sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild

London – Europas shoppingstad Nr. 1

"Senast jag besökte London valde jag att under min tre nätter långa visit bo en natt vardera på inte mindre än tre olika hotell som alla ligger i centrala delarna av London..."

London är en stad som många svenskar har en relation till, man har besökt staden eller bott och arbetat där. Chansen är stor att man hör svenska talas på gatan eller blir tilltalad på svenska av servitrisen eller barmannen. London är fortfarande mycket populärt bland ungdomar att arbeta i. Man blir aldrig mätt på denna stad och man hinner aldrig se och göra allt som man föresatt sig. Storbritannien drabbades rätt hårt av krisen runt 2009 och pundet rasade i värde till glädje för många shoppare, men efter kraftfulla tag för att få fart på ekonomin tillhör Storbritannien de länder i EU som det går allra bäst för och som har de ljusaste framtidsutsikterna. Att shoppa är därför numera inte lika fördelaktigt som det var för bara några år sedan, men det stora och unika utbudet av varor, musikaler och musikscener gör ändå staden till en turistmagnet av högsta rang. Att skriva en heltäckande guide till London är förstås omöjligt och nedan plockar jag endast fram några exempel på vad man kan hitta på i staden.

När det gäller hotellstandard så har London alltid legat efter andra länder och städer av samma storlek. Visserligen ligger här några av världens främsta hotell men många svenskar som var med för inte så länge sedan minns säkert hur man kunde köpa sig en sista-minuten-resa till London med flyg och hotell för en spottstyver. Hotellstandarden var då alltid ett lotteri. Hade man tur kunde man få ett ok hotell, hade man otur, ett lopphotell. Men även när det gäller hotell i de högre prisklasserna så motsvarar inte alltid standarden densamma som i andra motsvarande länder, även om priset i de flesta fall ligger högre. London var tidigare en rätt billig stad att bo på hotell i men har med åren blivit allt dyrare och ligger nu i topp bland de allra dyraste hotelländerna i världen. Det som är intressant är att priserna mellan mellanklasshotell och lyxhotell har minskat och att det idag kan vara intressant att jämföra priser och bo lite lyxigare. Flera hotell har ofta specialpriser via nätet.

Senast jag besökte London valde jag att under min tre nätter långa visit bo en natt vardera på inte mindre än tre olika hotell som alla ligger i centrala delarna av London. Första natten valde jag att bo på Hyatt Regency – The Churchill (www.london.churchill.hyatt.com) som ligger på Portman Square, ett stenkast från Bond street och Oxford street. Jag har tidigare bott på kedjans hotell och fick ett rum mot den fina parken samt tillgång till hotellets Club Lounge. Fördelen med detta är att man i loungen vid vissa tider under dagen gratis kan avnjuta frukost och även kanapéer. Vin, öl samt drinkar, kaffe/te och kylda drycker serveras alltid. Hotellets foajé är imposant och här kan man även nyttja internet gratis. Vill man äta gör man det med fördel i den intilliggande restaurangen – The Montague. Rummet var, för att vara på ett hotell av denna kaliber, rätt ordinärt. Det hade visserligen det mesta av vad man kan behöva, men inte det där ”lilla extra”, förutom utsikten. Servicenivån är emellertid, som man kan förvänta sig på ett hotell av denna kaliber, hög och uppmärksam. Hotellet är också utrustat med ett gym som är öppet endast för hotellgäster, dygnet runt, året runt. Missa inte att ta en drink eller två på hotellets fashionabla The Churchill bar som december ut kommer ha ett alpint tema med många ovanliga och nya drinkar.

Efter en skön natts sömn och en promenad i omgivningarna checkade jag sedan in på The Marylebone Hotel (www.doylecollection.com), beläget endast ett stenkast bort från The Churchill. Marylebone Hotel är ett fyrstjärnigt boutiquehotell som ger sken av att vara mindre än vad det i själva fallet är när man träder in i dess foajé. Här finns hela 257 rum och sviter. Foajén är mycket välkomnande med sköna soffor samt möjlighet att inta drycker av olika slag. En rekommendation när man anländer tidigt är att beställa en av hotellets populära raw- drycker, olika blandningar av frukt och grönsaker som upplevs som både goda och nyttiga. Afternoon tea erbjuds också gästerna gratis. Man har även tillgång till ett gym gratis och Spa som man kan ta sig till direkt från hotellet och som heter Third Space Marylebone Health Club, Pool and Fitness centre. Jag tyckte om hotellet ur flera aspekter, frukosten suveränt god, servicen var fin över hela linjen och rummen var bekväma och internationellt inredda. Jag blev uppgraderad till ett större rum högst upp i byggnaden som ingav en lyxig inramning. Jag tyckte speciellt mycket om att internet var gratis samt att det fanns badkar i badrummet. Vidare var sängarna mycket sköna och man sov gott och ostört. Fönstren var ljudisolerade och stängde effektivt stadens larm ute. Hotellrestauranger kan vara osäkra kort men jag beslöt mig ändå för att testa hotellets populära restaurang – 108 Brasserie. Jag blev överraskad av restaurangens höga kvalitet och avnjöt till att börja med pilgrimsmusslor som smalt i munnen. Jag fortsatte sedan med en välhängd bit oxfilé samt avslutade med ananas grillad i en speciell ugn. Till denna måltid avnjöt jag ett glas av den prisbelönta brittiska ”champagnen” och ett chilenskt rött vin.

Sista natten övernattade jag på Le Meridien Picadilly (www.lemedidienpiccadilly.co.uk) vars läge är suveränt intill turistmagneten Piccadilly där allt sker och det mesta finns samlat. Hotellets fördel är dess läge men rummet och de allmänna utrymmena håller inte den höga klass man kan förvänta sig av ett hotell i denna prisklass. Frukosten var bra och likaså den höga servicenivån.

Londons tunnelbanenät håller världsklass och ett dygnskort kostar bara cirka 100 SEK och då får man åka i alla sex zoner. Londons tunnelbana kommer även inom kort att följa Stockholm och New York och köra dygnet-runt-trafik på helgerna, något som kommer att uppskattas högt av alla turister som annars fått hålla sig till nattbussar och taxi. Ett annat måste när man är i London är att gå på musikal. Svenskar är i allmänhet mycket intresserade av musikaler och det brukar bli minst två besök när man ändå är här. Checka upp på nätet i förväg och om du verkligen vill ha speciella platser och försäkra dig om en plats så boka dessa även via nätet.

Shoppingen i London är odiskutabelt bland världens bästa. Här finns något för alla plånböcker. Vill man lyxshoppa, eller i varje fall fönstershoppa, är Harvey Nichols ett bra val. Varuhuset, i korsningen Knightsbridge och Sloane Street, har alltsedan det öppnade för snart 130 år sedan legat i bräschen vad gäller trendiga kläder för såväl män som kvinnor. Här vilar man inte på några lagrar utan försöker hela tiden ligga steget före. Idag lockar även det översta våningsplanet med populära restauranger, en fin vinbutik och en mycket välsorterad och inspirations- och lustfylld matavdelning. Inte långt härifrån, på Brompton Road, ligger sedan 1903 en annan legendar – Harrods – drottningen bland varuhus, vars matavdelning i edwardiansk stil blivit en attraktion av stora mått. Rör man sig i dessa kvarter är ett besök i Belgravia att rekommendera. Inte långt från Belgravia ligger sedan Kensington samt Notting Hill som bjuder på intressant shopping.

Tar man del av Londons rika kultur- och shoppingutbud är det lätt att glömma bort att äta, men äta bör man och det är en sann fröjd att välja bland alla restauranger. Kvaliteten på restaurangerna har generellt höjts det senaste decenniet, mycket tack vare kända brittiska kockar och Tv-personligheter som Jamie Oliver, Gordon Ramsey och Nigella Lawson. I dag har London drygt dussinet tre- och tvåstjärniga Guide Michelin restauranger så utbudet och köken är mycket stort. Det är ofta svårt att få bord på dessa restauranger och tidig bokning är ett måste. Det som kan vara värt att känna till är att luncherna, som håller samma höga kvalitet som middagarna, är mycket prisvärda. Jag åt en fantastiskt god trerätters lunch på enstjärniga L’Atelier (www.joelrobuchon.co.uk) som ligger på West Street 13-15. Mästerkocken Xavier Boyer, som tidigare arbetat på George V i Paris, ansvarar för maten som är fransk och råvarorna, ofta säsongbetonade, är i konstant fokus. Restaurangen som numera finns på flera ställen i världen, bland annat i Frankrike men även Asien, har tre våningsplan. Allra överst hittar man baren dit det är skönt att dra sig tillbaka för en digestivo efter middagen. På andra våningsplanet finns finrestaurangen, och på entréplanet finns köksborden. Kvalliteten är dock lika hög oavsett vilken avdelning man väljer. Boyer känner Joel Robuchon sedan tidigare vilket speglar deras sunda inställning till mat och dess tillagning. Vill man äta lunch så rekommenderar jag baren där man har möjlighet att se på när ens mat tillagas. Restaurangen erbjuder både en valbar lunchmeny med flertalet val men även a la cartelistan. Restaurangens sommelier är mycket trevlig och kunnig och var den person som föreslog passande viner till mina rätter. Till förrätt åt jag en utsökt hummerrätt, Till varmrätt valde jag att ta en av ställets signaturrätter: Sjötunga Molière, som var grillad till perfektion. Med ställets berömda potatispuré och sås var rätten fulländad. Till varmrätten drack jag en fransk Hellefontaine Chardonnay från Languedoc. Desserten var en höjdpunkt med en fin kombination av päron- och chokladkräm, toppad av päronsorbet. Denna dessert är troligen en av de bästa jag ätit på denna sorts restaurang. Då det handlar om frukt tog jag ett passande dessertvin från Argentina gjort på druvan Gewurtztraminer. I samband med desserten frågade jag Boyer varför man som svensk ska välja L’Atelier och han svarade att då att London är en av världens mest varierande städer och att denna restaurang har detta ethos, liksom att restaurangen är internationell, lyxig och sofistikerad. Han rekommenderade själv svenska gäster att prova på hans variation av den svenska potatissalladen: Le Manx Kipper. Som jag skrev inledningsvis är det omöjligt att täcka in allt som London kan erbjuda och hur långt ett besök än är känns det alltid för kort. London har så oändligt många ansikten, rymmer så många världar och förändras ständigt. Det gör gott att veta att det alltid finns något nytt att upptäcka vid kommande besök samtidigt som gamla favoriter finns kvar. För att travestera den brittiska sångerskan Vera Lynn, som under andra världskriget sjöng ”There will always be an England” säger jag ”There will always be a London”. För mer information se (www.visitbritain.com).
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2014 17:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: