sourze.se
Lorentz Tovatt, språkrör, Grön Ungdom

Lorentz Tovatt, språkrör, Grön Ungdom 

Det viktigaste valet handlar om rasism eller öppenhet

"Vad väljer Sverige? Jag har gjort mitt val. Jag väljer öppenhet framför inskränkthet. Jämställdhet framför ignorans. Humanism framför rasism. Jag hoppas att fler väljer den vägen!"

Vägvalen inför den 14:e september är många. Ska vi minska utsläppen eller fortsätta öka dem? Ska skattepengar gå till välfärden eller hamna i privata fickor? Ska vi investera i framtidsutmaningarna eller fortsätta slösa på skattesänkningar?

Men det är en fråga som just nu spelar extra stor roll, givet det parlamentariska läge som vi just nu befinner oss i, det är frågan om vilken ideologi och vilken människosyn som ska bli den tredje kraften i svensk politik. I opinionsmätning efter opinionsmätning står det och väger mellan att tredjeplatsen går till oss i Miljöpartiet eller till Sverigedemokraterna.

Denna konflikt kan inte överskattas. För det första är de båda partierna varandras totala motpoler i svensk politik. Jimmie Åkesson har själv gång på gång pekat ut oss som sina största motståndare. När Åkesson nyligen talade i Vittsjö valde han platsen för att, med hans egna ord, ”provocera ärkefienden”.

Men frågan har större vikt än att handla om två partier. Det handlar om vilken väg Sverige ska välja i framtiden. För det tredje största partiet i riksdagen kommer att få inflytande. Ska vi välja att fortsätta göra politiken mer öppen och human? Ska vi se till att HBTQ-personer kan få asyl, för att slippa förföljas på grund av sin sexuella läggning eller sitt könsuttryck eller identitet? Ska vi stoppa ännu fler av de inhumana utvisningar som sker? Det är den vägen som Miljöpartiet har valt, och som vi jobbat för de senaste fyra åren och som vi kommer fortsätta jobba för i framtiden.

Mot det står alltså ett parti som vilar på rasistiska värderingar och som grundades ur den nazistiska rörelsen, detta är den andra kraften som riskerar att bli tredje största parti i riksdagen. Sverigedemokraterna har inte bara rasistiska åsikter, partiet genomsyras av ett generellt förakt för minoriteter och grupper som har det svårt i samhället. Kvinnofientlig politik, med inskränkt aborträtt, värvas med en unken syn på HBTQ-personer, tiggare och andra utsatta i samhället.

Vad väljer Sverige? Jag har gjort mitt val. Jag väljer öppenhet framför inskränkthet. Jämställdhet framför ignorans. Humanism framför rasism. Jag hoppas att fler väljer den vägen!
 


Om författaren

Författare:
Lorentz Tovatt

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2014 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: