sourze.se

Jag fortsätter tro på mångfaldens Sverige

Många vaknar nu upp till ett Sverige där det politiska landskapet har ritats om. Låt oss möta och inkludera våra medmänniskor oavsett etnisk bakgrund och religion, låt oss fortsätta och expandera vår tro på ett öppet Sverige där vi respekterar människors rätt till eget val av religiös tro och livsåskådning, ett Sverige där vi respekterar människors mångfald och där vi alla får plats oavsett hudfärg, etnisk eller kulturell bakgrund, könsidentitet och sexuell läggning. Ett Sverige av färgglädje och mångkulturens rikedom.

Jag tror på mångfald och mångkultur, att människor blandas och möts oavsett hudfärg, religiös tro, livsåskådning, könsidentitet eller sexuell läggning. Ute i naturen så är mångkultur en garanti för överlevnad och expansion av livet, medan monokultur dör undan och förlorar sin styrka och kraft. Mångkulturen är mindre sårbar än monokultur för förändringar i världen, mångkulturen är mer anpassningsbar och klarar utmaningar bättre.

Jag tror på mångkultur inte bara gällande växter och andra djur än människan. Vi lever i en värld av klimatförändringar och begränsade naturresurser. För att klara dessa utmaningar tror jag inte på att skapa murar mellan länder och folk, jag tror att vi behöver varandra för att hitta vägar framåt, jag tror på samarbete och samverkan.

Religionsfriheten är en viktig del för mångfald och mångkultur, rätten för människor att själva välja livsåskådning och tro, rätten att bygga tempel och religiösa byggnader andra än kristendom och rätten i detta även att inte ha någon religiös tro. Rätten att avstå från att fira julafton med Kalle Anka, rätten att avstå från sill på midsommar eller ägg på påsken.

Kultur och traditioner förändras, vi lever i en värld där vi inte längre är isolerade från omvärlden. En rätt ny tradition som Sverige har importerat är Halloween, när jag var barn firade vi Alllhelgona och vi klädde inte ut oss till spöken och vampyrer för att knacka dörr och få godis. Men traditioner förändras, det är naturligt för oss människor att ta in influenser från omvärlden och skapa nya traditioner, nya kulturella yttringar och expandera våra uttryck.

Jag tror att det tillhör människans natur att ta intryck av omvärlden, och idag med internet och andra mediakanaler så är vi mer exponerade för omvärlden än tidigare. Kultur och traditioner förändras och är i en dynamisk rörelse, det ser jag som ofrånkomligt. Vi kan välja att försöka stänga dörrarna för omvärlden som knackar på, eller öppna våra dörrar och bejaka mångkulturen och mångfalden och le mot våra medmänniskor.

Jag tror på att öppna våra dörrar och att öppna våra hjärtan för att möta framtidens utmaningar. 


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2014 13:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: