sourze.se

Utlandsföretag kan kringgå den svenska personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen, förkortat PUL, trädde i kraft 1998 och ska främst värna och skydda människornas personliga integritet. Den kan dock kringgås av svenska företag som etablerar sig i andra EU-länder.

En betydelsefull klausul i lagen omfattar bland annat regler för hantering av personuppgifter ska ske. Det finns dock undantagsfall som svenska myndigheter inte kan kontrollera.

Flera analytiker menar att de bakomliggande faktorerna kan bero på antalet företag som flyttar till utlandet, vilket också stöds av en rapport från statistiska centralbyrån.

Den omfattande rapporten pekar vidare på en trend som visar att mer än vart tionde företag har lämnat Sverige under en treårsperiod.

Mer förmånligare att etablera utomlands

Sedan EU utvidgade sina gränser i öst har det blivit mer förmånligt och kostnadseffektivt att starta företag i andra EU-länder. Tjänstesektorn är vidare ett av de affärsområden som har visat störst tillväxt.

Detta kan även återses på Arbetsförmedlings platsbank där svenskägda utlandsföretag ständigt söker efter personal till länder som Spanien, Malta, Gibraltar och Cypern.

Majoriteten av jobben är callcenterjobb i form av telemarketing, kundsupport och andra kundserviceorienterade arbeten.

Ett sätt, för dessa företag, att nå ut till nya kunder i Sverige är att köpa adressuppgifter från den svenska statens person- och adressregister, vilket har visat sig vara för dyrt för många. Till följd av detta har bolagen hittat andra insamlingssätt som också kringgår svensk lagstiftning.

Undersökningar och tävlingar på Facebook

En av insamlingsmetoderna går ut att, via Facebook och andra sociala medier, samla in personuppgifter genom olika tävlingar och undersökningar där deltagarna oftast får någon form av rabatt eller möjlighet att vinna ett pris. För att göra detta behöver de ange sina intressen, kontaktuppgifter och samtycka att de godkänner villkoren, som vidare anger att man också accepterar att bli kontaktad i marknadsföringssyfte.

Personuppgifterna säljs sedan, baserat angivna intressen, vidare till andra företag som vill etablera nya kundrelationer i Sverige.

I dagsläget är det enkelt att köpa leads och adresser till företag och privatpersoner i Sverige. Dock kan många av utlandsbolagen inte längre kontrollera om motparten är registrerad i NIX eller liknande spärrar för direktmarknadsföring. Och då svensk lagstiftning kräver att telemarketingföretagen visar sitt nummer har detta heller inte varit något problem.

De flesta callcenters i utlandet ringer via IP-telefoni och brukar presentera sitt telefonnummer. Dock är det svårt för de svenska konsumenterna att spåra uppringaren och ta reda på varifrån de har fått kontaktuppgifterna. Därför är det bra att redan innan du gör den där undersökningen eller deltar i någon tävling noggrant läser villkoren. Gör du inte detta så skyddas du heller inte av personuppgiftslagen. 


Om författaren

Författare:
Daniel Azzopardi

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2014 08:24

Fakta

UNDANTAG OCH ANDRA LAGAR
Särregler i annan lagstiftning tar över bestämmelserna i personuppgiftslagen, exempelvis lagar om hur personuppgifter ska behandlas inom skatteförvaltningen, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och polisen. Personuppgiftslagen gäller inte för rent privat behandling av personuppgifter. Det finns också undantag med hänsyn till offentlighetsprincipen samt tryck- och yttrandefriheten. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: