sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

S:t Vincent och Grenadinerna – Karibiens enda riktiga genuina paradis

Jag upptäckte helt nyligen en av Karibiens gömda hideaways, nämligen S:t Vincent och Grenadinerna som består av totalt 32 öar där de mest kända är Mustique, ön där brittiska kungligheter, popband och celebriteter umgicks, framförallt på 1960 och 70-talen.

Många svenskar flyr gärna vintermörkret och kylan till varmare breddgrader. En del väljer närliggande resmål som Kanarieöarna medan andra satsar på att köpa sig en kryssning i exempelvis Karibien. Kryssningsrederierna är många, likaså stoppalternativen. Fartygens storlek är oftast avgörande för var man lägger till. De mindre har ofta möjlighet att lägga till på ställen som inte frekventeras av de allra största och det är här man också finner de riktiga guldkornen. Men varför nöja sig med att hetsa sig igenom ett flertal hamnar och dyra båtutflykter när man faktiskt kan bestämma sig för att stanna på en och samma plats och ha en sammanhängande och avkopplande semester? Jag upptäckte helt nyligen en av Karibiens gömda hideaways, nämligen S:t Vincent och Grenadinerna (www.discoversvg.com), som består av totalt 32 öar där den mest kända är Mustique, ön där brittiska kungligheter, popband och celebriteter umgicks, framförallt på 1960 och 70-talen. S:t Vincent är den största ön där också huvudstaden Kingstown ligger samt, inte att förglömma, Bequia. S:t Vincent och Grenadinerna har tack vare sitt läge ett mycket gynnsamt väder året runt med en medeltemperatur på drygt 27 grader. Ögruppen var tidigare en brittisk koloni som blev självständig 1979, men liksom många andra, tidigare brittiska kolonier, har landet behållit sina starka band med Storbritannien. Svenska medborgare behöver inget visum för att ta sig in i landet och enklast tar man sig hit genom att flyga med exempelvis British Airways till Barbados och sedan tar det bara mellan 35 och 45 minuter minuter med de mindre flygbolagen Liat eller SVG Air direkt till S:t Vincent, Kingstown eller Bequia. Valutan i SVG är Eastern Caribbean Dollar och 1 EC$ är värd c:a 3 SEK.

Jag anlände till Kingstown Airport en kväll när det rådde karnevalsyra och hela staden verkade vara på benen.Om det är något som landet och dess dryga 100 000 invånare är bra på så är det att lansera regattor, karnevaler och andra festligheter året runt. Det finns ett antal hotellalternativ i Kingstown men jag valde ett specifikt hotell av flera anledningar, dels för att det ligger bra till, har bra tripadvisor-betyg, men också för att Grenadine House (www.grenadinehouse.com) är ett anrikt hotell, inrymt i en byggnad från 1750-talet och som faktiskt är svenskägt. Hotellets fina läge bjuder på fantastisk utsikt över Kingstown och havet. Rummen är bekväma, elegant inredda och modernt utrustade med A/C, gratis Wi-fi och andra faciliteter. Inget går upp emot en karibisk frukost, eller för den delen lunch eller middag där maten är genuin och lokal, precis som det ska vara och erbjuds på hotellets restaurang. Frukt och grönsaker smakar gudomligt gott då de har fått mogna på plats. Missa heller inte att ta en drink eller två på hotellets bar, the West Indies Bar, som ofta är full med folk, inte bara hotellgäster utan även lokala gäster. Missa heller inte att göra ett besök på hotellets SPA där sköna massager erbjuds, eller ta ett dopp i hotellets pool. En annan fördel med att bo på hotellet är dess närhet till huvudstaden och dess shoppingfaciliteter och övriga restauranger. Missa inte den lokala marknaden där jag bunkrade upp med lokalt producerad chilisås och marmelader. Kingstown är en bra start för att upptäcka S:t Vincent och Grenadinerna, dels för att den oftast är den första destination man anländer till men också för att staden är huvudön och landets administrativa centrum. De centrala delarna upptäcker man rätt fort och det som lockar är de utflykter man kan göra till fina badstränder, dykningsplatser eller vandringar i den fina och oförstörda naturen. Är man intresserad av blommor rekommenderas ett besök i en av världens äldsta botaniska trädgårdar som är beläget strax utanför Kingstowns centrum, eller varför inte ta en tur till Dark View Falls eller The Vermont Nature Trail där chansen att höra och se sällsynta fågelarter och djurarter är hög när man vandrar med regnskogen på bägge sidor av stigen.

När man känner att man är klar med huvudstaden och är redo för att upptäcka systerön Bequia så rekommenderas att man tar sig hit med färja vars överfärd endast tar en timma. Grenadine house ordnar enkelt transfers till färjehamnen och kan även ordna med transfer till deras systerhotell Bequia Beach hotel så att man blir mött vid ankomsten.

Vid ankomst möter taxin och efter en kort färd från hamnen anländer jag således till mitt slutmål – Bequia Beach Hotel (www.bequiabeach.com) som liksom systerhotellet Grenadine House är svenskägt och ljuvligt lokaliserat invid Friendship Bay Beach. Det är sällan jag tycker så, men i detta fall känner jag en inre frid när man anländer och checkar in i den trevliga receptionen och det är mycket avkopplande att sitta sippandes på en välkomstdrink under tiden registreringen sker. Avnjut den gärna med fördel i det intilliggande, utsökt inredda biblioteket som har sköna soffor och fåtöljer där man kan pusta ut. Hotellet erbjuder liksom Grenadine House en fullt utrustad bar, restaurang och tillgång till både massage och ansiktsbehandlingar. När man inte känner för att bada i havet finns en ljuvlig pool med solstolar och full service där man kan sippa på drinkar och njuta av den varma solen. Hotellet erbjuder ett urval rum och sviter där jag valde att bo i en av de finaste sviterna som har utgång direkt invid havet, vilket är en fördel om man, som jag, varje morgon kastade mig ut i de böljande vågorna. Alla Bequia Beach Hotels rum saknar TV vilket jag tycker är helt logiskt – man har ju inte åkt ända till Karibien för att titta på TV. Dubbelsängen är enorm, mjuk med härliga sängkläder. Det som jag dock vill tipsa om är att ni använder myggnät över sängen för de små rackarna finns tyvärr även i detta paradis. Ser man dock till att använda sig av myggmedel och på kvällarna skyla nedre delen av benen behöver man inte drabbas av myggbett. Badrummet är modernt med alla faciliteter och toalettartiklar. En detalj som roade mig under min vistelse var att paraplyet som fanns i rummet var köpt på Biltema i Sverige. Bequia Beach Hotel har alltid ett flertal bra erbjudanden, ett av de bästa, anser jag som ofta reser själv, är att singelresenärer erbjuds 25 procents rabatt på alla rumskategorier. Önskar man all-inclusive så går det också att ordna.

Varför ska man då resa hit och inte till exempelvis Kanarieöarna? Jag ställde samma fråga till Bengt Mörstedt, ägare till bägge hotellen, som av en händelse råkade vara på plats under min vistelse. Han svarade att man ska tänka till och tänka annorlunda när man planerar sin nästa semester. Han menar att Bequia är originalet till det som många föreställer sig paradiset, nämligen vajande palmer, sammetslen sand, sol och värme. När man strosar fram med havet framför sig, är det själva sinnebilden av paradiset. Under lunchen, som vi åt på hotellrestaurangen Bagatelle som ligger precis invid havet, berättade Bengt hur han själv av en slump upptäckte Bequia när han för tiotalet år sedan seglade i trakterna. Med en gång förälskade han sig i det fina läget som ön har och den lite ”rougha” charm som man som turist får ta del av när man kommer hit. Ibland får man också känslan av att tiden stått stilla här sedan 1970-talet, i alla fall vad gäller lunken och det vardagliga livet, något jag ser som positivt. Bengt har efter många år i affärslivet i bland annat Storbritannien, där han sedan trettiotalet år är bosatt, under årens lopp bott på de bästa hotellen världen över, både privat och i tjänsten, och utifrån sina egna erfarenheter, förverkligat sin dröm och byggt ett hotell inspirerat av alla topphotell han bott på. Tröttnar man tillfälligtvis på det slappa hotellivet eller inte vill traska utmed stranden ända in till Port Elisabeth, rekommenderar jag gärna att man tar en av ”lokalbussarna” som går från huvudvägen invid hotellet. Det är en upplevelse i sig att trängas med locals och ta del av deras vardag. I Port Elisabeth hittar man alla slags restauranger i alla prisklasser och kök samt barer som alla serverar mycket god lokal mat och drinkar. Livet verkar för lokalinvånarna vara mycket laid back och det märks att det är en livsstil de flesta uppskattar och vill leva upp till.

Reser man hit under högsäsongen, som inträffar under december till april lever Bequia upp och då är det mycket svårt att hitta boende och förbokning av restauranger är ett måste. Restaurangerna, inkluderat hotellets egen som håller mycket hög standard, trollar fram de mest saftigaste och godaste rätterna man kan tänka sig. Hotellrestaurangen erbjuder svenska gästkocksbesök som också syftar till att utbilda de fasta kockarna och göra maten än mer sofistikerad än vad den redan är. Bequia är ett av få paradis på vår kära jord och ett resmål jag gärna återvänder till.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 28 okt 2014 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: