”Vi i Vänsterpartiet kommer att se till att vinstsyftande företag inte tillåts vara kvar i vård, skola och äldreomsorg, men om ni drivs av något annat intresse än att göra vinst kan ni ombilda er.” Så skriver Jonas Sjöstedts brev till välfärdsföretagare runt om i Sverige.
Det är uppenbart att den urtida föreställningen, att kvinnor ska ge omsorg till barn, äldre och sjuka av sina hjärtans godhet snarare än att drivas av ekonomiska motiv, lever kvar i Vänsterpartiet. Vilka regelverk politiker väljer att sätta upp för företagare har en enorm betydelse för vilka som kommer att starta företag och vilka företag som kommer att startas. Det är nämligen alltid ett ekonomiskt risktagande att starta ett företag, inte minst då ett valresultat helt kan ändra förutsättningarna. De gränsdragningar som oppositionen vill se beträffande vinster i välfärden är godtyckliga och kan inte motiveras på ett hållbart eller tydligt sätt. Och den politisering av företagande inom skola, vård och omsorg man förespråkar har direkta, negativa konsekvenser för det kvinnliga företagandet.
Vänsterpartiets senaste utspel har en planekonomisk retorik som verkar menad att skrämma företag till lydnad. Detta trots att den efterfrågade jämställdhet som allt fler oppositionsföreträdare ropar på i näringslivet är på väg att uppnås i just dessa så föraktade vårdföretag. Fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som VD. Totalt leder nästan 7000 kvinnor företag i vård och omsorg. Det kan jämföras med att andelen kvinnliga VD:ar i Sverige i stort är 12 procent.
I myndig ton förklarar Sjöstedt premisserna: ”Den 14 september tänker vi vinna valet och avskaffa de privata vinsterna i välfärden. Vi tycker att det är bättre att alla pengar används till vård, skola och äldreomsorg istället för att era ägare tar ut vinster.”
Det var LO:s mansdominerade förbund som drev igenom vinstförbudet och därmed körde över Kommunal och de välfärdsanställda som de organiserar. Att man från fackförbundens sida försvarar männens förvärvsarbete framför kvinnornas har en lång tradition. Vinsterna i den manligt dominerade byggbranschen som bygger sjukhusen för skattepengar ifrågasätts inte av Sjöstedt, inte heller de vinster som görs av dem som levererar medicin eller mat till samma sjukhus.
Utöver att ge många kvinnor en plattform i dag liksom den frihet och självbestämmande det innebär att driva sitt eget företag ger de privata välfärdsföretagen många kvinnor just den erfarenhet de i dag saknar för att kunna ta plats i styrelser även i det övriga näringslivet. Att neka dem den möjligheten vore en backlash för den svenska feminismen.
Av Linda Nordlund 06 sep 2014 02:14 |
Författare:
Linda Nordlund
Publicerad: 06 sep 2014 02:14
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå