sourze.se

Kan sossarna och Centern mötas ideologiskt?

Stefan Löfven och socialdemokraterna håller just nu en utsträckt hand mot Centerpartiet. I skrivande stund står han där utan att någon tycks vilja ta den. Det ska mycket till för att Centern ska bryta sin pakt de har med allianskollegorna och samarbeta åt vänster, men hungern att få bestämma kanske vinner till slut. Det som Löfven kan glädjas åt är att den hungern brukar vara ganska stark bland politiker.

Just nu handlar det mest om ett ställningskrig och en tävling i makt – vem som har mest ”upper hand” som George Costanza sa i Seinfeld. Känslan är att Löfven har mycket gemensamt med Costanza i det här klippet.

Men nu är det inte bara ett maktspel. Centern och Socialdemokraterna står ganska långt ifrån varandra i grundinställningen till hur samhället ska utformas. Låt oss utgå från utförsäljningen av Apoteket som ett exempel.

Apoteken, Centern och sossarna
För fem år sedan beslutade den moderatstyrda majoriteten att bryta det 40 år gamla apoteksmonopolet. Av de cirka 950 apoteken skulle drygt 600 försvinna till privata ägare. Detta har varit strömningen i alliansens Sverige. Staten ska äga så lite som möjligt och affärsverksamhet sköts alltid bättre på en konkurrensutsatt marknad. Med avskaffandet av monopolet öppnades också möjligheten upp för nya aktörer och numera finns det dessutom gott om diverse nätapotek och återförsäljare i olika former.

Annie Lööf och centern har varit den största vurmaren för detta, och bilden är att hon vill avveckla statens inblandning i de flesta näringsverksamheter. Här är några av Lööfs citat som pekar ditåt:

• ”Vi vill fortsätta öppna upp offentliga monopol för att en mångfald av privata aktörer och näringsidkare ska få utveckla verksamheter. Ta-för-sigsamhet ska uppmuntras. [...] den i särklass mest angelägna frågan för Centerpartiet [är] att skapa ett gott näringslivsklimat.”
• ”Regeringen bör därför utreda hur en försäljning av de statliga medieföretagen kan ske samt hur vi finner en form för köp av de program som enligt ovan avses ligga i ett public service-uppdrag och som i sin tur bör finansieras via skattsedeln. Radiotjänst bör således läggas ned. Reglerna för radiomarknaden bör också ännu en gång ses över med syftet att skapa en så fri radiomarknad som möjligt.”
• Om Systembolaget: ”Jag har velat göra som man gör med Apoteket, ha licensierade butiker.”

Socialdemokraterna, å andra sidan, är i grunden mot utförsäljningen av statliga företag. Speciellt i de breda lagren bland socialdemokrater ser man utförsäljningarna som att man ”slumpar bort” gemensam egendom.

”Utförsäljningen av apoteket är ytterligare ett exempel på när ideologin får segra och medborgarnas intresse kommer i andra hand”, sa man innan utförsäljningen. Och tillsammans med Miljö- och Vänsterpartiet har man i efterhand kallat utförsäljningen för misslyckad.

Nu har staten genom Apoteket AB kontroll över de sista 330 Apoteken. Centerpartiet har öppnat för att sälja de sista också, något som har mött stor kritik bland socialdemokrater.

”Jag tycker det vore katastrofalt, Apoteket AB är något vi äger tillsammans. Om man säljer ut får marknaden styra helt och vi förlorar det enda verktyg vi har att kontrollera marknaden med. Apoteket ska finnas för alla, inte bero på lönsamhet”, säger Kristoffer Strömgren (S).

Vad säger detta om chansen till samarbete?
Statliga apoteks vara eller icke vara kanske känns som en fråga i periferin. Men diskussionen sätter fingret på den grundläggande inställningen hos de båda partierna. Socialdemokrater och centerpartister har arbetat tillsammans förr, och gör det fortfarande på kommunal nivå, men för ett varaktigt samarbete – och inte bara som en ohelig allians – står de ideologiskt för långt ifrån varandra.

Ger Centern upp för mycket av sina värden riskerar de att förlora sin identitet som det liberala alternativet på arbetsmarknad och i näringsliv, och går Socialdemokraterna dem till mötes öppnas kanske för ett väljartapp till Vänsterpartiet från mer vänsterorienterade socialdemokrater.

Vem ska egentligen flytta på sig? Hur mycket är man villig att kompromissa? Vem kommer då vara den stora förloraren?

Just nu står Löfven med handen utsträckt – och hans trumfkort är att han kan erbjuda inflytande – men hur mycket får det kosta för att inte Centern ska försvinna in i en ”rödgrön röra”. Men som sagt, makt brukar vara populärt så det kanske går ändå. Hur det blir med Apoteksnäringen på landsbyggden får framtiden utvisa. Detsamma gäller partiernas ideologi.


Om författaren

Författare:
Nikolas Palmgren

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2014 14:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: