sourze.se

Låt dig inspireras av Paralympics

I fredags invigdes Paralympics i Sotji. Under veckan gör de tävlande upp i det största idrottsevenemanget för handikappade. Följ dem på tv, läs om dem i tidningarna och låt dig inspireras till egna stordåd.

Efter att de olympiska spelen avslutats med en rekordskörd av medaljer för Sveriges räkning, tar de plats. Jag syftar på deltagarna i Paralympics. De tävlar oförtjänt i skymundan kan jag tycka, men det gläder mig att spelen i Sotji sätter tidernas publikrekord. Det tidigare rekordet från Vancouver 2010 på 57 000 sålda biljetter är krossat – i Sotji har 287 000 biljetter sålts. Fler besökte också IPC:s hemsida (the International Paralympic Committee) under det första dygnet än under hela spelen i Vancouver.

De svenska Paralympics-deltagarna har redan visat framfötterna. Under måndagen tog både Zebastian Modin och Helene Ripa medaljer. Synskadade Modin blev trea på 20 kilometer klassisk längdåkning och Ripa slog till med guld på 15 kilometer. Ett guld har Sverige inte tagit på 20 år i vinter-Paralympics.

Zebastian Modin är 19 år och gör redan sitt andra Paralympics. Han dubblerar på spelen i grenarna längdåkning och skidskytte. Skidskytte för synskadade tänker du, hur är det möjligt? Men ingenting är omöjligt om du frågar Modin. En ledsagare åker med Modin runt banan och på skjutvallen får han hjälp av ett system som gör att han kan använda hörseln. Ju närmare mittpunkten siktet kommer, desto högre signal får Modin i sina hörlurar. Under lördagens skidskyttesprint över 7,5 kilometer slutade Modin åtta efter två bommade skott.

Helene Ripa fick som 15-åring amputera sitt ena ben efter cancersjukdom. Hon deltog på Paralympics redan 1992, men då i simning. För bara tre år sedan bestämde hon sig för att satsa på skidåkning, en satsning som gett frukt på kort tid.

Jag är säker på att vi kan lära mycket av dessa människor. Deltagarna på Paralympics må ha fysiska handikapp, men bakom pannbenen finns riktiga vinnarskallar. Låt oss lyfta på hatten för dessa fantastiska idrottsmän och kvinnor. Låt dig bli inspirerad, handikappad som icke-handikappad. Kom ihåg, ingenting är omöjligt!


Om författaren

Författare:
Ann-Sofi Jakobsson

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2014 13:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: