sourze.se
Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster 

Lägg ner Frontex!

"Frontex måste läggas ned för att människor inte ska riskera livet under farliga båtfärder över Medelhavet. Gränsövervakningsbyrån bidrar till en militarisering av EU:s yttre gränser."

Under veckan som gått har EU:s flyktingpolitik skördat nya offer. Minst två flyktingbåtar har sjunkit mellan Italien och Libyen och runt 60 personer har mist livet. Den fruktansvärda olyckan utanför den italienska ön Lampedusa förra hösten var ingen engångsföreteelse. Nyheterna om flyktingbåtar som går under är en del av ett större sammanhang. Enligt International Organisation for Migration har ungefär 25 000 människor på flykt mist livet på Medelhavet under de senaste tjugo åren. Ingen människa som är på flykt ska behöva förlora – eller ens riskera – livet bara för att man söker en fristad från förtryck och förföljelse.

Tragedierna i Medelhavet är ett resultat av EU:s flyktingpolitik. EU bygger murar mot omvärlden och undergräver asylrätten. Genom påtryckningar påverkar man stater utanför EU att ”förebygga” – alltså hindra – människor från att fly och söka asyl i ett EU-land. EU:s byrå för yttre gränskontroll, Frontex, har ett i det närmsta ensidigt uppdrag att bevaka EU:s gränser och tar inget ansvar för att skydda asylsökanden. Tillsammans med Schengensamarbetets krav på visum och transportörsansvar medför detta att det i praktiken inte finns några lagliga vägar för människor att ta sig hit och söka asyl.

Ung Vänsters flyktingpolitik grundas i det principiella ställningstagandet att alla människor har rätt till en fristad. Vi står upp för asylrätten och menar att en mänsklig flyktingpolitik kräver att fler kan ta sig hit och söka asyl och att fler dessutom får permanent uppehållstillstånd i Sverige. För att riva Fästning Europa behöver EU:s flyktingpolitik förändras i grunden.

Frontex måste läggas ned för att människor inte ska riskera livet under farliga båtfärder över Medelhavet. Gränsövervakningsbyrån bidrar till en militarisering av EU:s yttre gränser. Deras patrullering och avancerade övervakningssystem innebär att den som är på flykt måste välja farligare vägar för att kunna ta sig in i EU. Frontex har dessutom tidigare kritiserats för att inte hjälpa flyktingar som är i sjönöd och för att mota bort båtar med flyktingar. Det som idag sker vid EU:s yttre gränser innebär att asylrätten undergrävs, därför kräver Ung Vänster att Frontex avvecklas.

Men det räcker inte att enbart lägga ned Frontex. För att vi ska få en mänsklig flyktingpolitik måste vi också säkerställa att det skapas lagliga vägar för människor att fly till Europa och söka asyl. Ung Vänster vill införa ett system med asylvisum, där man på en svensk ambassad i utlandet kan få visum för att ta sig till Sverige och söka asyl. Vi vill avskaffa Dublinförordningens princip om första asylland. Det måste vara upp till varje asylsökande att själv välja i vilket land ens asylansökan ska prövas. EU måste sluta samarbeta med länder utanför unionen för att försöka förhindra människor att fly till Europa.

Ung Vänster är en del av asylrörelsen i Sverige. Under valrörelsen till Europaparlamentet arbetar vi för att förändra EU:s flyktingpolitik, men kampen för en mänsklig flyktingpolitik måste föras också när det inte är valrörelse. Vi kommer inte ge oss förrän Fästning Europa rivs, Sverige blir ett land som konsekvent står upp för asylrätten och ingen människa på flykt tvingas riskera livet under farliga båtfärder över Medelhavet.


Om författaren

Författare:
Stefan Lindborg

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2014 19:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: