sourze.se
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU

Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU 

Dags för en bostadspolitik som inte segregerar

"Reinfeldt och hans alliansvänner har visat att de saknar en bostadspolitik värd namnet. Vi behöver en bostadspolitik som fokuserar på såväl kvalitet som kvantitet, som är hållbar och som gynnar alla. En sådan bostadspolitik vill vi Socialdemokrater driva om vi får väljarnas förtroende i valet."

Sverige är ett välmående land. Men under den borgerliga regeringens åtta år vid makten har bostadsbristen ökat – idag har ungefär hälften av Sveriges kommuner bostadsbrist. Extra svårt är att hitta hyresrätter till rimliga hyror eller att få en bostad i storstäderna. Det hindrar unga från att flytta hemifrån och det hindrar arbetssökande från att flytta dit jobben finns. I slutändan är bostadsbristen ett stort problem för hela samhällsekonomin.

Bostadsmarknaden har även blivit allt mer segregerad. Det är en naturlig konsekvens av att antalet bostäder inte står i paritet till hur många som vill bo på ett visst ställe, och att det dessutom finns få möjligheter att hyra i vissa områden.

När det finns ett stort antal sökande per lägenhet kan privata hyresvärdar utan problem välja bort möjliga hyresgäster utan att ifrågasättas. En indirekt diskriminering kan också ske genom att privata värdar selekterar utifrån inkomst – trots att kommunen kan ta risken för att hyresgästen hamnar på obestånd. De privata värdarnas inkomstkrav syftar därmed i princip bara till att välja önskvärda hyresgäster på oklara grunder.

Därför förslår vi att möjligheten att ställa inkomstkrav fråntas privata värdar och att ansvaret – inklusive kreditrisken – istället tas över av kommunen.

Idag finns få möjligheter för det offentliga att påverka vilken upplåtelseform som byggs, särskilt när kommunen inte äger marken eller avser att sälja den till byggaren. Kommunpolitiker kan således inte påverka vad som byggs hos oss i särskilt stor utsträckning. Samtidigt påverkar upplåtelseformen markens pris: Den som vill bygga bostadsrätter kommer alltid att kunna betala ett högre pris per kvadratmeter på grund av skatte- och redovisningsmässiga fördelar.

Därför vill vi göra det möjligt för kommunen att skriva in lägsta tillåtna andel av olika upplåtelseformer när ett bostadsområde planeras.

Att styra upplåtelseform i planen skulle innebära att kommuner, utifrån behovet, kan ange en lägsta nivå av andelen bostäder med en viss upplåtelseform. Exempelvis att minst hälften av lägenheterna som byggs är hyresrätter.

Reinfeldt och hans alliansvänner har visat att de saknar en bostadspolitik värd namnet. Vi behöver en bostadspolitik som fokuserar på såväl kvalitet som kvantitet, som är hållbar och som gynnar alla. En sådan bostadspolitik vill vi Socialdemokrater driva om vi får väljarnas förtroende i valet.  


Om författaren

Författare:
Gabriel Wikström

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2014 18:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: