sourze.se
Foto: Flickr/Nina Matthews Photography (CC 2.0)

Foto: Flickr/Nina Matthews Photography (CC 2.0) 

Jag är en människa, ingen bokstav!

Nä, fuck övertron på psykiatrin och dess tillintetgörande av individen. Ge hela högen sparken och omskola dem till medmänniskor!

Hamnade i morse ett tidigt möte på en institution där jag ibland rycker in och jobbar, och rök ihop med överläkare Sigvard Fröjd, som ständigt kastar nervösa blickar åt mitt håll, eftersom han vet att jag ser honom, men inte han mig.

Vi diskuterade barn/skolpsykiatrin i stort och han framhärdade ivrigt det fantastiska i att vi numera fått bokstavsdiagnoser åt snart hela svenska folket. Ringa Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan och svara på hundra frågor så får du din diagnos hemsänd för 1 000 kronor, är väl ingen avlägsen vision...

En dag kommer vi alla att få en diagnos redan vid födseln, i de styrandes och framförallt psykiatrins egenintresse. Då slipper man den tidsödande och penningkrävande process det är att göra dessa utredningar på de som inte passar in i ett senare skede, utan kan placera dem på de rätta institutionerna från början. Sålla bort de som inte passar och lotsa in de som hör hemma. Då slipper man satsa miljoner på att bryta ned människor på Försäkringskassan senare i livet, när utbrändheten tagit ut sin rätt, eller alla resurser som läggs på utredningar,och rehabilitering av olika slag. Du kanske sätts i fängelse redan vid födseln, eller i FAS2.

Idag gör man i Sverige precis som man gjorde fram till på sextiotalet, fast med en snyggare fasad. Då låste man in och spände fast. Det gör man fortfarande, men utan att det syns. Ges man en diagnos, får man alltså en påtvingad grupptillhörighet och samhället ger sig tillåtelse till vederbörliga instrument att handskas med dessa grupper på ett relevant sätt. En grupp är, med rätta medel, betydligt lättare att styra och manipulera än en individ.

"On and on, you're just another brick in the wall."

Nä, fuck övertron på psykiatrin och dess tillintetgörande av individen. Ge hela högen sparken och omskola dem till medmänniskor.

Tänk om man istället för att rationalisera bort det som gör oss unika, det som gör oss till det vi är, satsade pengar och mänskliga resurser på att plocka fram detta och behandla varje människa utifrån den han eller hon är.
Idag får du din diagnos när någon inte klarar av att hantera dig. Det är inte ditt fel utan de styrandes girighet och hunger.

I morgon finns inte individen. I morgon finns bara grupper skapade ur penning- och maktintresse. Dessutom finns det inte några klara vetenskapliga belägg för dessa psykiatrins diagnoser fast vi luras att tro det, eftersom
samhällsapparaten, vilken till stor del finansieras av läkemedelsindustrin, är ekonomiskt beroende av dem. I morgon får du din diagnos för att de inte har råd att inte ge dig en.

Stoppa denna generaliserande diagnostisering, ge barnen trygghet istället. Jag ser det varje dag, och blir lika förbannad varje gång. Ge dem mänsklig värme ge dem någon som ser dem. Lägg pengarna på fler vuxna i skolan istället för snygga fasader, nya vägar, idrottsplatser och skrytbyggen av vilka somliga kanske måste rivas innan de ens hunnit användas för att apparaten rullat för fort.

Jag är ingen bokstav, jag är en människa. Kanske liten och rädd, kanske arg och frustrerad, kanske illa behandlad, men det är inte mitt fel. Jag är en människa. Låt mig vara det. Var det ni också... börja idag!
 


Om författaren

Författare:
Solsken

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2014 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: