sourze.se

Vi lovade varandra att nazismen aldrig skulle ske igen!

Vi är de enda i nutid som kan göra något, förhindra de odemokratiska partierna, organisationerna och människorna.

Vi sa: "ALDRIG IGEN!!!"

Vad händer? Folk går och rösta på nazistiska och fascistiska partier i Europa. Länder som blev ockuperade av nazister under andra världskriget. Länder som blev bombade för att de krigade. Länder som fortfarande inte har återhämtat sig från andra världskriget.

Samma visa är det varje gång den ekonomiska krisen kommer. Då skyller vi på invandrarna. Att det är invandrarna som tar jobben och bryter ner välfärden. Varje gång försöker vi förvisa människor från frihet. Samma hände på 30-talet i Europa, 90-talet i gamla Jugoslavien och i Irak, Iran och Afghanistan, Somalia och i Rwanda med mera.

Där vi försökte säga att dessa människor inte är välkomna till Sverige. Att de måste tvingas in i den svenska kulturen, annars kan de flytta härifrån. Äter de inte svensk mat så kan de flytta härifrån. Tror de inte på kristendomen så ska de flytta härifrån. Kan de inte lära sig svenska tillräckligt fort så ska det flytta härifrån.

Så här går retoriken och jargongen. Det är så här vi försöker behandla människor idag. Vi ser det som en vinst att begränsa invandringen, aborträtten, mänskliga rättigheter och fri rörelse. Vi tar det för givet att allt löser sig i samhället genom att döda, slåss och sprida okunskap.

Under dessa epoker har vi försökt stänga gränserna trots att vi har öppnat våra armar. Nazister och rasister har slagit, skrikit och försökt mota bort rasifierade, romer, HBTQ-personer, socialdemokrater, antifascister, antirasister, vänsterpartister etc. Alla som inte tillhör deras världsbild har det försökt radera ut från samhället.

Nu sitter vi allihopa här och undra varför detta kunde hända. Ja, i Sverige tog det ett tag innan vi förstod att en kunde demonstrera och manifestera mot hatet. Att ens röst faktiskt betyder något i politiken och även utanför den!

Det är så otroligt viktigt att förstå att vi måste kämpa tillsammans med övriga Europa. Att vi måste engagera oss i EU-politiken för att kunna motverka hatet, ickeacceptansen och våldet. Vi måste se till att förstå att vi kommer skämmas om vi inte gör något.

Internationalismen är vår egna kraft till att kunna motverka nazismen och fascismen. Sverige kan göra mycket, men bara om vi kämpar tillsammans så kan vi se en förändring!

Vi är de enda i nutid som kan göra något, förhindra de odemokratiska partierna, organisationerna och människorna.

Se till att använda din röst!
För det handlar inte om yttrandefrihet längre.
Det handlar om liv och död nu.  


Om författaren

Författare:
Sandra Ackefjord

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2014 10:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: