sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Zürich – nytt och spännande weekendresmål

Zürich har inte legat i topp vad gäller svenskars val av weekendresmål, men för den som söker sig hit väntar en alldeles betagande stad, vackert belägen vid Zürichsjön och floden Limmat och fylld av bra shopping, fina museer och spännande restauranger. Överallt i stadskärnan vilar ett behagligt lugn som omsluter besökaren genast man kommer hit. Det är lätt att ta sig till Zürich. Kommer man med flyg tar snabba och effektiva tågförbindelser dig snabbt från flygplatsen in till citykärnan.

Foto: Per Sjödahl

Det första jag själv tar i tu med efter det att jag bestämt resmål är att välja hotell. Många resonerar som så att valet av hotell inte är speciellt viktigt, ”man skall ju ändå bara sova där”. Jag håller inte med. Hotellet är ditt hem under din vistelse och även om du tillbringar mycket tid på andra håll är det skönt att veta att man har en varm, välkomnande och trygg hamn att dra sig tillbaka till. I Zürich är Hotel Ambassador à l’ Opéra (www.ambassadorhotel.ch),en sådan ”hamn”, idealiskt och vackert beläget på Falkenstrasse nära Bellevueplatz och Zürichsjön. Tar man tåget från flygplatsen stiger man av vid stationen Stadelhofen, varifrån det inte är långt till hotellet. Tvärs över gatan, som hotellets namn antyder, reser sig den österrikiska arkitektduon Helmer och Fellners operahus från 1891, en av Europas ledande scener för opera och balett. Bara några veckor före mitt besök gästades Zürich-operan av svenska Ann-Sofie von Otter och senare i vår skall Nina Stemme sjunga Salome. Det behöver knappast nämnas att hotellet är populärt bland operapublik och musiken är något som genomsyrar hotellet, från matsalen, dekorerad med vägg- och takmålningar med motiv från operans värld, till våningsplanen, som vart och ett har namn efter en kompositör, och hotellrummen, där självfallet Zürich-operans digra programbok ligger utlagd.

Det är dock inte endast operapublik som lockas att bo här. Hotellet har en charm som lockar såväl affärsresenärer som vanliga turister med det gemensamt att man söker det lilla extra och på Ambassador finner man detta. Att kalla ett hotell för ”hem” låter kanske pretentiöst men faktum är att detta uttryck gärna kommer till dig när du återvänder hit efter strövtåg på stan. Det familjeägda hotellet är med sina endast 45 rum, alla inredda med omtanke och kärlek, förhållandevis litet och stämningen vänlig och familjär utan att vara påträngande. Här känner man sig sedd, man är inte endast ett namn och ett rumsnummer.

En annan anledning att bo här är närheten till hotellets utmärkta restaurang Opera (www.restaurantopera.ch). Här i den tysta, rogivande lokalen är det maten som står i centrum och fisk är specialiteten. Restaurangens nya kock Pierre Meyer skapar utsökta fiskrätter. Här tummas det aldrig på kvaliteten, allt som serveras är färskt och man använder i hög utsträckning närproducerade råvaror. Menyn är säsongsbetonad och ändras regelbundet. Vi åt vår första kväll på hotellrestaurangen och inledde middagen med att nyttja hotellets generösa välkomstdrinkskupong, som i detta fall betydde ett glas perfekt tempererad, bubblande champagne. En utmärkt start på en, som det visar sig, fantastisk middag, som inleddes med en amuse, som angav tonen för kvällen. Vi blev serverade en sagolik liten beef tartar, lätt kryddad med kapris. Man brukar säga att om en restaurang lyckas med råbiffen, så är även allt det övriga bra, då den är svår att få bra och man endast kan använda kött av yppersta kvalitet. Jag hade sedan valt att inleda med två förrätter. Den första var en fiskcarpaccio på inhemsk vitfisk som smakade gudomligt gott med endast ett fåtal tillbehör. Till denna tog jag ett glas av ett lokalt vin, vars druvor vuxit bara 500 meter från restaurangen, nämligen Schiterberger, gjort på Chardonnaydruvan och lagrad på ekfat. Ett livfullt och gott vin som smälte väl ihop både med fisken och min andra förrätt som var hummersoppa spetsad med cognac och gjord på en mycket fin hummerfond. Som jag skrev inledningsvis har restaurangen en välsorterad fiskdisk där man får välja vilken fisk man vill ha. Det finns minst tre olika alternativ varje kväll och man blir då visad hela fisken innan den tillagas enligt dina egna önskemål eller om man så vill på det sätt kocken rekommenderar. Det var svåra val, men vi fastnade för piggvar, en delikatess som inte går av för hackor. Efter att fisken tillagats och vi valt tillbehör fileade hovmästaren fisken elegant framför oss och lade upp på våra respektive tallrikar. Andaktsfullt tog vi vår första tugga och slogs återigen av hur vällagad fisken är på denna restaurang. Det skall mycket till för att få mig att säga att en restaurang är värd en resa i sig, men denna är det.

Till huvudrätt blev det en bit utsökt schweizisk oxfilé som serverades med den hittills godaste tryffelssåsen jag smakat och hemgjorda pommes frites. Utsökt i all sin enkelhet och finess. Till detta drack jag nog kvällens höjdpunkt, återigen ett lokalt vin av märket Schiterberger men denna gång av den mycket rara druvsorten Cabarnet-Dorsa. Det var som att dricka sammet. Jag köpte sedan med mig två flaskor av detta exceptionella vin hem. Märkligt nog mycket överkomligt i pris. Middagen avrundades med en klassisk chokladmousse, gjord på Lindtchoklad. En oemotståndlig avslutning på en fantastisk middag.

Servicen på restaurangen, liksom hotellet i övrigt, är mycket bra kvällen igenom. Den schweiziska hotellskolan är välkänd för sin höga klass och språkkunskaperna hos hotellpersonalen excellenta.

I samma restaurang som vi intog middag serveras även den rikliga och varierade frukosten, ett extra plus för det hembakta brödet i alla former, hemgjorda marmelader och lokala ostar och småplock i alla dess former. Samma lugn härskar här nu som under middagen och det är lätt att stanna kvar här länge, försjunken i någon av alla de tidningar som finns framlagda. Kanske har man dessförinnan börjat dagen med en joggingtur längs Utoquai och Zürichsjön. Vackrare inramning får man leta efter.

Det är lätt att stanna länge på Ambassador men till slut måste man ändå ge sig iväg ut på stan och upptäcka vad den har att erbjuda och det är en hel del. Om vi börjar med shoppingen så är det inte långt till Bahnhofstrasse, som har rykte om sig att vara en av världens dyraste shoppinggator. Sant är att gatan, på sin sträckning mellan Hauptbahnhof och Bürkliplatz vid Zürichsjön rymmer alla prestigemärken vad gäller mode, juveler och klockor, men här finns även butiker och varuhus i andra segment. Bland varuhusen kan nämnas Globus, som är värt ett besök inte minst för sin fina livsmedelsavdelning, där man bland annat kan fynda schweiziska delikatesser, ostar och viner. De schweiziska vinerna är närmast en väl förborgad hemlighet då praktiskt taget inget exporteras. Andra varuhus i närheten är Jelmoli (också med en stor livsmedelsavdelning, som dock i skrivande stund, befinner sig under ombyggnad) och Manor. Något man inte får missa i Zürich är ett besök på berömda Sprüngli på Paradeplatz, oavsett om man besöker butiken i gatuplanet eller slår sig ned i caféet. Alltsedan 1830-talet har detta konditoriernas konditori varit ett vattenhål för älskare av sötsaker. Chokladpraliner eller Luxemburgerli (i Sverige mer kända som makarons) från Sprüngli, allt av yppersta kvalitet, är ett måste att ta med sig hem eller avnjuta på plats. Trevliga kaféer finns det annars gott om men glöm inte heller bort att flera av de stora hotellen erbjuder trevliga miljöer för eftermiddagste, kaffe eller en drink. Ett sådant ställe är Park Hyatt. Vill man göra en paus i shopping och museibesök och smälta intrycken i en fridfull miljö är hotellets lounge med sin rymd, öppna spis med brasa, trevliga små soffgrupper och internationella tidningar en idealisk plats. Här serveras bland annat afternoon tea.

Öster om Bahnhofstrasse ligger Zürichs gamla stad och i de smala gränderna, såväl här som på andra sidan Limmat, i Niederdorf, finns det gott om små specialbutiker, trevliga små restauranger, kaféer och pittoreska vyer. Här är rofyllt, trots ett livligt folkliv, men om man vill få en stund av reflektion och eftertanke och samtidigt få en konstupplevelse av rang rekommenderas ett besök i Fraumünster, en kyrka vars äldsta delar är från 1200-talet. Det som idag framför allt lockar besökare hit är fönstren, skapade av Marc Chagall. Vill man efter detta se mer konst styr man stegen till Kunsthaus, vars betydande samlingar rymmer allt från medeltida religiöst måleri och holländska mästare till impressionismens och expressionismens stora namn. Vill man betrakta konst i parkmiljö beger man sig till Zürichhornpark, söder om centrum. Här finns skulpturer av bland andra Henry Moore och Jean Tinguely och är man intresserad av arkitektur är det spektakulära Le Corbusier Haus en höjdpunkt.

Ett besök i Zürich är inte komplett utan att man ätit ostfondue. Vill man äta fonduen på ett litet annorlunda sätt väljer man Fonduespårvagnen (www.fonduetram.ch), en alldeles betagande spårvagn av äldre datum, som tar dig med på en oförglömlig, två timmar lång rundtur kors och tvärs genom staden samtidigt som du intar en trerätters middag. Redan vid åsynen av denna gulliga spårvagn med sina rosa små lamskärmar på de små borden och istappar målade i fönstren försätts man i en uppsluppen och förväntansfull, rentav magisk stämning som följer med hela turen. Det är trångt mellan borden och en hjärtlig stämning infinner sig snart. Det är inte bara bland gästerna ombord som fonduespårvagnen sprider glädje. Av ansiktsuttrycken på de förbipasserande på gatan att döma är det fler som roas. Fonduespårvagnen går endast från slutet av oktober till mitten av mars. Övriga månader kan man njuta av sushi eller drinkar och aperitifs, så alla smakinriktningar får sitt. Jag kan garantera att alla cheeselovers får sitt lystmäte tillgodosett.

Vi har bara bott två nätter på Ambassador när det är dags för oss att återvända till Sverige, men vi har redan börjat känna oss hemmastadda och det är inte utan vemod vi lämnar hotellet och dess vänliga personal. Vemodigt är det även att lämna Zürich, som börjat kännas som en kär gammal vän. Vi tröstar oss med vetskapen om att det går att återvända.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2014 10:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: