sourze.se

Sverige behöver en ny och inkluderande politik

Ledarsidor och artiklar i medierna funderar och analyserar valresultatet och hur man ska tolka SD:s framgångar. Det finns skribenter som har börjat diskutera att ställa högre krav på flyktingar, andra skribenter tror på ett ännu tydligare nej till rasism. Jag tror att lösningen är en ny politik som inkluderar alla människor på resan framåt istället för de senaste årens exkludering av de svagaste och mest utsatta.

Jag tror att lösningen för Sverige är att förbättra den ekonomiska och sociala tryggheten samt livskvaliteterna för samhällets äldre, sjuka, arbetssökande och ungdomar, och ha en jordbrukspolitik som innebär att det går att leva på att vara jordbrukare, mer skifte till ekologiskt jordbruk, småskalighet och bättre betalt. I detta även visa att vi kan förbättra för de mest utsatta i vårt samhälle utan att ställa grupper mot grupper och utan att stänga våra gränser för hjälpsökande flyktingar. En politik som inkluderar alla.

Jag tror inte på att samhällets äldre, sjuka, arbetssökande och ungdomar får det bättre genom att ställa högre krav på flyktingar eller försämra för flyktingar på olika sätt, men SD har vunnit framgång genom sin retorik som handlar om att bara vi försämrar för flyktingar och stänger gränserna så löser vi problemet med näringsbrist för de äldre. Min åsikt är att verkligheten är mer komplex än SD:s retorik och kollektiva skuldbeläggande av flyktingar vill göra gällande. 

Det är dags för en helhetssyn på politiken där fokus de närmaste åren bör handla om att förbättra livskvaliteten för samhällets medborgare och göra det för alla. De senaste årens politik har fokuserat på medelklass och överklass, medelålders som har jobb. Nu är det dags för en politik som inkluderar människor och förbättrar för de svagaste och en politik där vi alla får plats oavsett var vi kommer ifrån, oavsett hudfärg, kulturell bakgrund, religiös eller icke-religiös livsåskådning, könsidentitet, könsroller eller sexuell läggning.

Människor som mår bra, som känner trygghet i sina liv, som kan betala sina räkningar och får hjälp när de är sjuka, det är människor som också möter andra människor bättre. Det är dags för en politik som ger framtidshopp, en politik med visioner om det vackra samhället där vi inte längre ställer grupper mot varandra, ett samhälle där vi alla känner att vi har ett människovärde och är viktiga.

Det behövs en kraftsamling av landets politiker för att bygga en ny ekonomisk politik med fokus på långsiktighet och hållbara lösningar ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Dagens neoliberalism med kortsiktigt tänkande, miljöförstöring och monopolisering av den ekonomiska makten till storföretag, det är en politik som jag anser har nått en återvändsgränd.

Jag tror på en politik som fördelar naturens resurser och ekonomiska tillgångar på ett annat och nytt sätt. En politik där den som förstör naturen mest betalar mest, ett ekonomiskt system där vi tjänar på att hushålla med naturens resurser, tänka miljömässigt, ekologiskt och samarbeta, samverka, med våra medmänniskor. 
 


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2014 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: