sourze.se
Stefan Lindborg, Förbundsordförande Ung Vänster

Stefan Lindborg, Förbundsordförande Ung Vänster 

Dags för en feministisk arbetsmarknadspolitik

"För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden är det nödvändigt att lagstifta om att heltidsarbete ska vara normen och deltid en möjlighet. Det är avgörande för att undersköterskor, butiksbiträden och servitriser ska få en starkare ställning på arbetsmarknaden."

Dagens arbetsmarknad präglas av den strukturella ojämställdhet som orsakas av att vi lever under en könsmaktsordning, som ger män och kvinnor drastiskt skilda livsvillkor och som dessutom ger män makt på kvinnors bekostad. Män och kvinnor arbetar i olika yrken och det arbete som utförs i kvinnodominerade sektorer värderas lägre. Anställningstrygghet och möjlighet till heltidsarbete är två andra områden där ojämställdheten är tydlig. Detta kan varken bortförklaras eller individualiseras och konsekvenserna blir allvarliga. Den ojämställda arbetsmarknaden gör kvinnor otrygga och berövar dem makten över det egna livet. Svaret på denna underordning måste vara en feministisk arbetsmarknadspolitik.

I mitten av mars släppte den fackliga tankesmedjan Katalys en ny rapport (”Jag tar värktabletter men det hjälper inte”), som granskar situationen på arbetsmarknaden för kvinnor i arbetaryrken. Lönerna är låga, var fjärde har en tidsbegränsad anställning och bara 65 procent arbetar heltid. Nedskärningarna i den offentliga sektorn har ökat stressen och satt press på kvinnors arbetsmiljö. Dessutom gör den sneda fördelningen av hemarbetet att kvinnor har mindre tid till återhämtning. Den hårdnande arbetsmarknaden, med mer stress och otrygghet, sliter ut kvinnors kroppar. Katalys rapport borde bli en väckarklocka, den politiska debatten behöver handla mer om arbetets innehåll och villkor.

Tidsbegränsade anställningar är vanligare för kvinnor än män. Många gånger handlar det om otrygga ring- och springjobb, där man inte vet från dag till dag eller vecka till vecka om man har något jobb att gå till. Osäkerheten om när man får jobba innebär en ständig oro för att lönen inte ska räcka till räkningarna. När man är beroende av att bli inringd vågar man ofta inte säga ifrån mot missförhållanden på arbetsplatsen och det är mindre sannolikt att man är organiserad i facket. Sexuella trakasserier är ett arbetsmiljöproblem i många kvinnodominerade serviceyrken, ingen ska behöva oroa sig för att bli av med sitt arbete för att man säger ifrån mot detta. För att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden måste Lagen om anställningsskydd stärkas. Det normala på arbetsmarknaden ska vara en tillsvidareanställning. Det ger trygghet och mer makt över det egna livet.

Ung Vänster vill se en lagstiftning om rätt till heltid. Av alla som arbetar deltid idag är 70 procent kvinnor och anledningarna till varför varierar. Ibland kan det handla om att man inte får heltid för arbetsgivaren och vid andra tillfällen om att jobbet är så tungt att man inte orkar med mer. En tredjedel av alla som jobbar deltid skulle vilja jobba mer. I manligt dominerade branscher är heltidsanställningar det normala, medan det i kvinnodominerade yrken många gånger är tvärtom. För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden är det nödvändigt att lagstifta om att heltidsarbete ska vara normen och deltid en möjlighet. Det är avgörande för att undersköterskor, butiksbiträden och servitriser ska få en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Om inte något görs kommer inget att förändras. Dagens låt gå-mentalitet från politikens sida innebär att kvinnor även i framtiden kommer att ha otryggare jobb, lägre löner och sämre arbetsvillkor. Och dessutom tvingas betala priset för det med stress och utslitna kroppar. För att vi ska få en jämställd arbetsmarknad krävs det en feministisk arbetsmarknadspolitik.
 


Om författaren

Författare:
Stefan Lindborg

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2014 07:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: