sourze.se

En "laganda" som dödar

Gå på fotboll utan uniformer!

Jag har alltid varit fotbollsintresserad. Som ung grabb försökte jag efterlikna min idol i rörelser och kroppsspråk när jag spelade och sköt. Det växte jag ifrån i 14- års åldern. Men jag fortsatte att gå på matcher med ”mitt” lag. Dagens fans har inte växt ifrån att söka efterlikna sina idoler, att låtsas att de tillhör laget. Vuxna karlar tar på sig väl synliga matchtröjor och halsdukar när de går på matcherna eller tar en öl eller flera inför föreställningen. I går på den allsvenska premiärdagen den 30 mars räckte det att ha en matchtröja på sig för att bli dödad eller att bli misshandlad om man satt på en restauarang.

Matchtröjor, halsdukar och andra souvenirer är, liksom ölförsäljningen, en av lagens största inkomstkällor. Samtidigt är de en orsak till dödliga strider och upptrappande av motsättningar som inte finns. Fotbollsspelare känner ingen rivalitet med andra lag. De gillar att spela fotboll och gör det så länge de har kontrakt med en viss klubb. Därefter blir det en annan klubb. Riktiga fotbollsälskare följer sin klubb för att de gillar klubbandan, målsättningen och dess sätt att spela fotboll. Tröjan eller halsduken bryr de sig inte om, det är något för barn att kivas om.

Tidigare rådde uniformsförbud i Sverige. Man fick inte ha biindlar eller uniformsliknande kläder vid politiska sammankomster. Matchtröjor är som uniformer. När de sitter på andra än spelare tjänstgör de som krigstecken för motståndarfansen.

I kväll spelar en ny riskmatch. AIK möter IFK Göteborg på Friends Arena i Stockholm. Rivaliteten är het mellan fansen. Polisinsatsen kommer att vara hög. Krogarna i Solna och i Stockholm city borde hålla stängt före och efter matchen. Fansen skulle ge ett bidrag om de lämnade tröjor och halsdukar hemma, liksom rånarluvor och masker.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 31 mar 2014 15:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: