sourze.se
Foto: Flickr/Granpa & Granma T (CC 2.0)

Foto: Flickr/Granpa & Granma T (CC 2.0) 

Arbetarromanen är inte död!

"Visst vill bokälskarna läsa om arbete, fängslas av det som är livet: kärlek, svek,orättvisor, samarbete och kamratskap, framgång och misslyckanden."

Vilhelm Moberg och Moa Martinsson fick en gång många läsare. Senare kom Kerstin Ekman och nu Kristian Lundberg, som slog igenom när de skildrade liv och arbete i sina hemstäder.
­
­ Folk har fullt upp med arbete. På fritiden vill vi ha avkoppling, säger några, läsa deckare eller kändismemoarer som inte kräver något engagemang. Men man arbetade minsann inte mindre förr.

Problemet för nya arbetarskildrare och debutanter är att en författare som inte har ett stort förlag bakom sig har svåra hinder framför sig vid lanseringen av sin bok. Det finns bara en stor bokhandelskedja i Sverige, Akademikerbokhandeln. Standardsortimentet kommer från de stora förlagen. Förr kunde man ströva omkring i bokhandeln, insupa atmosfären, bläddra i nyutkommen litteratur och köpa det man fann intressant. Nu krävs att en okänd författare kan göra en dyr jättelansering av sin bok, så att den bokälskande allmänheten kan fatta intresse för den, fråga efter den i bokhandeln eller beställa den hos någon bokgrossist som Bokus eller Adlibris.

En möjlighet skulle vara om man lyckades få en hyggligt stor tidning att recensera ens bok, men tidningarna följer samma spår som bokhandeln och satsar på säkra förlagshästar.

­ Vi säljer kanske en bok i månaden som hämtar miljön från den här stan, sade bokhandlaren i Eskilstuna till mig. Det räcker inte heller om boken har uppmärksammats i lokaltidningarna.

Inom filmen ser det bättre ut för debutanter och för gestaltning av folk i arbete. Förra året vann en film om en invandrare som packade sallad. Skådespelarna liksom regissören var debutanter. Biograferna fylldes i hela landet och filmen vann priser och lanserades internationellt.

Filmbolagen är heller inte rädda för nya röster. I år var det dags för en sensationell debut för Anna Odell som skrev manus och regisserade ”Återträffen”. Producenterna var okända före succén. Inom filmbranschen finns det tydligen gott om mod.

Jag hoppas att det kommer nya innovatörer också på bokmarknaden. Läsarna finns!


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2014 19:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: