sourze.se

DN och Jonas Thente vilse i arbetarnas land

"Jonas Thente skriver i DN (141022) att han saknar en riktig arbetarskildring och menar att de flesta som skriver om arbete bara turistar på jobbet de skriver om..."

Jonas Thente skriver i DN (141022) att han saknar en riktig arbetarskildring och menar att de flesta som skriver om arbete bara turistar på jobbet de skriver om. Som "Ett år på LM” av Göran Palm, med flera, som går ut på att medelklassintellektuella under en begränsad period wallraffar som riktiga arbetare och därefter återvänder till sin veklighet där ordnar, applåder och utmärkelser väntar”.. Men i artikeln " Årlig debutant på genomresa i arbetarnas land" berömmer han Jack Hildéns bok "Vi, vi vaktmästare" för att författaren inte hycklar med att han gör ett tillfälligt inhopp på jobbet han skriver om. (Länk: dn.se)

Jag kan meddela Jonas Thente att det finns arbetare och tjänstemän som skriver om arbete även idag. Men de gamla arbetarförfattarna fick träning och erfarenhet genom att det fanns gott om dagstidningar, veckopress och kulturtidskrifter som gärna publicerade noveller, följetonger och dikter. Arbetartidningar som Folket i Bild och VI lanserade dem. Idag är författare som skriver om sina arbeten oftast hänvisade till hybridförlagen för att delfinansiera en utgivning. Dessa förlag gör goda produkter men  marknadsföringen får författaren sköta själv. Den dominerande Akademibokhandeln tar inte in dem i sitt sortiment utan säljer dem bara efter beställning från kunden. Biblioteken är en livlina om bibliotekstjänsts recension är bra. Men det blir en långsam process för att få en upplaga känd och såld.

På biblioteken finns gott om nyskriven arbetarlitteratur, som min roman till exempel, ”En krog måste du alltid lämna”. Det vore tacksamt om DN och andra tidningar uppmärksammade dessa författare som gestaltar sina erfarenheter från arbetslivet. Så slipper Johan Thente använda Göran Palm som exempel. Hans fina bok skrevs 1970. Den senaste ”riktiga” arbetarskildringen som huvudstadspressen skrev om Maja Ekelövs ”Rapport från en skurhink” kom också 1970. Det är 44 år sedan.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2014 13:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: