sourze.se
Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster

Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster 

På söndag väljer vi sida

"Enligt högern är otrygga villkor ett sätt för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Men ungas problem är inte att vi aldrig får in en fot, problemet är snarare att vi aldrig får in båda fötterna."

Valet på söndag handlar om att välja väg framåt för Sverige. Efter valdagen kan Sverige fortsätta vara ett land med snabbt växande klasskillnader, hög arbetslöshet och en välfärdssektor där privata företag kan tjäna storkovan – eller så kan vi gå i motsatt riktning och sätta kampen för jämlikhet och rättvisa främst. Vi som är unga har betalat ett högt pris för högerregeringens åtta år vid makten. Idag har en majoritet av alla unga som jobbar en otrygg tidsbegränsad anställning, nästan 300 000 unga söker en bostad och andelen elever som inte är behöriga till gymnasiet är rekordstor. För att vi unga ska få makten över våra egna liv måste en ny regering sätta vår rätt till trygghet främst.

Enligt högern är otrygga villkor ett sätt för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Men ungas problem är inte att vi aldrig får in en fot, problemet är snarare att vi aldrig får in båda fötterna. Otrygga anställningar existerar inte av omtanke om unga, utan finns för att arbetsgivarna ska få anställda som är fullt ut flexibla och anpassningsbara. Unga ska inte behöva sova med mobilen på kudden utifall chefen ringer och vill att man ska jobba. Ingen ska behöva ha ont i magen i slutet av månaden för att man inte vet om man har fått jobba tillräckligt många timmar för att lönen ska räcka till räkningarna. Ung Vänster kräver en arbetsmarknad där vi unga inte behandlas som slit och släng-varor, därför måste anställningstryggheten skärpas och allmän visstidsanställning avskaffas.

Marknaden kommer aldrig att lösa bostadsbristen. För att unga ska kunna flytta hemifrån efter gymnasiet krävs det en bostadspolitik värd namnet. Vi behöver fler nybyggda hyresrätter till hyror som unga har råd att betala. I valrörelsen ställer Ung Vänster krav på ett modernt miljonprogram mot bostadsbristen. Det betyder inte att vi rakt av ska kopiera sextio- och sjuttiotalens miljonprogram, men det innebär att det krävs en nationell kraftsamling för att lösa bostadskrisen. Ett viktigt verktyg för att lyckas med det är återinförda statliga investeringsstöd riktade till att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Vi har fått en skola i Sverige som sorterar unga utifrån vilken bakgrund man har. Skolan blir allt mindre jämlik och likvärdig. En ny regering måste riva ned sorteringsskolan och återigen bygga upp en skola som motverkar klassorättvisor och jämnar ut livschanser. För att det ska vara möjligt måste skolans resurser öka. Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna med 134 miljarder, mest till de som tjänar allra mest. Vi vill istället öka lärartätheten, förbättra lärarnas arbetsvillkor och se till att det finns tillräckligt med kuratorer och skolsköterskor så att den som mår dåligt i skolan kan få hjälp.

Politik handlar om att välja sida. Den borgerliga regeringen har fört en politik för dem med tjockast plånbok och låtit oss andra betala priset. Efter valet på söndag vill Ung Vänster se en ny regering, men vi kommer aldrig nöja oss med mindre än att en ny regering också innebär en ny politisk riktning. Sverige ska bli ett land där kampen för jämlikhet och rättvisa sätts i centrum. Verklig förändring kräver en starkare vänster – att många röstar på Vänsterpartiet och att fler organiserar sig i Ung Vänster för att förändra samhället i en socialistisk och feministisk riktning.


Om författaren

Författare:
Stefan Lindborg

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2014 17:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: