sourze.se
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU

Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU 

Sveriges unga förtjänar framtidshopp

Sveriges unga förtjänar att få möta en framtid fylld av hopp, arbete och möjligheter – inte av arbetslöshet och stängda dörrar. Det är dags för en ny politik.

Arbetslöshet är framtidshoppets värsta fiende. Sedan år 2006 har arbetslösheten stigit dramatiskt i Sverige. Den borgerliga regeringen har gång på gång sagt sig föra en politik för att bekämpa arbetslösheten och särskilt betonat reformer som sänkningen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, men uppenbarligen har resultaten uteblivit.

Det är inte så konstigt. Tunga utvärderare som KI och IFAU dömer ut regeringens sänkningar av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga som ineffektiva och dyra vad gäller jobbskapande. Trots att den borgerliga regeringen är väl medveten om detta tillåts reformerna ligga kvar i budget efter budget. Det visar att regeringens egentliga syfte med skattesänkningarna är ideologiskt – inte att bekämpa arbetslösheten. Det är inte rätt väg för att ge våra unga framtidshopp.

• Inför en 90-dagarsgaranti – Alla unga förtjänar en meningsfull sysselsättning att gå upp till på morgonen. Vår 90-dagarsgaranti ger unga under 26 rätt till jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.
• Minska klasserna i skolan – För att unga ska känna framtidshopp är det viktigt att de ges bästa möjliga förutsättningar att klara skolan. Vi vill investera i mindre klasser så att lärarna kan göra undervisningen för varje enskild elev så bra som möjligt.
• Prioritera kampen mot den psykiska ohälsan bland unga – Unga mår allt sämre psykiskt. Det är ovärdigt ett rikt land som Sverige. Vi vill tillföra mer resurser till välfärden för att bekämpa den psykiska ohälsan.
• Alla unga ska kunna ta körkort – Körkort har på grund av de höga kostnaderna blivit en klassfråga. Samtidigt kräver många jobb körkort. Vi vill ge unga rätten att ta CSN-lån för att finansiera sitt körkort. Det är både en frihetsfråga och en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Vi socialdemokrater står för en annan politik. Vi vill prioritera investeringar i jobb, skola och välfärd framför fler skattesänkningar. På söndag går vi till val på följande förslag:

Sveriges unga förtjänar framtidshopp. Med en politik som prioriterar jobb, skola och välfärd framför fler skattesänkningar kan det bli verklighet.
 


Om författaren

Författare:
Gabriel Wikström

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2014 15:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: