sourze.se
Artikelbild

Glöm aldrig att rösta!

"Om du bara behöver ett skäl för att gå och rösta så är det detta. Vi socialdemokrater kommer aldrig att ge upp kampen mot nazismen, och vi tror att EU kan göra mer för att bekämpa arbetslösheten både här hemma i Sverige och runt om i Europa. Det krävs offensiva investeringar för att tackla de stora problem vi ser. "

Min första politiska aktivitet efter att jag blivit medlem i SSU var att gå på en rättegång. Det var en SSU-vän som hade misshandlats av nazister och vi gick dit för att visa vårt stöd. Det var i slutet av nittiotalet, och i spåren av nittiotalskrisen hade nazismen växt i trakterna runt Riddarhyttan och Fagersta där jag växt upp – liksom i andra delar av Sverige.

Nazismen växer återigen, i Sverige och i Europa. I vårt annars trygga land attackerar beväpnade nazister fredliga manifestationer, och runt om i Europa sitter nazister invalda i nationella parlament. Nazismen, såväl som rasismen växer och blir mer och mer organiserad.

I spåren av den europeiska kris som gjort att 26 miljoner nu är arbetslösa – nästan en fjärdedel av dem unga – växer hopplösheten hos många som hamnat utanför. Efter hopplösheten kommer sakta men säkert hatet. Hatet, som är roten till nazismen.

Tendenserna är de samma i dagens Europa som i den västmanländska bruksort jag växte upp i. Tendenserna är desamma som senast nazismen växte sig riktigt stark, då i början av nittonhundratalet.

Den 25:e maj, i EU-valet, väljer vi vilket Europa vi vill ha. Vi måste ta kampen både mot nazismen och mot dess grundorsaker; både välja politiker som tar strid mot de högerextrema krafter som finns i våra olika parlament och som gör något åt arbetslösheten och bristen på framtidstro som är deras grogrund.

Om du bara behöver ett skäl för att gå och rösta så är det detta. Vi socialdemokrater kommer aldrig att ge upp kampen mot nazismen, och vi tror att EU kan göra mer för att bekämpa arbetslösheten både här hemma i Sverige och runt om i Europa. Det krävs offensiva investeringar för att tackla de stora problem vi ser.

Så ta ditt ansvar – gå och rösta. I förtidsröstningen eller senast den 25 maj.
 


Om författaren

Författare:
Gabriel Wikström

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2014 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: