sourze.se

Valanalys från övre Johanneberg

Människor är olika, också svenskar är olika andra svenskar. Tycker olika och ser världen på olika sätt. Och i en demokrati har de rätt att uttrycka sina uppfattningar och vår gemensamma framtid kommer att formas efter dem.

I vårt land vimlar det av missnöjda kvinnor som skyller sina miserabla liv på strukturellt förtryck. De sympatiserar med Gudrun Schyman trots hennes förflutna i kommunistiska mördarsekter, de tror som hon att män är felprogrammerade, att de är som talibanerna, att de är potentiella våldtäktsmän och att världen skulle bli bättre om kvinnor styrde. Och om de fick bättre betalt för okvalificerade jobb.

Det är självklart att Fi gick fram. I journalistkåren är feminister överrepresenterade.

Att miljöpartiet backade är också nästan självklart. Man är trött på domedagsprofetior, man vet att världen går åt helvete. Men börjar skita i det. Man har inrättat sina liv. Tycker det är bekvämt att flyga och tycker inte att man klarar sig utan bil. Och det verkar ju som alla gör det, skiter i klimatet. Syndafloderna och ökenspridningarna kommer nog först efter oss.

Att alliansen förlorade, trots att de skött landet på ett föredömligt sätt i åtta år, var förutsägbart. Svenska folket är kräsna, bortskämda och missbelåtna. Trots att vi lever i ett nästan absurt välstånd är vi inte nöjda, känner oss vilsna i pannkakan, vi vill något annat. Regeringen Reinfeldt har varit jätteduktig och klarat oss undan krisen i Europa. Men vi är inte lycklliga ändå.

Kanske kan vi bli lyckligare med någon annan regering.

Också Sverigedemokraternas framgång var självklar. Att Sverigedemokraterna var valets segrare ser man i övre Johanneberg som ett sundhetstecken. Att människor trots den rådande politiska korrektheten och de massmediala förföljelserna bildar sin egen uppfattning och vågar manifestera den. Att de 40 procent som tycker att Sverige har tagit emot för många invandrare, hittat ett parti, trots rasist- och fascistsämplar. Att det kan vara bättre att hjälpa utsatta människor i deras närmiljö än att ta in dem i en välfärd som håller på att föröda planeten.

Jag är konstnär. Jag känner för färg. Jag gillar alla färger. Blått, rött, grönt, umbra. Och gult är en grundfärg som jag tror man har svårt att klara sig utan


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2014 20:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: