Identitetsintrång, som till vardags kallas för identitetsstöld, är det största hotet och ett av de vanligaste brotten inom bedrägerier. Inte nog med att det är oerhört kränkande för den som blir utsatt öppnar det dessutom upp för fler bedrägerier så som lån och köp på kredit i den utsattes namn. Påföljderna utgör stor skada för den drabbade och möjligtvis stora ekonomiska problem beroende på omfattningen.
Unga oftast offer för bedrägerier
Unga i 16-29 års ålder är den grupp som är mest utsatt och en del av orsaken bakom är den ökade mängden internetanvändning och en snabb teknikutveckling.
Den åldersgrupp som är minst utsatta är 60+ där 5% uppger att de själva eller någon i deras bekantskapskrets har blivit drabbade. Detta beror delvis på att de äldre även är de som varit duktigast och mest aktiva i att skydda sig själva mot ID-stölder enligt en undersökning från TNS Sifo. 15% av dessa har idag en försäkring som ger skydd mot identitetsintrång. Samtidigt är siffran bland unga endast 5%. Äldre är också mer försiktiga med att lämna ut känsliga uppgifter, exempelvis på sociala medier där yngre är uppenbart mer frikostiga med största anledning av att vara en teknikmedfödd generation vilket har lett till att 15% av unga drabbas.
Ökat behov av skydd
Vardagen styrs till stora delar av ens personnummer och om man är kreditvärdig eller inte. En kreditupplysning görs ganska ofta om man ser till våra konsumentbeteenden - varje gång vi ska hyra en lägenhet, låna till bostadsköp, teckna ett abonnemang, ta ett lån, handla på kredit och avbetalning.
Att förhindra brottslingar att utnyttja din identitet vid en stöld är relativt simpelt genom att spärra sin kreditvärdighet men det innebär samtidigt att inte heller du själv har tillgång till att använda ditt personnummer. Med en ökad frekvens av bedrägeribrott har behovet av skydd uppstått. Detta har medfört tillkomsten av företag som mySafety vilka specialiserar sig på vardagssäkerhet. Deras verksamhet baseras på att tillhandahålla tjänster, produkter och service som ska skydda individen mot att bli utsatt för bedrägerier relaterade till identitetsintrång.
Daniel Elfvendahl som varit verksam inom vardagssäkert sedan många år tillbaka bloggar om ämnet och bland annat identitetsstöld. Härnäst tittar vi på några av hans tips för att skydda sig och kompletterar med information.
Hur kan man skydda sig och vad görs för att motverka problemet?
I en intervju säger justitieminister Beatrice Ask att en egendomsskyddsutredning har tillsats och som just nu befinner sig ute på remiss. Den föreslår att identitetsintrång blir straffbart med böter eller fängelse i upp till 2 år till skillnad mot idag där endast eventuella bedrägerier betraktas som brott och inte självaste intrånget.
Den bästa lösningen mot problemet är förstås inte skärpt lagstiftning utan ökad spridning av kunskap och medvetenhet för att kunna skydda sig själv. Viktigast är att alltid tänka på vilka uppgifter man lämnar ut och hur för att förhindra eventuellt potentiella intrång och risken för att bli utsatt för bedrägerier. I ett samarbete mellan mySafety och stiftelsen Tryggare Sverige hoppas man att detta ska bli resultatet av ett kunskapsutbyte och opinionsbildning.
Med hög medvetenhet är det högst troligt att man är mer misstänksam mot exempelvis bluffakturor och kreditupplysningar man inte känner sig vid. Med andra ganska enkla medel som ordentligt lås på brevlådan kan man omedelbart öka säkerheten för sina personliga identitet. Ett steg mot extern hjälp finns att få via försäkringar mot identitetsintrång där företaget bevakar dina intressen och hör av sig vid förändringar i din kreditupplysning samt ger ersättning för ekonomisk skada.
Beatrice Ask vill också att polisarbetet ska bli bättre och mer samordnat, de behöver öka effektiviteten och kvaliteten i handläggningen av bedrägeribrott.
Tidigare i år upprättades ett nationellt bedrägericenter under Rikspolisstyrelsen och de har bland annat kartlagt en lägesbild för bedrägerier inom Sverige i en rapport.
Sammanfattningsvis kan man säga att Internet och teknikutvecklingen har gett oss mycket gott med åren men med det goda får man ta det onda? Att kriminalitet frodas på Internet till stor del för sin anonymitet är nog inte helt okänt för de flesta. Det moderna fenomenet Bitcoin påvisar denna bild ganska tydligt i nyheter från digitala medier under det senaste året.
Av Nikolas Palmgren 25 jul 2014 20:49 |
Författare:
Nikolas Palmgren
Publicerad: 25 jul 2014 20:49
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå