sourze.se

Vem vill satsa på socialt förändringsarbete i en kommun?

En socialsekreterare utbildar sig i tre och ett halvt år till socionom för att hjälpa andra människor, men när de börjar jobba handlar det mest om att dela ut pengar till försörjningsstöd.

"Det känns inte som vi räcker till”, säger socialsekreteraren Madelen Nordqvist till Eskilstunatidningen Folket. 3-9/5. Hon beskriver sin arbetsmiljö som  oerhört pressande. Man kommer aldrig fram till det sociala förändringsarbete som man är utbildad för. Det handlar mest om att administrera pengar till försörjningsstyöd.

Madelens berättelse om socialarbetets karaktär väcker obehagliga minnen hos mig. Allting verkar alltför välbekant.
Våren 1961 tillträdde jag tjänsten som praktikant på Barnavårdsnämndens byrå i Stadshuset i Eskilstuna. Jag behövde ett års förpraktik för att få göra inträdesprov till Socialinstitutet. Om jag trott att det skulle bli en pedagogisk och lugn handledning i socialt arbete så punkterades detta luftslott direkt. Barnavårdsinspektören förde mig till ett rum. Skrivbordet var täckt av ärendehandlingar i bruna omslag. Jag fick på begäran en mall för hur en utredning skulle se ut och satte igång med att sortera ärenden efter svårighetsgrad. Jag hade jobbat nio år som kock och köksmästare men aldrig satt min fot på ett kontor. Två vinterkurser på Åsa folkhögskola hade gett mig lusten att försöka bli socionom. Då ringde telefonen.
- Det har hänt en bilolycka. Fosterbarnsinspektrisen ligger med gipsat ben i sin bostad. Du får bege dig dit och intervjua henne. Hon har haft jobbet i 16 år och ingen känner till hennes arbetsuppgifter. Utredningsärendena får du ta vid sidan om.

Fortsättningen finns redovisad i min roman ”En krog måste du alltid lämna”. Erfarenheterna från denna introduktion i socialt arbete bestämde min fortsatta yrkesinriktning. Kommunen var generös och gav mig en gratifikation för att jag i praktiken fullgjort två jobb. Men jag valde personaltjänst, som det numera kallas, dvs en befattning inom facket.

Om kommunerna ska kunna behålla högskoleutbildad personal måste man erbjuda en verksamhet tillräcklig dimensionerad så att de har möjlighet att utnyttja sin kompetens för kommunens och medborgarnas bästa.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2014 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: