Många större företag i dagens samhälle arbetar på något sätt med miljöfrågor men hur är det egentligen med de mindre aktörerna? Kan småföretag göra någon skillnad vad gäller frågor som koldioxidutsläpp eller är det bara de större aktörerna som har muskler nog att göra en märkbar skillnad för miljön och vår framtid? Frågan är troligen mer aktuell nu än vad den någonsin tidigare har varit och det enkla och korta svaret är att ja, mindre företag kan också göra en skillnad för miljön men det gäller såklart att veta hur man ska arbeta och vart man ska lägga fokus. Dessutom består Sveriges företagande av över 95 procent företag med mindre än 10 anställda och det är bland dessa det finns stora utrymmen för förbättringar.
Hur ser det ut idag?
När man ska arbeta med den här typen av frågor är det först och främst viktigt att man förstår vad de olika begreppen står för. De flesta har troligen hört talas om växthuseffekt och växthusgaser men alla vet säkert inte vad dessa egentligen innebär. Växthuseffekt är en naturlig del som finns i vår atmosfär och det är tack vare den som klimatet är så pass bra att människor, djur och växter kan överleva här. Problem med en förstärkt växthuseffekt uppstår dock när vi människor står för utökat utsläpp av skadliga gaser.
Den gasen som gör mest skada på dagens växthuseffekt är koldioxid. Koldioxid uppstår när vi förbränner fossila bränslen som naturgas, olja och kol men även det faktum att våra skogar blir färre och glesare bidrar till ökad koldioxid i atmosfären.
Jordens ozon, som kan fungera som en växthusgas, är en annan viktig faktor som allvarligt påverkar vårt klimat. En av de största bovarna vad gäller just vårt ozon är flygindustrin som står för en stor del utsläpp av kväveoxider. Flygens utsläpp leder i sin tur även till fler moln vilka har en uppvärmande och skadlig effekt på jorden.
Vad kan man göra som företag?
Ett stort antal företag fraktar idag varor och tjänster kors och tvärs över jorden. Många av de här företagen tror att det snabbaste och mest effektiva sättet att skicka varor är via flyg, men faktum är att det finns bättre alternativ för att få iväg sina varor. Enligt SJ’s miljöenhet så står flyg för nästan 15 000 gånger mer utsläpp av koldioxid än vad tåg gör för exakt samma sträcka.
Bud med bil är inte heller att rekommendera då de gör ännu värre skada än flyget för samma sträcka. Tåg är med andra ord det mest koldioxidneutrala alternativet och då det finns expressbud med tåg, i synnerhet mellan större orter, så behöver företag inte heller oroa sig för långa transporttider. Så med hjälp av logistik och planering kan alltså även mindre företag göra skillnad för miljön vad gäller frakt och bud.
Miljötänk leder ofta till mer framgångar
Tillväxtverket har gjort undersökningar i ”Företagens villkor och verklighet” och resultaten visar på att mindre företag som aktivt arbetar med miljöfrågor är bättre på att vara innovativa, är mer internationaliserade och har högre tillväxtvilja än företag som inte arbetar med dessa frågor. Trots att de här resultaten visar på positiva effekter för företag som arbetar för och med miljön så har andelen småföretag som faktiskt satsar på någon form av miljöarbete minskat de senaste åren. Endast ca 26 % av småföretagen har satt upp miljömål som de försöker nå.
Det finns andra sätt för mindre företag att arbeta för en bättre miljö än de fraktalternativ som nämnts ovan. Om man vill hålla det enkelt kan man sätta ihop en miljöpolicy som man försöker hålla sig till och vill man ta det ett steg längre så kan man se till att enbart sälja varor och tjänster som är miljöanpassade eller kompenserade för. Oavsett vilken väg man väljer att ta så är det viktigt att även alla dessa mindre företag och inte bara de större inser att tillsammans går det att göra en markant skillnad för miljön.
Av Nikolas Palmgren 27 mar 2014 08:14 |
Författare:
Nikolas Palmgren
Publicerad: 27 mar 2014 08:14
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå