sourze.se
Österrikes Conchita, Foto: Skärmdump SVT-play

Österrikes Conchita, Foto: Skärmdump SVT-play 

Fler bilder
Sveriges Sanna Nielsen, Foto: Skärmdump SVT-Play

Sveriges Sanna Nielsen, Foto: Skärmdump SVT-Play 

Conchita: Europas nya skäggiga Drottning!

"Numret var mäktigt och när kamerakranen svängde ovanifrån, direkt in i närbild på hens guldklänning var det så magiskt att Conchita blev oslagbar. Låten, artisten, texten och hela numret berörde hela Europa. Därför vann Conchita."

För mig och många andra var det ganska förutsägbart att den skäggiga damen, Conchita Wurst, från Österrike skulle vinna. Jag förutspådde det i min senaste artikel efter andra delfinalen. Givetvis ville svensken inom mig att Sanna Nielsen skulle vinna, men musikern och musikproducenten inom mig fattade mycket väl att Conchita Wurst skulle ta hem guldet. Det är säkert många i Europa som tror att ”hen” vann på grund av sitt skägg eller på grund av sitt budskap, men sanningen är att hen hade en helt makalöst bra låt och en av tävlingens bästa sångröster. Dessutom var den Österrikiska delegationen smart som planerade sitt nummer med kameravinklingar som påminde om Helena Paparizous segerframträdande i finalen 2005. Numret var mäktigt och när kamerakranen svängde ovanifrån, direkt in i närbild på hens guldklänning var det så magiskt att Conchita blev oslagbar. Låten, artisten, texten och hela numret berörde hela Europa. Därför vann Conchita. Det är bara att gratulera och se fram emot alla föredrag hen ska hålla nu runt om i Europa angående HBTQ frågor. Lycka till säger jag. Bra gjort!

Sanna Nielsens framträdande var också magiskt och hon borde ha kommit tvåa. Jag gillade Hollands bidrag, men det var inte någon särskilt stark låt, varför jag blev lite förvånad att den slog Sanna. Det var en vanlig mellanmjölkig countrylåt som hörde hemma i Nashville, Tennesee där jag var där i slutet på 70 talet, men uppenbarligen gick den hem hos européer. Jag hade placerat den inom de topp tio, men inte så högt som den kom. Sveriges bidrag var en mycket bättre låt. Jag vill dock passa på säga att Fredrik Kempe måste lära sig det engelska språket. Texterna på hans låtar är alltid svagare än musiken. Jag tror att många infödda engelsktalande såsom undertecknad hör en hel del tvivelaktiga fraser i Kempes låtar. Men han är förlåten då hans musik är enastående och det fick vi smaka av i år med ”Undo”.

Armenien, som kom fyra, hade en bra låt som inte riktigt levererade tillräckligt väl för att vinna. Ungerns bidrag var däremot fantastiskt och den levererades på ett övertygande sätt av en mycket duktig artist. Ukraina kom sexa och ärkefienden (just nu) Ryssland sjua. Båda låtarna var bra och förtjänade de placeringarna de fick. Jag bryr mig inte om allt snack om hur politiken påverkat röstningen. Jag tror inte ett dugg på att politiken haft någon påverkan på Eurovision Song Contest. Man ser det i exempelvis hur Ryssland gav Ukraina sju poäng. Om Putin hade styrt saken hade Ryssland kanske inte givit Ukraina en enda poäng!

Strax efter Ukraina och Ryssland kom våra nordiska grannländer Danmark och Norge på åttonde respektive nionde plats. Norges låt sade mig ingenting. Bra artist och ganska bra refräng, men låten tar för lång tid att komma igång. Däremot förtjänade Danmark en högre placering. Låten var kanonbra och artisten var en riktig popstjärna. Och det var roligt att Danmark skickade en artist av invandrarehärkomst – Danmark som ofta kritiseras för att vara invandrarefientlig visade storsinthet.

Jag ska inte uttråka läsaren med alla mina tankar om alla låtarna, men jag kan plocka några exempel på hur jag resonerade när det gäller en del av bidragen. Rumänien var bra – förtjänade en högre placering. Samma gäller San Remo, vars ”Maybe” var en oerhört fin ballad som jag och många andra i min ålder säkert gillade. Italien, Grekland och Frankrike hade alla urdåliga låtar och jag fattar inte hur Belarus kunde komma till finalen. Låten var medioker. Azerbadjans bidrag var en av de sämsta ballader i tävlingen och därför hamnade de på 22:a plats , något som säkert fått diktatorn, Ilham Aliyev, som var så kaxig när hans land vann för några år sedan, att se rött! Hoppas bara att han inte straffar artisterna som svek. Man vet aldrig!

Jag skriver ovan att politiken inte spelade någon roll i årets Eurovision, men vissa politiska budskap tycks ändå ha gått fram. Att Conchitas seger berodde på hens låt och röst bekräftades av det faktum att vissa länder, däribland bögintoleranta Litauen faktiskt gav Österrike höga poäng.

Nu är det slut för i år. Tack och lov! Och Tack Sanna Nielsen för en fantastisk proffsigt framträdande. Jag misstänker att Sannas gage går upp i taken nu – hon förtjänar det. Frågan är nu huruvida Christer Björkman ska vara kvar eller om det inte är dags för honom att överlämna styret till någon annan. Det återstår att se.

Till sist så är det uppenbart att Europa fick en ny drottning i går kväll – En skäggig sådan. Jag misstänker att det där skägget kommer att sprida sig och vi kommer att se flera unga Conchita-kopior runt om i Europa. En ny trend har onekligen skapats. Och visst är det kul. Man kan onekligen påstå att i år hände det verkligen någonting nytt i Eurovision Song Contest. 


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2014 12:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: