkat med hjälp av tunt ovalformat smält socker med ett hål på toppen, där dessertkocken sedan injicerar äggets innehåll. I detta fall var det ljuvlig, hemgjord vaniljglass. Det är sällan jag ätit en sådan häftig dessert som också smakar gott.
Israeler tittar precis som många svenskar och andra nationaliteter på kock- och matlagningsprogram vilket märks på att kvaliteten på restauranger i Tel Aviv ökat samt att landets inhemska vinproduktion ”boutiquifierats”. De stora vinproducenterna, som klassiska Tishbi (www.tishbi.com), finns alltjämt kvar, men har under senare år fått stor konkurrens av mindre boutique-vinproducenter som ofta består av eldsjälar med stort driv. En av dessa är Bar-Maor Winery som sedan 2008 ägs av tidigare arkitekten Rami Bar-Maor. Han har studerat vid en av Israels mest kända vinproducenter Margalit och specialiserat sig på att få fram de rätta blandningarna som utmärker och skiljer sig från andra producenter, något han lyckats väldigt bra med. Han producerar bara ett fåtal viner och har en total årsproduktion på 12 000 flaskor vilket gör hans viner unika. När hans viner vinner framgång så tar också den aktuella årsproduktionen snabbt slut. Jag förälskade mig i hans Lilith, som är en röd vinblandning av 83 procent Cabernet Sauvignon och 17 procent Syrah. De olika druvsorterna lagras var för sig i franska och amerikanska ekfat under ett år innan vinet buteljeras. Önskar man personlig service och vill veta mer om israeliska viner rekommenderar jag att man vänder sig till vinkännaren Oded Shoham som har en stor passion för vin och som arbetat som försäljningschef för de allra främsta israeliska vinproducenterna (www.israelwineexp.com). Oded Shoham har de rätta kontakterna och kan ordna besök på vingårdar eller ta ut en på vinturer i hela landet. Om man emellertid gärna vill testa viner men inte har tid eller möjlighet att besöka vinproducenter och liknande, finns det en lösning på detta. Vinbaren The Tasting room (www.tastingroom.co.il), som ligger precis intill den charmiga stadsdelen Sarona med säregen arkitektur och trevliga butiker, erbjuder sina gäster en möjlighet att testa fyrtiotalet israeliska vita och röda viner på ett unikt sätt. När man anländer till baren får man ett vitt plastkort som man sedan använder när man vill smaka på ett visst vin. Vinerna är placerade individuellt i små automater där man sticker in sitt kort och sedan väljer om man vill ha ett smakprov, ett halvt eller ett helt glas. Allt registreras på kortet och man betalar när man lämnar baren. Man kan också köpa viner på flaska om man gillar ett specifikit vin och man kan även beställa enklare maträtter.
Tel Aviv är en stad med fascinerande arkitektur. Man hittar flertalet stilar bland de många nybyggda skyskraporna som poppat – och fortfarande poppar upp – som svampar ur jorden. Den stil som också gett staden namnet ”The White City” är de fler än 4 000 vita Bauhaus-byggnader som är utspridda över hela staden och som också blivit ett UNESCO världsarv. Byggnaderna uppfördes huvudsakligen av tyska judar som emigrerade på 1930-talet när Adolf Hitler och nazisterna kom till makten. På tal om UNESCO blev Tel Aviv också nyligen medlem i UNESCO:s Creative Cities Network i kategorin mediekonst.
Tel Aviv har mycket att erbjuda och det är svårt att hinna med allt under ett kort besök. Staden präglades till stor del under mitt besök av Gay Winter Festival vars syfte är att visa att Tel Aviv är en gaydestination även under vintersäsongen. Israel har under lång tid haft en liberal syn på homosexuella och det märks i det stora antalet homosexuella som bor i staden (vissa källor uppger att 20 – 25 procent av Tel Avivs invånare är HBTQ). Israel vill gärna locka HBTQ turister till landet och anordnar eller stöttar festivaler av olika slag som lockar HBTQ turister från hela världen. 2015 kommer Tel Aviv, förutom den årliga Pridefestivalen, i höst även att arrangera i Tel Aviv Watergames – TWG 2015 (www.tlvwatergames.com).
Av Mikael Björnfot 05 feb 2015 21:35 |