sourze.se

Nytt i film-, musik- och bokväg

Det är nu 2015 och jag vill passa på och recensera några DVD- och musik och boksläpp som släpptes under de sista skälvande månaderna av 2014.

Filmåret 2014 avslutades i dur med sista delen av Hobbit-triologin – årets kassasuccé – och blickar vi in i 2015 så stundar bland annat en ny James Bond film, Terminator-film och även en ny episod av Star wars och mycket mer. Eat- och SPA Sweden har slutligen också släppt sina nya 2015 upplagor av deras limiterade böcker som nu finns att köpa på bland annat Akademibokhandlarna och hos webbhandlare.

Donna Summer, The CD Collection
Discodivan Donna Summer var, med hits som ”Bad Girls”, ”No more tears” och ”This time I know it’s for real”, en av en av det sena 1970-talets och tidiga 1980-talets största discodivor Summer avled 2012, 63 år gammal och ett urval av hennes många album har nyligen släpps i en påkostad box ”The CD Collection”. De album som ingår är: ”Donna Summer”, ”Another place and time”, ”I’m a rainbow”, ”Mistaken Identity”, ”All systems go”, ”Cats without claws” samt ”The Wanderer”. Musikstilen mellan albumen varierar, men en stor del av tjusningen är att följa Donnas karriär under ett antal år. Albumen är väldigt snyggt förpackade med digra texthäften och fyllda med extra spår och mixar. Ljudet är dessutom remastrat och Donnas röst har nog aldrig låtit bättre än vad den gör på dessa album. Det album som gått varmast på min spelare är ”Another place and time”, anledningen är nog att jag håller detta album som hennes bästa. Det skrevs och producerades av låtskrivarteamet Stock/Aitken/Waterman och gavs ut 1989. Det är ett album som låter väldigt mycket 1980-tal men som också visar på Donnas bredd och styrka. Detta är också det album som innehåller flest bonusspår, dock, inga outgivna låtar som det länge har ryktats om skulle finnas. Ett måste för Donna Summer fans.

Downton Abbey, Säsong 5, Universal
Tv-succén Downton Abbeys (D.A) senaste säsong har nyligen släpps på DVD och till skillnad från andra TV-serier som pågått ett tag blir denna klassiska brittiska serie inte sämre, utan det är snarare så att såväl manus som skådespelarinsatser, liksom ett årgångsvin, blir allt bättre med åren. Intrigerna har under denna säsong, som hunnit fram till 1924, som vanligt frodats och mycket har kretsat kring Edith och hennes dotter som hon lämnade bort till en av godsets bönder. Hon slits av förtvivlan över att inte få leva tillsammans med sitt barn men det hela slutar lyckligt till slut. Mr Bates och Anna får det hett om öronen gällande betjänten som våldtog henne och som sedan knuffades framför en buss. Men vem var det som knuffade honom? Svaret kommer i det sista avsnittet. Maggie Smith är som vanligt fantastisk i sin roll som änkegrevinnan och fortsätter haspla ur sig underbara one liners som med tiden kommer att bli klassiker. Mary Crowley kämpar vidare med sina känslor för vem av hennes två beundrare som hon vill gå vidare med. Hon gör ett försök, men ändrar sig i sista minuten när det gäller giftermål. Frågan man ställer sig som betraktare är vem som kommer att dra det kortaste strået. För alla inbitna fans som inte kan få nog av D.A så kommer det att spelas in en ny säsong och det ryktas även om att serien ska bli långfilm.


Rederiet, TV-serie, Säsong: 3+4, Nordisk film/SVT
SVT:s långkörare ”Rederiet” har blivit en stor DVD-succé och projektet, som först planerades till fyra säsonger, kommer nu att följas av samtliga 16 som är kvar. Andra säsongen slutade dramatiskt med att Tony blev skjuten av ryska smugglare men han klarar sig och är åter tillbaka på Freja efter en kortare sjukhusvistelse. Däremot händer stora saker i rederibranschen. De tidigare forna fienderna Dahléns och Megalines slår ihop sina påsar, vilket inte uppskattas av Rolf och Henrik som inte är med på fusionen och köper upp Freja och startar bolaget Transbaltic. Dock dör Rolf i en bilolycka i sista avsnittet. Intrigerna i säsong fyra forsätter sedan med oförminskad styrka. Jussi, skumraskkapten, är åter tillbaka, och återinsätts på kaptensstjänsten på Freja som en sista hämnd av Elisabeth, som avskedats av Reidar på grund av alla skumraskaffärer. Göteborgsredaren Pehr Silver gör entré och försöker komma över det misskötta Transbaltic, men Reidar kommer i sista stund på vad Silver planerar och köper upp rederiet. Tempot är högt, skådespelarinsatserna är goda och manuset är väldigt bra. Jag ser fram emot de kommande säsongerna som släpps under våren.

Pojken med guldbyxorna, Studio S
TV-serien ”Pojken med guldbyxorna” sändes första gången 1975, då det bara fanns två TV-kanaler. Som barn då tyckte jag detta var veckans höjdpunkt. När jag idag ser om den har dock den tidigare fascinationen och nostalgin jag känt falnat och jag upplever den som både daterad och långtråkig. Vissa scener är oändligt långa och intrigerna är buskisartade. Förra året släpptes en nyinspelning.

The Selfish giant, Studio S
The Selfish Giant är engelsk diskbänksrealism på hög nivå och utspelar sig på en plats i norra England. Ett samhälle där invånarna gett upp hoppet om en ljusare och bättre framtid och där de som far mest illa är barnen och ungdomarna. Filmens huvudrollsinnehavare är unge Arbor, som nyligen blivit avstängd från skolan. Han är småkriminell och ger sig tillsammans med en kompis iväg på jakt efter koppartråd som de säljer till en skum skrothandlare. Men Arbors girighet leder honom snabbt in i en spiral av stölder som bli allt grövre och som till slut leder till ett ödesdigert avslut för en av dem. Berättelsen är en fri tolkning av Oscar Wildes klassiska berättelse som blivit omstöpt till en modern version. Det som är trist är att inte mycket hänt gällande klasskillnaderna under de nästan 100 år som gått sedan berättelsen skrevs. Filmen har en dokumentär känsla som gör att man som betraktare starkt berörs av historien och karaktärerna.

What if, Scanbox
Daniel Radcliffe visar i sin roll som avhopparen och obotlige romantikern Wallace att han faktiskt har talang och mäktar med mer än Harry Potter. What if är en klassisk komedi om den lika klassiska frågan om man ”bara” kan vara vänner där en av parterna känner betydligt mer än den andre. Den andra huvudrollskaraktären, Zhantry, spelas trovärdigt av Zoe Kazan. Filmen kan låta banal på ytan men är faktiskt underhållande och perfekt för en romantisk date.

Eat & SPA Sweden/Stockholm 2015
Vad sägs om att dinera en gratis varmrätt på tolv av Stockholms bästa restauranger eller avnjuta en spa behandling för halva priset på åtta av stadens allra bästa spa’s? Eat & SPA Sweden är ett lyckat koncept som funnits i ett antal år och innebär att man köper respektive bok på bokhandeln för endast c:a 350 kronor styck och sedan så bokar man in sig på de deltagande restaurangerna och SPA salongerna och njuter av både god mat och spavistelser under hela 2015. Det som gäller är att man måste vara två personer vid varje besök. Det är rekommendabelt att uppvisa boken när man anländer till restaurangen/salongen redan vid beställningen av den enkla anledningen att restaurangen/salongen signerar och stämplar i boken så att man inte kan nyttja den mer än en gång, då det endast är ett erbjudande/restaurang eller salong. På restaurangen så får man den billigaste varmrätten gratis samt att man får ”gå två betala för en” på ett antal olika spa salonger i Stockholmsområdet. Årets Eat Sweden bok för Stockholm innehåller fleretalet nya deltagande restauranger och några som jag särskilt ser fram emot att få besöka är bland annat Broms och Operakällaren. Av spa salongerna så ser jag fram emot att besöka Sturebadets tre deltagande anläggningar. En annan fördel med att köpa böckerna är att bokförlaget donerar 10:- per såld bok till cancerforskningen.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2015 13:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: