sourze.se

Abortmotstånd är ett svek mot människor

Att jag måste skriva en sådan här text för att klargöra friheten att kunna få välja det man tror känns bäst. Friheten att kunna få göra abort av vilken orsak som helst borde sättas i första hand.

Att jag måste skriva en sådan här text för att klargöra friheten att kunna få välja det man tror känns bäst. Friheten att kunna få göra abort av vilken orsak som helst borde sättas i första hand. 

Den senaste tiden har abortfrågan diskuterats väldigt mycket i medier. SVT Debatt hade uppe frågan på bästa sändningstid. Då kan man ju undra: varför diskuterar vi fortfarande om det är en rättighet, när det är en självklarhet att kvinnor/transmän med livmoder i alla åldrar ska kunna få göra abort av vilken anledning som helst? 

Det gör mig frustrerad att vi fortfarande diskuterar om kvinnor/transmän med livmoder ska kunna få göra vad de vill med sina kroppar. Är det relevant att diskutera huruvida män får en syl i vädret eller ej angående abort? En abort är ju en abort i den bemärkelsen att det handlar om att jag som person ska ha rätten att få bestämma över MITT liv och endast det. Det handlar om mer än om att få bestämma huruvida om min kropp är redo för sådant här eller inte. Vad som är mer värt är det liv som vi med livmoder lever och vad för beslut som fattas därefter.

Varför sitter människor på sociala medier, i TV etc och pratar som att kvinnans liv hänger på vad män tycker om oss? Är det ens relevant att männen ska få patent på vad vi kvinnor tycker? För det är ingen som bryr sig om vad jag som har gjort abort tycker. Mina eller andras åsikter spelar tydligen ingen roll när någon pro-life snubbe sitter och pratar att fostrets liv är viktigare än mitt på grund av att fostret inte har någon talan. 

Det finns till och med organisationer som arbetar mot abort och vill att abortförbud ska lagstadgas. En av dessa organistationer är MRO (Människorätt för ofödda) som gång på gång har skrivit debattartiklar om hur abort är moraliskt förkastligt då foster är ett "liv också, att hen har rätt att leva. Vi har en moderat minister som tidigare har varit aktiv i Livets Ord som nu jobbar med arbetsmarknadsfrågor. 

Erik Almqvist skrev igår på Twitter att vi ska förbjuda abort bland annat då det handlar om att välja "barns rätt till liv" eller "kvinnans rätt att döda barn smidigt". Han sitter alltså helt öppet och bestämmer att människor som har gjort abort ska fråntas rätten på grund av att "barnet har rätt till sitt liv". 

Tyvärr finns det "vanliga" människor i samhället som jämt och ständigt diskuterar hur enkelt det är att använda preventivmedel och hur det ska stoppa abort om man använder det på rätt sätt. Eller att personen ska hålla ihop sina ben för att abort på det sättet ska minska. Det kommer även förslag om att man ska sluta ha sex om man har gjort abort. Detta är alltså förslag som slår hårt mot personer som har valt abort. Hur mycket vi ska behöva skämmas för vårt val? 

Den fruktansvärda sexismen som sprider sig som en löpeld när en person med livmoder vill bestämma vad hen vill göra med sin kropp är vidrig. Jag ser ingen relevans att debatten ska handla om den "stackars" mannen som gör personen gravid och blir förbannad om hen väljer abort. Då ska vi komma ihåg att 77 procent av alla världens män är emot abort, men kräver ändå att vi ska ta ansvar för våra liv.

Borde vi inte ha kommit längre än så här, tänker jag.

Första abortlagen antogs i Sverige 1938, och sedan 1974 har vi fri abort. Ändå diskuterar vi fortfarande om abort är rätt för "barnet" som lever i magen.

Varför riktar vi inte diskussionen om vad för känslor det upprör för kvinnan att göra abort? Varför diskuterar vi inte kring huruvida kvinnan är utsatt i abortingreppen? Varför diskuterar vi inte att kvinnor inte får hjälp efteråt med terapi? Varför diskuterar vi inte om att kvinnan glöms bort i vården när hon inte får det stödet som hon behöver?
 


Om författaren

Författare:
Sandra Ackefjord

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2014 15:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: