sourze.se
Foto: Printscreen SVT Play

Foto: Printscreen SVT Play 

Bobby Ljunggren, fortfarande Kungen av Melodifestivalen!

Oavsett alla fantastiskt duktiga artister och bra låtar i finalen är det bara Helena Paparizou och ”Survivor” som kan utmana Europa och vinna hela Eurovision. Tiden kommer att visa i fall jag har rätt eller fel om den saken.

En sak som framstår som glasklar, efter att man sett Andra Chansen är att Bobby Ljunggren fortfarande är Kungen av Melodifestivalen. Låten ”Survivor” som han skrivit tillsammans med Henrik Wikström och ett par till, är Bobbys bästa låt sedan han i mitten av 90-talet sopade banan med ”Se på mig”. Att Helena Paparizou inte gick direkt till finalen när hon tävlade i första delfinalen beror säkert på robotskandalen som SVT drabbades av. ”Survivor” är den typ av låt som svenska TV-tittare automatiskt tar till sig. En sak är alldeles klar: oavsett alla fantastiskt duktiga artister och bra låtar i finalen är det bara ”Survivor” som kan utmana Europa och vinna hela Eurovision. Tiden kommer att visa i fall jag har rätt eller fel om den saken.

Med undantag av Helena Paparizou och ”Survivor” var Andra chansen inte särskilt intressant. JEM som jag tyckte var bra när de debuterade tycks bara ha försvunnit i Andra Chansen. Samma sak, på sätt och vis, gäller Ammotrack och Outrigger, trots att dessa grupper var faktiskt duktiga och bjöd på bra TV-underhållning. Det är möjligt att de slog ut varandra eftersom de uppvaktades av samma fans (se mina tidigare artiklar om hur musikmarknaden i Sverige är begränsad). Om någon av dessa grupper hade någon chans borde det ha varit State of Drama vars låt var bra och vars uppträdande verkligen var imponerande. Men det verkar som om det är mycket svårare för grupper än för enskilda artister i denna stora tävling.

Jag , som blev så imponerad av debutanten Ellinore Holmer i förra veckas sista delfinal blev besviken nu när jag såg henne i Andra Chansen. Ja , inte på henne, utan på låten. Den höll tyvärr inte. Som jag har skrivit två gånger under de senaste veckorna så måste man ha en låt som Ellen Benediktssons ”Songbird” om man vill slå igenom Melodifestivalens brus. Att Benedikssontösen lyckats med detta kommer ni att upptäcka nästa vecka i finalen.

Nu till det bidrag som jag absolut inte begriper mig på, nämligen ”Bröder” med Linus Svenning. Låten är ingen höjdare även om killen själv gör ett imponerande framträdande. Han har nog siktat på att komma med i finalen – han är inte så dum att han inbillar sig att han kan vinna. Dessutom så tycker jag personligen att det är lite bisarrt att blanda in en hyllning till ens döde bror i en spektakel som Melodifestivalen. Jag säger så här – bra jobbat Linus, men du får nöja dig med nedersta delen av listan nästa vecka. Oavsett så är han etablerad nu och kan turnera i sommar och samtidigt berätta om hans bortgångne bror för alla skvallertidningar.

Jag anade att Martin Stenmarck skulle slås ut. Jag menar ingen illa. Jag gillar Martin, men jag bara visste det. Låten hade en bra refräng och kommer bli en hit när han sjunger den i sin ”Ladies Night” show, men jag misstänker att det nog är slutet för Martin i Mellon på ett tag.

Några ord om programledarna – och jag menar allvar: Det här var det absolut sämsta programledarepar som SVT valt till Melodifestivalen så länge jag kan minnas och jag minns Melon sedan slutet på 60-talet och Claes-Göran Hederströms ”Det börjar verka kärlek, bannemej”:s dagar! Anders Jansson är klumpig och ointressant och Nour el Rafai är en fruktansvärd typ. Om jag hamnade i närheten av el Rafai på ett tåg eller flygplan skulle jag flytta så långt ifrån som möjligt. Ja – så illa är det, kära läsare. Det blev ett totalt misslyckande och det är bevis på att SVT är i behov av att byta ut organisatinen av Melodifestivalen.

Återgående till Elena Paparizou: Man ska givetvis inte ta för givet att hon kommer att göra en ”Johnny Logan” och vinna en andra gång på grund av att hon redan en gång vunnit Eurovision (hon vann hela den internationella tävlingen år 2005). Om Helena vinner kommer det naturligtvis att bero dels på hennes fantastiska framträdande – hon måste vara en av Eurovisions bästa artister, men mest på grund av Mello-Kungen Bobby Ljunggren. Det är många som utmanat Bobby Under 00-talet, och en vis Fredrik Kempe har haft en del framgångar. Men Kempe är, trots framgångarna, är inte i samma klass som Bobby. Det är som att jämföra en Volvo med en Rolls Royce! Även om det står flera namn som upphovsmän på låten ”Survivor” så misstänker jag att den där urstarka refrängen kom till uppe på andra våningen i den Ljunggrenska residensen i Enskededalen. Det är bara att lyfta hatten och säga ”Lefve Kung Bobby” !

Vem vinner nästa vecka? Mitt stalltips är följande:

1) Helena Paparizou

2) Ellen Benediktsson eller Alcazar

3) Sanna Nielsen

Om Paparizou vinner hamnar Sverige inom topp tre i finalen i Köpenhamn. Alla fyra artister som nämns ovan kan gå långt i en eventuell Eurovisionsfinal.

Quad Erat Demonstranda! 


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2014 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: