sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild

Lund – småputtrig studentstad med internationell flair

"Lund är en stad som är stolt över sina rika kulturskatter och här finns något för alla smaker. Staden är också känd för sina många festivaler där Kulturnatten (i år äger den rum den 21 september) och det högtidliga Valborgsmässofirandet räknas till två av de allra finaste."

(Foto: Mikael Björnfot)

Som infödd norrbottning är man uppväxt med skogen tätt inpå knuten och få människor, en miljö som för en del är ett måste för att må bra men som för andra kan kännas isolerat. Jag kom för första gången i kontakt med Skåne som landskap i början av 1990-talet och blev med ens förälskad i det behagliga klimatet, den – för en person från Norrbotten – annorlunda floran och närheten till kontinenten.

Tidigare i våras gjorde jag ett återbesök i Skåne och Lund, en stad som jag har goda minnen från. Staden har utvecklats kraftigt de senaste åren, vilket de många nya företags- och forskningsbyggnaderna utanför citykärnan är ett påtagligt bevis på. Lund, som är en av Sveriges äldsta städer, grundades cirka år 990 och är en anrik studentstad (Lunds universitet grundades 1666) vilket i mångt och mycket påverkar stadskärnan med de många nationerna och universitetsbyggnaderna. Men Lund har även en internationell flair som gestaltas i de många high tech företag som blomstrat upp utanför staden under det senaste decenniet.

Främsta transportmedlen i Lund är antingen till fots eller med cykel. Jag valde att bo på Elite hotell (www.elite.se) som ligger en kort bit utanför centrala Lund. Jag valde Elite främst för att det är ett av stadens nyaste hotell men också för dess fina läge. Hotellet erbjuder sina gäster att låna cyklar vilket gör det väldigt smidigt att ta sig in till centrala staden med dess många sevärdheter. Hotellet huserar i Lunds högsta hus och har högsta miljöcertifiering. Hotellets personal är charmigt tillmötesgående och det finns även tillgång till gratis wi-fi eller datorterminaler vilket jag alltid tycker är ett extra plus. Hotellet vänder sig främst till affärsresenärer men när jag var där gästades hotellet även av många barnfamiljer. Rummet jag bodde i var utrustat med mycket bekväma sängar och jag fick också känslan av att ”sväva ovan molnen” då jag upplevde det högt belägna rummet som mycket ljudisolerat. Hotellet har två restauranger, North East samt Paolo’s, det senare ett trevligt kafé koncept som även erbjuder prisvärda pastarätter till lunch och gott italienskt kaffe. North East är en restaurang som erbjuder sina gäster en god och fräsch mat med asiatisk touch. Jag åt en mycket vällagad fisk till lunch. Restaurangen hade många gäster och den goda maten måste vara den mest logiska anledningen. Alla som åt där var knappast hotellgäster. På North East serveras även frukosten som är både riklig och god. Bor man på hotellet fredag – söndag erbjuder hotellet en sen utcheckningstid, kl. 18 på söndagen istället för sedvanliga 12, vilket jag tycker är mycket praktiskt och bra.

När det gäller restauranger är Lund välsignad med flera bra sådana. Jag åt middag bägge kvällarna på Klostergatans Vin & Delikatess (www.klostergatan.se) och blev positivt överraskad av den höga kvaliteten på det franskinspirerade köket, den vänliga servicen och de många goda vinerna som också fanns att tillgå på glas. Restaurangen är ofta fullsatt och jag rekommenderar därför att man bokar bord i god tid. Jag vill speciellt framhäva deras utsökta kött. I övrigt så finns det mängder med charmiga små kaféer där Patisseriet, som ligger vägg i vägg med Klostergatans Vin & Delikatess, tillhör de allra främsta. Önskar man köpa råvaror till en pic nic korg, med tanke på kommande sommar, rekommenderar jag varmt en visit på den alldeles nyrestaurerade Saluhallen där man hittar det mesta. På övervåningen huserar även Systembolaget.

Lund är en stad som är stolt över sina rika kulturskatter och här finns något för alla smaker. Staden är också känd för sina många festivaler där Kulturnatten (i år äger den rum den 21 september) och det högtidliga Valborgsmässofirandet räknas till två av de allra finaste. Ett besök i Lunds domkyrka samt intilliggande Domkyrkoforum är ett måste. ”Kulturen”, som är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer, är tillsammans med botaniska trädgården likaså givna utflyktsmål. Lunds turistbyrå (www.visitlund.se) anordnar flera guidade turer med olika innehåll i Lund under vår och sommar.
Man får till sist heller inte glömma bort Lunds fina läge nära såväl Malmö, Köpenhamn och kontinenten. Allt inom kortaste möjliga avstånd.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2014 08:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: