sourze.se
Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom 

Dags att stänga klimatgapet

"Klimatförändringarna är allvarliga och måste hanteras. Det verkar äntligen de flesta politiska ledare vara överens om. Ändå går den gröna omställningen alldeles för långsamt. I UNEP:s ”The Emission Gap Report” som släpps en gång per år visar forskarna att gapet mellan vad som borde göras och vad som faktiskt görs är omkring 13 miljarder ton koldioxid."

FN:s klimatpanel har nu presenterat sin nya sammanställning av de sex senaste årens klimatforskning. Forskarna är mer säkra än någonsin på att jorden värms upp och att det är vi människor som har orsakat det. Samtidigt ökar gapet mellan det forskarna påstår måste göras och det som politiker idag gör. Peka finger åt andra och kräva att de ska agera först har lett till politisk apati. Det är dags att Sverige tar på sig ledartröjan och går före och stänger klimatgapet!

Klimatförändringarna är allvarliga och måste hanteras. Det verkar äntligen de flesta politiska ledare vara överens om. Ändå går den gröna omställningen alldeles för långsamt. I UNEP:s ”The Emission Gap Report” som släpps en gång per år visar forskarna att gapet mellan vad som borde göras och vad som faktiskt görs är omkring 13 miljarder ton koldioxid. Fortfarande verkar världens ledare gå efter devisen att det är en förlustaffär att agera först. Med den nya forskning som FN:s klimatforskarpanel, IPCC, presenterat det senaste året är det dags att Sverige tar krafttag för att minska klimatgapet.

Tiden då vi kunde sätta vårt hopp för att lösa klimatutmaningen till FN:s klimatförhandlingar är förbi. De har pågått i 20 år utan nämnvärda resultat. Vad som därför mer än någonsin behövs nu är att bryta dödläget. Det kan bara enskilda länder, regioner, kommuner och grupper av länder göra.

I Tyskland har modiga politiker kraftigt subventionerat solenergin vilket gör att världsmarknadspriset fallet som en sten. Det har beskrivits som det största biståndsprojektet i modern tid eftersom det gett även fattigare länder möjligheten att investera i solenergi.

I Kalifornien tröttnade politiker på långsamma processer på internationell och nationell nivå. De kunde inte vänta och har istället infört ett eget system för utsläppshandel som är bland de mest ambitiösa i världen.

I Storbritannien drev miljörörelsen, näringslivet och fackförbunden fram en klimatlag som binder politiker till att agera för minskade utsläpp. En för varje mandatperiod minskande koldioxidbudget sätts och måste hållas. Resultatet granskas av ett oberoende expertråd. På så vis är det slut med fluffiga mål som det går att strunta i utan konsekvenser. Även Danmark och Finland är på väg att införa liknande klimatlagar.

Samtidigt går omställningen i Sverige alldeles för trögt. Alliansregeringens politik låter fattiga och framtida generationer betala när priset på att släppa ut inte motsvarar den faktiska kostnaden. Jättelika motorvägar planeras och tågen nedprioriteras. Det samlade resultatet är att Sverige med dagens politik når våra egna utsläppsmål 150 år för sent. Alliansregeringen ser därför till att gapet mellan vad som borde göras och vad som görs ökar. Istället för att ta eget ansvar och gå före vill man vänta på andra länder – den strategi som ansvarar för haveriet i den globala klimatpolitiken.

Det forskningen framförallt visar är behovet av att minska gapet mellan forskning och politiska åtgärder. Sverige kan inte vänta på att andra ska göra något först. Det är dags att ta initiativet och agera nu! Bara så löser vi klimatutmaningen.
 


Om författaren

Författare:
Lorentz Tovatt

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2014 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: