sourze.se

Vad är att leva i frihet?

Jag ser av och till på internet diskussioner och åsikter där människor uttrycker en längtan efter frihet. Vad är frihet, vad innebär det och hur kan vi leva efter frihet med varandra?

För mig innebär att om vi har ett samhälle uppbyggt på frihet, så bör vi i detta ha en medvetenhet och överenskommelse om att vi människor påverkar varandra, djur och naturen - med allt vi tänker, känner, uttrycker och gör. Mitt personliga synsätt här, det är att ingen människa är en verklig separerad individ utan vi alla ingår i kollektiva system för vi är en del av världen. Detta gör att verklig frihet i betydelsen att vi alla kan leva våra liv hur vi vill utan att ta hänsyn till andra människor, djur och naturen, är en frihet som inte i praktiken är funktionell då det kan leda till destruktion för andra.

Så i frihet ingår för mig att vi lever i respekt och hänsyn till andra människor, naturen och djuren. En person som överutnyttjar naturen, som förstör naturen, den påverkar livsmiljön negativt för andra människor, djur och natur. Jag ser det som att den personen kränker andras frihet.

Jag tror att det finns en poäng i att se naturen som en levande varelse, som också har sina rättigheter och sin frihet, och även att se och respektera djurens rättigheter och frihet. Dagens djurhållning anser jag kränker djurens rättigheter, och dagens gruvbrytning anser jag kränker naturens rättigheter och rätt till frihet.

Jag tror på att vi människor behöver göra överenskommelser med varandra, med naturen och med djuren, det vill säga att vi ingår avtal som sätter definitioner och ramar för vad som menas med frihet, ansvar, respekt och rättigheter. Att vi människor behöver komma överens om vad detta innebär. En stöttefråga kan vara, vem avgör när olika människor har olika uppfattningar om detta, när en säger friheten är kränkt och en annan nekar? Jag har ingen bra lösning på det, men jag tror på någon form av struktur som människor är överens om.

Från mitt perspektiv så finns det ingen absolut sanning om vad frihet är och inte är, "frihet" är för mig inte ett absolut begrepp som är lika för alla människor. Jag tror inte på absoluta universella sanningar.


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2014 23:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: