sourze.se

Skäggiga damen vinner på lördag - men jag hoppas på Sanna!

"Låtarna i andra delfinalen var bättre än i den första, vilket betyder att Sanne Nielsen har en del starka konkurrenter. Bland guldkornen var Österrikes "skäggig dam", som sjöng fantastiskt och vars låt var som tagen ur en Bondfilm. Jag tippar att hon (eller han... eller kanske hen) kommer att hamna bland topp tre."

Låtarna i andra delfinalen var bättre än i den första, vilket betyder att Sanne Nielsen har en del starka konkurrenter. Bland guldkornen var Österrikes "skäggig dam", som sjöng fantastiskt och vars låt var som tagen ur en Bondfilm. Jag tippar att hon (eller han... eller kanske hen) kommer att hamna bland topp tre.

En låt som stack ut bland balladerna var Sloveniens bidrag ”Spet” (round and round), som framfördes av en lysande Tinkara Kovac. Rumäniens ”Miracle” var också bra och onkeligen en kandidat för placering bland topp tio på lördag. Samma gäller Finland vars bidrag kändes nytt och fräscht.

Jag förstår inte varför så många i Sverige hyllar Norges bidrag och jag undrar om det inte beror på att det är vårt grannland som vi vill stödja? Låten i sig är lite konstig i mina öron. Det tar en stund att komma igång och när den kommer igång har det gått nästan en minut och alla som kan kommersiell musik vet att så får man inte göra när man skriver en låt. Den ska väcka uppmärksamhet direkt, de första sekunderna, och det gör inte det norska bidraget. Vad jag också reagerade för var hur alla skrikande fans förstörde början och slutet av det norska bidraget. Det gick ju inte höra vad karln sjöng!

Andra bidrag som var intressanta var Malta, Grekland och Makedonien. Israels låt var också bra.

Nu till fiaskot Polen. Jag tycker att det är skandal att Polen gick till final, vilket inte berodde på låten utan på den där kvinnans byst, som stack ut. Det var ett sexistiskt och minst sagt olämpligt inslag i Eurovision Song Contest. ”BU!”, säger jag.

Georgiens bidrag var en katastrof. Mer behöver jag inte säga om den saken. Jag tror att det flesta håller med mig. Belarus var också en medioker låt och har ingen chans i finalen. Irland var det synd om. Låten var ganska okej, men inte alls i samma klass som på Johnny Logan-tiden.

Nu till det land som jag känner bäst till, nämligen Litauen. Som bakgrund vill jag påminna om att jag själv, tre gånger, har deltagit i Litauens inhemska tävling (2004, 2005 och 2012) och vunnit en gång. Jag har följt hela uttagningsprocessen i år, som till skillnad från våra svenska sex delfinaler, handlade om 12 stycken. Vad som är väldigt tråkigt är att, trots 12 veckors tävlande, man plockade en så anspråkslös låt som ”Attention”. Artisten Vilija är en ganska okej artist med litauiska mått mätt, men låten är inte direkt någon hitlåt. Varje år när det går åt skogen för stackars lilla Litauen frågar sig folk där varför deras land inte någonsin får en bättre placering i Eurovision Song Contest. Jag har aldrig haft något svar på den frågan, men i år fick jag svaret när jag följde uttagningsprocessen i Vilnius. Problemet i Litauen är att jurygrupperna fokuserar mer på artisten än på låten. Resultatet blir att artisten gör ett bra framträdande, men ingen i de övriga europeiska lnderna gillar låten. Det är därför det går dåligt för Litauen. Den dagen den litauiska juryn koncentrerar sig på att välja en bra låt i första hand kommer det att gå bra för Litauen. Det finns många duktiga artister i Litauen, men de vågar inte ställa upp i Eurovision av rädsla för att få en negativ stämpel på grund av Litauens upprepande misslyckanden i tävlingen – men vi här i Sverige känner igen det där från 80 talet – Vi minns också hur Norge och Finland gjorde bort sig under flera år och bland annat kom sist flera gånger... Sen, plötsligt en dag, vände det och de vann, och resten är historia. Jag är övertygad om att Litauen kommer att vinna Eurovision en dag, men för att detta ska ske måste radikala förändringar ske i uttagningsprocessen – eller också bör Litauiska Televisionen (LTV) kalla in några av landets tunga artister och upprepa framgången som gjordes av ”LT United” när deras satirisk låt ”We are the winners” fick en hög placering för några år sedan.

Vem vinner på lördag? Jag tippar på den skäggiga damen ifrån Österrike – det är någonting som strålar kring henne (eller honom... eller hur var det?)

Mitt tips:

1: Österrike
2: Sverige
3: Ungern


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2014 13:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: