sourze.se

Varför inte börja följa lagarna?

Övertidsarbetet ökar år efter år och motsvarar nu, tillsammans med övertid som inte betalas, 140 000 heltidstjänster. Arbetslösheten är enorm sedan många år. Jämställda löner mellan kvinnor och män en utopi. Så kan vi inte ha det. Varför inte börja följa de lagar som finns?

Övertidsarbetet ökar år efter år. Männen arbetar mest övertid och gratisövertid. Förra året motsvarade övertiden 115 000 heltidsjobb.. Varannan tjänsteman arbetade gratis övertid. Det motsvarar 25 000 heltidsjobb. Samtidigt ökar arbetslösheten och utanförskapet. Så kan vi inte ha det längre.

Om någon av blocken skulle formulera ett löfte under rubriken "Alla lagar ska följas" och genomdriva det så skulle arbetslösheten minska kraftigt, jämställdheten mellan kvinnor och män öka genom att normen åtta timmars arbetsdag åter skulle börja gälla, löneskillnaderna mellan könen minska liksom stressjukdomarna. Antalet sjukpensioner och försörjningsstöd skulle gå ned.

Vågar något block? Är man så modig. Det skulle krävas en strikt övervakning. Gratisarbetet behövde förbjudas, övertidsreglerna följas och arbetsgivarnas och fackens oskick att, genom avtal, skriva bort arbetstidslagen stoppas.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2014 14:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: