sourze.se
Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster 

Ett års provanställning - högerns trick för mer makt åt chefen över den anställde

"Efter valet måste tryggheten återupprättas på arbetsmarknaden. En ny regering ska säga nej till förlängda provanställningar, avskaffa allmän visstidsanställning, införa en lag om rätt till heltid och sätta stopp för möjligheten att runda återanställningsrätten med bemanningsföretag."

Högern är blind för grundläggande maktfrågor på arbetsmarknaden. Under åtta år har Fredrik Reinfeldts borgerliga regering förskjutit maktförhållandena till arbetsgivarnas fördel. Högern har infört allmän visstidsanställning, dragit ned på arbetsmiljöarbetet och attackerat fackföreningsrörelsen genom att urholka a-kassan. När högern slår sig för bröstet och talar varmt om den svenska modellen är det bara billiga ursäkter, i verkligheten genomför de en politik som på vår bekostnad gynnar arbetsgivarnas intressen.

I sitt valmanifest, som presenterades den här veckan, föreslår högeralliansen att provanställningstiden ska förlängas från dagens sex månader till ett helt år. Enligt högerns argumentation leder ökad otrygghet till fler jobb. Vi har provat deras otrygghetslinje under åtta år och resultatet är högre arbetslöshet och ett Sverige som dras isär. Otrygga jobb ger inte fler arbeten, det enda dem ger är mer makt åt chefen. En ny regering måste istället investera i fler, bättre och tryggare arbeten.

En arbetsgivare som behöver längre tid än ett halvår på sig för att komma fram till om någon är lämplig borde fundera på ett karriärsbyte. Förlängd provanställningstid ökar risken för att arbetsgivare använder provanställningen som vilken annan tidsbegränsad anställning som helst. För arbetsgivarna har den dessutom fördelen att den går att avbryta i förtid. I hopp om en framtida tillsvidareanställning tvingas den anställde under tiden kanske att acceptera sådant man annars inte skulle ha gjort – till exempel övertid och ohållbart tempo – för att ”visa framfötterna”. Förlängd provanställningstid är ett bra verktyg för arbetsgivare som vill ha anställda som inte säger ifrån och som aldrig ställer krav.

Regeringens förslag om förlängda provanställningar är bara ett i raden av exempel på hur otryggheten breder ut sig. Idag har hälften av alla unga som jobbar en tidsbegränsad anställning istället för ett fast jobb, bemanningsföretag används för att ersätta fastanställda och i många kvinnodominerade yrken hänvisas man till deltid istället för heltid. Efter valet måste tryggheten återupprättas på arbetsmarknaden. En ny regering ska säga nej till förlängda provanställningar, avskaffa allmän visstidsanställning, införa en lag om rätt till heltid och sätta stopp för möjligheten att runda återanställningsrätten med bemanningsföretag. Arbetande människor ska inte behandlas som slit och släng-varor – man ska ha rätt till trygghet i vardagen.

De otrygga arbetsvillkoren handlar i grunden om makt. Den som är utbytbar och ständigt måste hålla sig på god fot med chefen har litet utrymme att kräva förändring. Om man har en tidsbegränsad anställning är sannolikheten att man organiserar sig i facket mycket mindre. Vet man inte om man får jobba tillräckligt för att lönen ska räcka till räkningarna riskerar den egna utsattheten att bli viktigare än solidariteten med arbetskamraterna. Otryggheten är inte av naturen given, den är ett resultat av politiska vägval mellan höger och vänster. Är högern blind för maktperspektiv eller blundar de bara och hoppas att ingen ser hur de på vår bekostnad gynnar arbetsgivarna?


Om författaren

Författare:
Stefan Lindborg

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2014 07:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: