sourze.se
Foto: Flickr/stavos (CC 2.0)

Foto: Flickr/stavos (CC 2.0) 

6 timmars arbetsdag - är det möjligt?

Medan självmorden i Japan ökar, börjar man minska arbetstimmarna i Sverige. I Italien jobbar man ungefär lika mycket som i Japan där allt fler dör av "Karoshi", självmord pga för mycket arbete.

När Yuji Uendan tog sitt liv vid 23 års ålder hade han en längre period jobbat i skift upp till 250 timmar i månaden. Det är fruktansvärt att läsa och otänkbart att leva bara för att jobba! I OECDs diagram från 2012 ser jag dock att Italien inte ligger mycket bättre till.
Länk: ekonomifakta.se

Om man jämför antalet arbetade timmar per sysselsatt i diagrammet i länken ovan, ser man att Italien och Japan ligger väldigt nära varandra. Då får man ändå tänka att många kommunalanställda och statligt anställda har färre arbetstimmar i veckan än vad man har i Sverige. Det betyder att många privatanställda har väldigt långa arbetsdagar. Jag har själv arbetat för arbetsgivare här i Italien som blev sura när jag gick hem efter att ha arbetat mina 8 timmar, och ofta mer därtill. Arbetstiderna i Italien är dessutom väldigt obekväma. Kontorstiderna är oftast 9-18 och affärerna är öppna till kl 20 på kvällen. Många familjer hinner bara träffas vid middagsbordet innan det är dags att gå i säng. Jag börjar nu undra om det är värt mödan...

För flera år sedan ville den italienske politikern Fausto Bertinotti genomföra 35-timmars arbetsvecka för alla. Han lyckades inte med det utan blev tvärtom anklagad för regeringen Prodis fall. Han ville skapa fler arbetsmöjligheter och ge familjerna mer fritid. Han blev inte hörsammad utan Berlusconi kom till makten i stället.

Nu läser jag med intresse att man i Sverige har börjat införa 6 timmars arbetsdag på vissa arbetsplatser. Jag läste med intresse om det norrländska konsultbolaget Brath, som ger sina anställda full lön fast de jobbar 2 timmar mindre om dagen än vad vanliga heltidsanställda gör. Företagets VD Maria Westling berättar i en artikel i SvD att effektiviteten blir högre när man inte är uttröttad av arbete. Man jobbar mellan 9 och 16 på Bråth. Man jobbar 3 timmar, har lunch och jobbar sedan 3 timmar till. Ingen tid försvinner på fikaraster och arbetet effektiviseras . SvD frågade Maria vad motivet till denna förändring var och hon svarade kort och gott att om de anställda mår bra så gör de ett bättre jobb. På detta vis hinner man hämta barn på skolan, träna och laga en god middag.

Jag fortsätter läsa om Brath och skriver till Magnus Bråth, företagets grundare, för att fråga om det är ok att jag skriver om dem. Så här beskriver man fördelarna och bristen på nackdelar med 6 timmars arbetsdag:

Bristen på nackdelar med sex timmars arbetsdag
Ingen arbetar effektivt åtta timmar i sträck, det är helt enkelt inte möjligt och särskilt inte med arbetsuppgifter där du förväntas vara smart hela tiden. Vi är övertygade om att procenten effektiv tid ökar när arbetstiden kortas (vi vet inte än men får väl se vad som händer) och därför förlorar företaget inte särskilt mycket faktiskt arbetat tid trots mycket mindre tid på kontoret.

Fördelarna med våra korta arbetsdagar
Till att börja med, det är skönt att kunna ta det lite lugnare. Jag själv behöver tid på morgonen för att samla ihop tankarna och komma igång, det är trevligt att kunna göra det utan att för den sakens skulle behöva sitta på kontoret hela kvällen. Det är väl den mest uppenbara föredelen.
Det blir enklare med så mycket annat för alla anställda. Istället för att köa på systembolaget när alla andra gör det så slutar vi en timme innan och löser ärenden lite lättare, en extra tidsvinst alltså. Det här tar sig många uttryck, behöver inte pendla i rusningstrafik, kan hämta barnen på dagis utan krångel och så vidare.
Vi mår bättre. Det är ganska tydligt att vi alla på kontoret mår bättre, det är lättare med “livspussel” och det blir mer tid till familj. Det är inga problem att hinna med att träna innan jobbet, en tid när det är tomt på gymmet. Vi har en eller två extra timmar att laga middagen och vi är lite mer utvilade än vad alla andra är.
Det är lätt att rekrytera riktigt bra folk. När jag berättar att vi har sex timmars arbetsdag skiner alla upp. Det är naturligtvis inte helt enkelt att hitta all kompetens som kan behövas i Norrland men vi har förtur till alla de bästa, hårda papper för konkurrenten som ska försöka konkurrera med gratis Loka och och en fruktskål på måndagar.


Jag läser också i tidningen Metro att de rödgröna vill testa sex timmars arbetsdag i Göteborgs kommun, för att det leder till bättre hälsa och fler jobb. Kommunalrådet Mats Pilhem (V) menar att en arbetstidsförkortning på sikt är nödvändig för bättre arbetsförhållanden i kommunen.Mats menar dock att det inte behöver innebära någon merkostnad – eftersom de anställda kan arbeta mer effektivt under arbetstiden. Och blir det en merkostnad så lovar han att att täcka upp den.

Är det kanske dags att tänka om? Kanske livet är för kort för vi ska tillbringa den största delen av vår vakna tid på arbetsplatsen? Blir vi mer effektiva om vi har mer tid över och är lyckligare? Vad tycker du?


Källor:

Länk: svd.se
Länk: brath.se
Länk: massimolizzi.it
Länk: repubblica.it
Länk: brath.se
Länk: metro.se!pugvYLHNlof/


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2014 14:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: